Kirjoita hakusanasi

Rabies tarttuu yleensä ihmiseen raivotautisen eläimen pureman kautta.

Rabies tarttuu yleensä ihmiseen raivotautisen eläimen pureman kautta.

Rabies (raivotauti, vesikauhu)

Mainos:

Rabies on virusinfektio, jota esiintyy tasalämpöisillä eläimillä, kuten koirilla, ketuilla ja lepakoilla. Ihminen voi saada tartunnan pureman tai sairastuneen eläimen turkin kautta. Tartunnan ensimmäisiä oireita ovat pahoinvointi, päänsärky ja kuume, mitkä ovat hyvin yleisiä oireita myös monissa muissa sairauksissa. Rabies on tappava tauti.

Suomessa ei ole esiintynyt rabiesta vuoden 1991 jälkeen. Rabies on yleinen kehitysmaissa, kuten Afrikan ja Aasian maissa.

Mikä aiheuttaa rabiesta?

Rabies johtuu virusinfektiosta. Tautia aiheuttava virus on erityisen vaarallinen, koska se piiloutuu elimistön immuunijärjestelmään, jolloin elimistön on hyvin vaikea torjua virusta yksinään. Virus pääsee pureman kautta lihasten hermoihin ja kulkeutuu niitä pitkin keskushermostoon ja aivoihin, jossa se voi aiheuttaa aivotulehduksen.

Oireet

Virus vaikuttaa aivoihin ja aiheuttaa eläimillä aggressiivista käyttäytymistä. Eläin saattaa hyökätä ihmisen kimppuun ja purra ilman syytä. Pureman kautta virus leviää ihmiseen. Taudin itämisaika on noin 20−90 vrk puremasta. Jos pureman saanutta ei ole rokotettu rabiesta vastaan, tai hän ei ehdi ottaa rokotetta, henkilölle kehittyy oireita kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa esiintyy kuumetta, oksentamista, ruokahaluttomuutta ja päänsärkyä. Purema-alueella voi esiintyä kipua ja puutumista. Syljen ja kyynelten eritys lisääntyy. Toisessa vaiheessa esiintyy neurologisia oireita, kuten halvausta. Nieleminen vaikeutuu, kun juominen aiheuttaa nielun lihaksissa voimakkaita kouristuksia. Sairastunut alkaa pelätä vettä. Tästä johtuu nimitys ”vesikauhu”. Muita oireita ovat levottomuus ja yliaktiivisuus.

Yleisin kuolinsyy on hengityksen lamaantuminen. Toinen yleinen kuolinsyy on sydämen lamaantuminen. Näkyvien oireiden ilmestyttyä sairaus johtaa aina kuolemaan. Koska taudin itämisaika on usein hyvin pitkä, pureman saanut ehtii yleensä ottaa rokotteen tautia vastaan. Henkilön, joka saa eläimen pureman ulkomailla, kannattaa aina hakeutua hoitoon.

Rabieksen esiintyvyys

Rabiesta esiintyy kaikissa kehitysmaissa Aasiassa, Afrikassa ja Amerikassa. Tartuntoja esiintyy melko paljon myös Itä-Euroopassa, mutta vain harvoin Länsi-Euroopassa. Vuosittain hoidetaan arviolta 10 miljoonaa rabiekseen sairastunutta ihmistä, ja joka vuosi noin 40 000 ihmistä kuolee siihen. Kuolemantapauksia on eniten Aasiassa ja Afrikassa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: