Kirjoita hakusanasi

Vartalon silsa on sieni-infektio, joka aiheuttaa rengasmaisia ihottumia.

Vartalon silsa on sieni-infektio, joka aiheuttaa rengasmaisia ihottumia.

Vartalon silsa eli tinea corporis

Mainos:

Vartalon silsaa eli tinea corporista aiheuttavat ihon sienet. Se ilmenee rengasmaisina ihottumina iholla ja hiuspohjassa.

Vartalon silsa on suhteellisen harvinaista ihmisillä, mutta sitä esiintyy paljon muilla eläimillä. Eniten siitä tuntuvat kärsivän lehmät ja marsut. Ihmisillä tinea corporis aiheuttaa iholle pyöreitä tai soikeita läiskiä, joiden parantamiseen tarvitaan useimmiten hoitoa.

Mistä vartalon silsa johtuu?

Vartalon silsa tarttuu ihmiseen useimmiten jostakin eläimestä. Useimmat nisäkkäät kantavat jonkin tyyppistä ihosientä. Eläin ei aina kärsi kantamastaan tartunnasta eikä oireile millään tavoin, mutta voi silti levittää tartuntaa muihin. Vaikka vartalon silsa on harvinainen, sairastuu siihen toisinaan ihmisiä. Esimerkiksi maanviljelijät ja lapset, jotka viettävät paljon aikaa esimerkiksi kissojen tai marsujen kanssa, voivat saada tartunnan. Infektio ei yleensä leviä ihmisestä toiseen, mutta niinkin voi käydä.

Oireet

Silsalle tyypillinen ihottuma on helppo tunnistaa. Ihottumat kutiavat ja ovat usein näppyläisiä ja hilseileviä. Niiden koko voi vaihdella muutamasta millimetristä useaan senttimetriin ja niitä voi olla kerralla muutamia tai paljon. Isommat ihottumakohdat alkavat toisinaan parantua keskiosistaan, jolloin ne näyttävät rengasmaisilta.

Diagnoosi

Vartalon silsan diagnoosin ensimmäinen askel on rengasmaisten ihottumien huomaaminen. Huomattavan usein silsaa epäilevillä kyse on kuitenkin jostakin muusta vaivasta. Psoriasis ja atooppinen ekseema voivat molemmat aiheuttaa ympyrämäisiä ihottumia ja nämä sairaudet ovat myös huomattavasti silsaa yleisempiä.

Ihottumasta voi ottaa näytteen, jota voi sitten tutkia mikroskoopilla. Näin diagnoosin voi saada suoraan, jos lääkärillä on kokemusta silsasta. Lääkäri voi myös päättää tehdä näytteestä viljelyn, jolloin vastauksen saamiseen menee noin 3-4 viikkoa. Silsan hoitamisen voi myös aloittaa ennen diagnoosia ja katsoa, toimiiko hoito.

Hoito

Ihon sieni-infektio hoidetaan ihosieniä ehkäisevällä valmisteella. Usein erityinen voide riittää, mutta vaikeammissa tapauksissa saatetaan tarvita lääkekuuri. Sopivalla hoidolla ihottuma katoaa useimmiten hyvin nopeasti ja voi olla poissa viikon tai kahden sisällä. On tärkeää jatkaa hoitoa vielä pari viikkoa viimeisen ihottuman parantumisen jälkeen, jotta voidaan varmistaa ettei infektio palaa.

Yleistä vartalon silsasta

Silsa ei ole vaarallista, mutta se aiheuttaa ärsyttävää kutinaa. Hoitohenkilökuntaan kannattaa ottaa yhteyttä aina, kun kärsii kutiavista ihottumista, jotka laajentuvat. Hoitohenkilökunta voi auttaa diagnoosissa ja hoidon aloittamisessa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: