Kirjoita hakusanasi

Prostatiitiksi nimitetään kaikkia niitä vaivoja, joita mies voi saada eturauhaseen.  Kuva: Shutterstock

Prostatiitiksi nimitetään kaikkia niitä vaivoja, joita mies voi saada eturauhaseen. Kuva: Shutterstock

Prostatiitti

Prostatiitti-sanaa käytetään yhteisnimityksenä kaikista miehen sukupuolielinten alueella esiintyvistä eturauhasvaivoista. Prostatiittia esiintyy eri muodoissa; akuuttina ja kroonisena. Krooninen muoto on tavallisin, ja se tarkoittaa vaivan kestäneen pidemmän jakson ajan. Tätä esiintymää voidaan kutsua myös krooniseksi lantiokivuksi. Taudin syytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan aiheutuvan erilaisista bakteereista. Akuuttimuotoinen prostatiitti tulee nopeasti, eikä aina johdu bakteereista.

Mainos:

Tauti on tavallinen, ja se voi myös uusiutua pitkänkin oireettoman ajan jälkeen. Tauti on eturauhasen tulehdus.

Eturauhanen sijaitsee virtsaputken ympärillä. Sen tehtävänä on rakentaa siemenesteen kuljetus miehen virtsaputkesta naisen kohtuun. Kun eturauhanen tulehtuu, se voi turvota, muuttua araksi ja rakenteeltaan pehmeämmäksi. Tulehdus voi vaikuttaa myös lantiolihasten kudoksiin.

Taudin syyt

Akuutti prostatiitti saa aina alkunsa bakteereista ja usein siihen voi liittyä myös kuumetta. Antibioottihoito ei yleensä ole yhteydessä akuutin prostatiitin puhkeamiseen.

Krooninen prostatiitti on tavallisempi taudin muoto, ja yleensä se tulee ja menee. Vaiva on pitkäkestoinen ja se voi edetä hitaasti. Se voi kestää muutamasta viikosta kuukausiin, jonka jälkeen se parantuu joksikin aikaa. Lantionalueen ja nivusten kivuista johtuen voi olla vaikeaa asettua istumaan. Krooninen prostatiitti ei ole vaarallinen, ja menee yleensä vähitellen itsestään ohi. Joskus akuutti prostatiitti voi johtaa myös krooniseen prostatiittiin. Ero kroonisen ja akuutin prostatiitin välillä on se, ettei krooninen prostatiitti yleensä johdu bakteereista. Syitä kroonisen prostatiitin syntyyn ei tiedetä.

Oireet

Tavallisimmat taudin oireet ovat kivut alavartalossa ja alaselässä. Kipu säteilee useimmiten reisien sivuilla tai kivespusseissa ja peniksessä. Joillakin kipu voi ilmetä orgasmin jälkeen. Kipu voi tuntua myös kivespussien ja peräsuolen välissä. Istuminen voi tuntua hankalalta ja joskus voi olla myös vaikeuksia virtsata. Akuutissa prostatiitissa oireet tulevat nopeammin ja ovat usein voimakkaampia. Sen yhteydessä voi ilmetä myös kuumetta ja vilunväreitä.

Hoito

Helppo kino vaivan lievittämiseen on pitää alavartalo lämpimänä, saada säännöllisiä siemensyöksyjä ja yrittää välttää ummetusta. Ummetus voi nimittäin johtaa siihen, että uloste painaa eturauhasta ja aiheuttaa kipua. Akuutissa kivussa antibiootit voivat olla avuksi, mutta kroonisessa kivussa antibioottihoidon tulokset ovat epävarmempia. Mikäli prostatiitti johtuu bakteereista, lääkkeistä ei ole apua. Yleensä tällaisissa tapauksissa vaiva häviää itsestään. Kipulääkkeillä tai virtsaamista helpottavia lääkkeitä voi käyttää. Mikäli epäilee prostatiittia, tulisi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Jos taas nousee korkea kuume tai alavartalossa ilmenee kovaa kipua, tulisi hakeutua päivystykseen välittömästi.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: