Kirjoita hakusanasi

Vihurirokko on tarttuva virussairaus, joka aiheuttaa ihottumaa.

Vihurirokko on tarttuva virussairaus, joka aiheuttaa ihottumaa.

Vihurirokko (rubella)

Vihurirokko on hyvin tarttuva virussairaus. Vihurirokko on nykyään melko harvinainen, sillä suurin osa lapsista rokotetaan sitä vastaan. Yleensä vihurirokkoon sairastuminen ei ole vaarallista, mutta jos raskaana oleva nainen sairastuu tautiin se voi aiheuttaa vakavia synnynnäisiä epämuodostumia lapselle.

Mainos:

Monissa maissa vihurirokko (käytetty myös nimeä punainen koira) on vielä yleinen sairaus. Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että tauti alkaisi levitä myös Suomessa, jos lasten rokottaminen lopetettaisiin.  Vihurirokko kuuluu sairauksiin, joita vastaan kehitämme todennäköisesti immuniteetin, jos sairastamme sen kertaalleen. Toisin kuin tuhkarokkoa, jonka useimmat sairastavat ensimmäisten elinvuosiensa aikana, vihurirokkoa esiintyy sekä vanhemmilla lapsilla että myöhemmin nuoruusiässä. Jopa aikuiset voivat sairastua tautiin.

Miksi sairastumme vihurirokkoon?

Vihurirokko leviää pisaratartuntana, eli tauti leviää sisään- ja uloshengitysilmassa leijailevien mikroskooppisen pienten pisaroiden välityksellä. Tauti voi tarttua esimerkiksi jos joku sairastunut yskii lähellämme, tai jos oleilemme infektiota kantavan henkilön läheisyydessä. 

Jotkut saavat niin lieviä oireita etteivät he koskaan sairastu, ja monilla infektio voi mennä ohi heidän sitä edes huomaamatta.

Vihurirokon oireet

Ennen ihottuman ilmaantumista voi ensioireena joskus olla nuhaa ja kaulan imusolmukkeet voivat turvota.  Kun ihottuma sitten puhkeaa, se alkaa yleensä silmien ympäriltä, leviten sieltä muualle kehoon. Ihottumaa ilmaantuu usein laajoille alueille käsiin, jalkoihin, vartaloon ja kasvoihin.  Ihottuma koostuu pienistä vaaleanpunaisista tai rusehtavista länteistä, jotka voivat joskus yhdessä peittää laajojakin alueita. Sairaus voi kestää jopa 3-4 viikkoa.

Diagnoosi

Vihurirokon toteamiseksi tehdään yleensä lääkärintarkastus ja kartoitetaan potilaan sairaushistoria. Vihurirokko pystytään usein toteamaan pelkästään katsomalla ihottumaa, joka eroaa muista ihottumista.  Veri- ja virtsakokeet otetaan yleensä vaikeasti arvioitavissa tapauksissa.

Hoito

Sairaus ei vaadi erityistä hoitoa, vaan paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä. On suositeltavaa ottaa rennosti ja levätä, aivan samoin kuin normaalin flunssan ollessa kyseessä.

On myös tärkeää muistaa, että vihurirokko tarttuu hyvin helposti, ja se voi levitä jo ennen kuin ihottumaa on ilmaantunut.  Jotta tautia ei tartuttaisi muihin, on hyvä pysytellä kotona sairauden ajan.

Muuta tietoa vihurirokosta

Kaikille lapsille tarjotaan nykyisin rokotusta vihurirokkoa vastaan. Onkin suositeltavaa varmistaa, että rokotus annetaan. Erityisen tärkeää se on tytöille, jotta vältetään myöhemmin mahdolliset raskauden aikaiset komplikaatiot. Sikiövaurioiden riski on erityisen suuri, jos taudin sairastaa raskaana ollessaan, sillä se voi aiheuttaa lapsen kuuroutumisen, sokeutumisen tai aivovaurioita. Jos ei ole varma, onko sairastanut vihurirokon, rokotuksen voi saada terveyskeskuksessa. 

 

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: