Kirjoita hakusanasi

Yhdyntäkipu (vestibuliitti tai vestibulodynia)

Yhdyntäkipu (vestibuliitti tai vestibulodynia)

Vestibuliitiksi (emättimen eteisen tulehdus) kutsutaan yhdynnän aikana ilmenevää kipua emättimessä. Emätinaukkoa ympäröivien limakalvojen hermot ovat tulleet yliherkiksi, ja jo pieni kosketus voi sattua. Syitä, jotka aiheuttavat vestibuliitin, ei ole vielä aivan selvitetty, mutta sillä on osoitettu olevan yhteys toistuviin hiivasieni-infektioiden hoitoihin, e-pillereiden käyttöön ja seksin harjoittamiseen stressaantuneena, vaikka ei huvittaisi.

Mainos:

Jos vestibuliittia ei onnistuta hoitamaan, se voi pidempään jatkuessaan tuoda mukanaan suurempia ongelmia, eikä tiukkoja pikkuhousuja ja housuja voi enää käyttää.

Yhdyntäkipujen oireet ja syyt 

Tavallisin vestibuliitin oire on kova kipu, joka tuntuu, kun sisempien häpyhuulten välistä aluetta (emättimen eteinen) kosketetaan tai painetaan. Se tuntuu polttavana kipuna sukuelimissä, ja kipualue tulee yleensä punaiseksi. Kipu tuntuu useimmiten yhdynnän aikana, mutta myös käytettäessä tamponeja tai gynekologisen tutkimuksen aikana. Kun ongelma on vaivannut pidemmän aikaa, voi kipua tuntua jopa pyöräillessä tai ratsastaessa. 

Yleisimmin naiset saavat sen 18-25 vuoden iässä, ja noin joka kymmenes nainen tässä ikäryhmässä kärsii vestibuliitista. Monet tekijät lisäävät alttiutta saada vestibuliitti, ja on yleistä, että henkilöllä on ollut usein sieni-infektioita ja lisäksi hän on syönyt hiivasienen hoitoon reseptivapaita lääkkeitä. Kivut voivat myös liittyä hormonia sisältävien ehkäisymenetelmien käyttöön. Muihin syihin kuuluu sukupuolielinten kondylooma eli visvasyylä. Syynä voi olla myös seksin harrastaminen ilman, että on halukas ja kiihottunut ja tarpeeksi kostea. Vestibuliitti voi puhjeta myös, jos jatkaa seksin harrastamista, vaikka se aiheuttaa kipua.

Yhdyntäkivun hoito

Vestibuliitin hoitoon on monia keinoja. Voi esimerkiksi pitää taukoa hormoneja sisältävän ehkäisyn käytöstä, olla yhdynnässä vain, kun on todella kiihottunut, pidättäytyä yhdynnästä niin kauan kuin kipua esiintyy sekä luopua reseptivapaiden sienilääkkeiden käytöstä. Voi myös välttää liiallista saippuan ja veden käyttöä alapesussa, sillä se kuivattaa ihoa ja voi ärsyttää. Jopa se, että yrittää rentoutua ja tehdä rentoutusharjoituksia, voi auttaa.

Xylocain-geeliä voidaan levittää kipeille alueille. Valmistetta saa reseptillä. Tuotetta voidellaan viidestä kuuteen kertaa päivässä hermojen turruttamiseksi. Pitkällä aikavälillä tämä tavallisesti lieventää ongelmaa, mutta seksiä tulee välttää itse geelihoidon aikana. Xylocainia on saatavana myös salvana, mutta sen käyttöä tulisi välttää, koska se voi aiheuttaa pistelyä. Jos kotona on rasvaista voidetta, kuten valkoista vaseliinia tai decupalia, niitä voidaan levittää alapäähän ihon pehmentämiseksi, mutta myös sukupuolielinten totuttamiseksi kosketukseen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: