Kirjoita hakusanasi

Kuppa

Kuppa

Mainos:

Kuppa eli syfilis on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Viime vuosina uusien syfilistartuntojen määrä Suomessa on vaihdellut kahden sadan molemmin puolin. Tartunta voi olla elimistössä monta vuotta. Osa tartunnan saaneista on oireettomia ja osalle tulee haavaumia, imurauhasturvotusta ja kuumetta. Pahimmassa tapauksessa kuppa voi aiheuttaa vakavia vaurioita sydämeen ja aivoihin. Riski tartuttaa sairaus seksikumppaniin on suurimmillaan ensimmäisen kymmenen viikon aikana, mutta hoitamaton kuppa on tarttuva kahden vuoden ajan. Kuppa voi tarttua myös istukan kautta sikiöön.

Tavallisimmat oireet

Kuppatartunta jaetaan kolmeen vaiheeseen. Kahta ensimmäistä vaihetta kutsutaan varhaisvaiheeksi, joka sisältää kaksi ensimmäistä tartuntavuotta. Tämän jälkeen puhutaan myöhäisvaiheen syfiliksestä. Myöhäisvaiheen kupassa tartuntariski on matala.

  1. Noin 3-4 viikon jälkeen tartunnasta sukuelimiin ilmestyy haavaumia, jotka paranevat itsestään. Usein on myös ihottumaa ja influenssankaltaisia oireita.
  2. 7-10 viikon jälkeen voi tulla kuumetta, kurkkukipua ja punertavaa ihottumaa vartalolle.
  3. Oireet häviävät itsestään, mutta muutaman vuoden päästä voi tulla vakavia oireita, jos tartunta jää varhaisvaiheessa hoitamatta. Silloin tauti on edennyt ihoon, luustoon, limakalvoihin ja sisäelimiin. Pahimmassa tapauksessa tartunta vaurioittaa sydäntä, verisuonia ja hermostoa.

Diagnoosi

Tartunnan diagnosointia varten otetaan erilaisia kokeita tartunta-ajankohdan mukaan.

  • Jos epäillään, että haava on syfiliksen aiheuttama, otetaan haavasta näyte.
  • Jos tartunnasta on pidempi aika, otetaan verikoe. Verikoe on käytännössä ainoa keino varmistaa diagnoosi.

Hoito

Varhaisvaiheessa hoitona ovat antibiootit. Lääke annetaan suonensisäisesti kerran viikossa 2-3 viikon ajan. Jos hoito-ohjeita noudattaa huolellisesti, tartunnasta paranee. Hoidon aikana on pidättäydyttävä yhdynnästä ja muista intiimeistä lähikontakteista siihen asti, kunnes antibioottikuuri on päättynyt ja potilas todetaan tartunnasta parantuneeksi. Suomessa kupan hoito on maksutonta julkisen terveydenhuollon piirissä, kuten terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla. 

Paras tapa suojautua kupalta ja muilta sukupuolitaudeilta on käyttää kondomia.

 

Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos: