Kirjoita hakusanasi

Kuiva iho

Kuiva iho

Mainos:


Mikä aiheuttaa kuiva ihon? 

Ihossa on luonnollinen rasvakerros (sarveiskerros eli marraskesi), joka pitää sen pehmeänä ja notkeana. Jos tämä kerros on vaurioitunut, iho muuttuu kuivaksi. Sarveiskerros on rakennettu kuin tiiliseinä, jossa rasvat toimivat “laastina” ja keratiinipitoiset ihosolut ovat “tiiliä”. Rasvat toimivat ihon suojana. Pesuaineet, saippuat ja muut puhdistusaineet sisältävät ainesosia, jotka liuottavat rasvaa ja vähentävät siten sarveiskerroksen “laastia.” 

Mitä useammin käytät pesuainetta ja saippuaa, sitä enemmän rasvaa katoaa sarveiskerroksesta. Lopulta rasvan puute aiheuttaa sen, että iho vaurioituu kuivuessaan ja alkaa esiintyä ihottumaa. 

Ihon kuivuuteen vaikuttavia asioita

Ihon ongelmat, sen mahdollinen rikkoutuminen, kuivuus ja hauraus eivät johdu vain sairauksista. Sää ja tuuli vaikuttavat siis myös ihon laatuun. 

Muita syitä kuivaan ihoon ovat vesi, saippua ja pesuaineet. Kun ihon luonnollinen rasvakerros vioittuu tai ohentuu, iho muuttuu kuivaksi ja alttiiksi ihottumille.

Myös perintötekijöillä on suuri vaikutus ihon kuivumiseen. Joillakin ihmisillä on perinnöllisesti kuiva tai helposti kuivuva iho.

Oireet 

Kun iho kuivuu, sen uloin kerros eli orvaskesi vaurioituu ensimmäisenä. Iho rohtuu ja sen pinta alkaa kuoriutua ja halkeilla. Ihon kuivuessa kasvaa myös tulehdusriski. Ihoon saattaa muodostua ihottumaa, joka edelleen vapauttaa kosteutta iholta sen syvemmistä kerroksista. 

Kuiva iho on yleinen ilmiö varsinkin talvikuukausina, jolloin alhainen sisäilmankosteus yhdistettynä kylmään ulkoilmaan vaikuttaa voimakkaasti ihon kuntoon.

Hoito 

Jos iho ei saa tarpeeksi kosteutta, se kuivuu. Jokainen peseytyminen poistaa hieman ihoa suojaavaa rasvaa. Siksi on tärkeää, että kosteutat ihoa hyvällä emulsiolla, kosteusvoiteella tai salvalla. 

On tärkeää hoitaa ihoa päivittäin kosteusvoiteella. Käytä sitä aina kylvyn tai suihkun jälkeen. Kosteusvoide toimii ihoa suojaavana kerroksena vahvistaen ihon luonnollista toimintaa. Kosteuttavia voiteita ja salvoja on paljon erilaisia. Niiden raaka-aineina voivat olla esimerkiksi urea eli karbamidi, natriumkloridi, propyleeniglykoli tai erilaiset rasvahapot. Valitse sinulle parhaiten sopiva voide. Valitettavasti kuivaa ihoa ei voi “parantaa” kerralla, vaan sitä tulee voidella säännöllisesti. 

Kosteusvoidetta vai -rasvaa? 

Ero kosteusrasvan ja -voiteen välillä on niiden vesipitoisuudessa. Kosteusrasva sisältää enemmän rasvaa ja on siten hieman öljyinen ja tahmea. Kosteusvoidetta täytyy käyttää useammin kuin kosteusrasvaa saman kosteuttavan vaikutuksen saavuttamiseksi. Mutta Propyless-tuotteella tämä ei pidä paikkaansa. Propyless on kliinisessä tutkimuksessa osoittautunut yhtä tehokkaaksi kuin kosteusrasvat. Yleensä ihmiset kokevat, että kosteusvoiteen kosmeettiset ominaisuudet ovat parempia kuin rasvojen. Kosmeettisilla ominaisuuksilla onkin erittäin suuri rooli siinä, että voiteita käytetään oikealla tavalla – ja näin saadaan myös hyvä hoitotulos.

Pehmitteitä käytetään kosteusvoiteissa siksi, että niillä lisätään sarveiskerroksen elastisuutta lisäämällä sen vesipitoisuutta. Tämä voidaan toteuttaa kahdella tavalla. Voidaan käyttää pehmitintä, joka pidättää kosteutta sarveiskerroksessa ja/tai lisäämällä rasvaa jossakin muodossa, kuten esimerkiksi rasvaisena voiteena, joka vähentää veden haihtumista iholta. 

Peseydy haalealla vedellä 

Kuivaihoisena sinun pitäisi peseytyä vain haalealla vedellä ja käyttää aina kosteusvoidetta. Voitele ihoa usein. Niiden, joilla on kuiva iho tai helposti kuivuva iho, pitäisi käyttää voidetta tai rasvaa joka päivä. Käytä tuotetta, joka sopii ihollesi parhaiten. Herkkäihoisen pitäisi myös olla varovainen saippualla pesemisen ja kuivaamisen suhteen. On tavallista, että kasvojen iho koetaan kuivaksi, vaikka se samanaikaisesti tuntuu öljyiseltä. On havaittu, että parhaat tulokset kuivan ihon hoitoon saavutetaan toistamalla voitelua säännöllisesti. Sitten, kun iho on pehmennyt ja tasoittunut, ei sen voitelua saa lopettaa. Kuivaa ja herkkää ihoa on hoidettava jatkuvasti.

Atoopikot, psoriaatikot ja muut diagnosoidut potilaat saavat reseptillä runsaasti kosteusvoiteita ja salvoja, joita tulee käyttää useita viikkoja oireiden häviämisen jälkeenkin.  Kosteusvoiteiden kustannukset kuuluvat kustannuskattojärjestelmän piiriin monessa pitkäaikaissairaudessa, kuten ekseema ja psoriasis. 

Mitä voi tehdä itse? 

Kuiva iho on ongelma, jota on vaikea voittaa, mutta voit itse tehdä paljon ihosi hyvinvoinnin eteen. Iho uudistuu joka päivä. Se hakee tasapainoista kosteusprosenttia ja kimmoisuutta, jotta se voisi suojata sinua parhaiten. Jos peseydyt liian usein, ihollasi ei ole aikaa palauttaa luonnollista rasvakerrosta ja olet vaarassa saada ärtyneen ihon eli kutinaa tai ihottumaa. Esimerkiksi suihkussa tai kylvyssä ei pitäisi käydä useammin kuin kerran päivässä. 

Iho on niin herkkä, että se voi joskus tarvita apua säilyttääkseen joustavan pehmeyden. Niiden, joilla on kuiva iho tai joiden iho kuivuu helposti, on suositeltavaa voidella iho kosteusvoiteella päivittäin – varsinkin jos iho on ollut paljon kosketuksissa veden kanssa. Kädet on voideltava useammin. On suositeltavaa voidella ohuesti, pienellä määrällä ja usein. Tämä asettaa suuria vaatimuksia kosteusvoiteelle. Sen ei pitäisi tuntua tahmealta tai epämukavalta. Atoopikoille, psoriaatikoille ja muille ihosairauspotilaille, jotka joutuvat hoitamaan suuria ihoalueita pitkään, on tärkeää, että kosteusvoiteella on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia. 

On laskettu, kuinka paljon kosteusvoidetta aikuinen tarvitsee hoitaakseen ihoaan kolme kertaa päivässä yhden viikon ajan ja kolmen kuukauden aikana: 

Kattavuus 1 viikko 3 kuukausi 

Koko keho  450 g 5400 g 

Vartalon etuosa 150 g 1800 g 

Selkä                  150 g 1800 g 

Käsivarsi            75 g 900 g 

Molemmat kädet    75 g 900 g 

Jalka (sääri)          150 g 1800 g 

Molemmat jalkaterät 100 g 1200 g 

 

Viite: H.Hammar – Kompendium i dermatologisk behandling 1992.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: