Kirjoita hakusanasi

Tippuri

Tippuri

Mainos:

Tippuri on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Sen itämisaika on lyhyt, muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Bakteeria löytyy virtsaputkesta ja emättimestä sekä joskus myös peräsuolesta ja nielusta. Oireet vaihtelevat, mutta tavallisimpia ovat kellertävä pahanhajuinen vuoto ja kirvely virtsatessa. Erityisesti osalla tartunnan saaneista naisista tippuri voi olla oireeton ja heidän kohdallaan voi viedä kauan ennen kuin tartunta huomataan. Hoitamattoman tippurin seurauksena voi olla hedelmättömyys.

Diagnoosi

Tippuri todetaan bakteeriviljelyllä virtsaputkesta, kohdunkaulasta, peräsuolesta tai nielusta. Hoidon jälkeen otetaan uusintakoe. 

Hoito

Tippuri hoidetaan antibiooteilla ja hoito on maksutonta. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sen parempi. Sukupuolikumppanit on myös hoidettava, vaikka tippuritesti näyttäisi negatiivista, sillä todennäköisesti olet tartuttanut partnerisi. Tippuribakteerit kehittävät usein vastustuskyvyn antibiooteille, minkä vuoksi hoidossa joudutaan usein käyttämään erityisiä lääkkeitä.

Paras tapa suojautua tippurilta on käyttää kondomia.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos: