Kirjoita hakusanasi

Klamydia on aina hoidettavissa. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Klamydia on aina hoidettavissa. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Klamydia

Mainos:

Klamydia on yksi yleisimmistä nuorten keskuudessa leviävistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista. Tartunnan aiheuttaa Chlamydia trachomatis -niminen bakteeri. Tartuntojen määrä on vuosittain korkea. Klamydiaa voi sairastaa myös tietämättään. Oireeton klamydia edistää taudin leviämistä. Pitkäaikainen hoitamaton klamydia voi johtaa erilaisiin jälkitauteihin ja hedelmättömyyteen. Klamydia todetaan laboratorionäytteellä. Tauti tarttuu yhdynnässä sekä muissa seksikontakteissa. Sitä hoidetaan antibiooteilla.

Tarttuminen

Klamydia on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka tarttuu yhdynnässä ja muissa seksikontakteissa. Taudin itämisaika on 1–3 viikkoa. Oireet voivat ilmaantua vasta useita viikkoja tai kuukausia myöhemmin. Kondomin käyttö suojaa hyvin klamydialta.

Klamydia voi tarttua myös synnytyksessä äidiltä lapseen. 

Klamydian oireet

Tyypillisin klamydian oire sekä miehillä että naisilla on kirvely virtsatessa. Naisilla voi esiintyä myös poikkeavaa valkovuotoa ja sisäsynnytintulehduksia, joiden oireita ovat usein alavatsakivut sekä epäsäännöllinen kuukautisvuoto. Miehillä voi esiintyä niukkaa limaista tai vesimäistä vuotoa virtsaputkesta, virtsaputken tulehduksia sekä lisäkiveksen tulehduksia. Klamydia voi aiheuttaa myös silmien punoitusta ja rähmimistä, kurkkukipua sekä peräsuolen kirvelyä.

Klamydia on erittäin usein oireeton sekä miehillä että naisilla. Naisilla esimerkiksi klamydian aiheuttama kohdunkaulan tulehdus on usein oireeton. Pitkäaikainen hoitamaton klamydia voi naisilla aiheuttaa munanjohtimien arpeutumista, jonka seurauksena voi esiintyä lapsettomuutta. Pitkäaikainen hoitamaton klamydia voi aiheuttaa steriliteettiä myös miehillä.

Klamydian toteaminen  

Klamydia todetaan miehillä virtsaputkesta tai virtsasta otetun näytteen avulla. Naisilla se todetaan sekä virtsaputkesta että kohdunkaulasta otetun näytteen avulla. Näyte otetaan vanupuikolla virtsaputken suulta ja kohdunkaulasta. Joissakin tapauksissa näyte voidaan ottaa myös peräaukosta ja nielusta. Tulosten valmistuminen vie noin viikon. Oireettoman partnerin tulisi myös käydä tutkimuksissa.

Klamydian hoito

Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla. Lääkekuuri kestää yleensä 7–10 vrk. Hoidon aikana tulee välttää yhdyntää. Kontrollissa käynti on suositeltavaa muutaman viikon kuluttua lääkekuurin loppumisesta. Kontrollikäynnillä selvitetään, onko tulehdus parantunut. 

Milloin lääkäriin

Klamydiatartuntaa epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkäriin. Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa jälkitauteja ja lapsettomuutta.

Hyvä tietää

Klamydia on hyvin usein oireeton. Varsinkin naisista suurimmalla osalla klamydia ei aluksi oireile mitenkään. Pitkäaikainen hoitamaton klamydia voi johtaa erilaisiin jälkitauteihin ja lapsettomuuteen sekä miehillä että naisilla. Klamydiatestissä käynti on suositeltavaa, jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa (emätin- ja anaaliyhdyntä, suuseksi). 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos: