Kirjoita hakusanasi

Vesirokko

Vesirokko

Mainos:

Vesirokko on erittäin tarttuva lastentauti, jonka oireita ovat rakkulat, kutina ja kuume. Vesirokosta voi myös jäädä ihoon ikävän näköisiä arpia. Tästä huolimatta vesirokkoa pidetään tyypillisenä lastentautina, jonka jokainen lapsi yleensä sairastaa. Nykyään vesirokkoa vastaan on kehitetty myös rokote, joka voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille lapsille.

Vesirokkorokotetta on käytetty jo useita vuosia ja monissa maissa se on otettu osaksi kansallista rokotusohjelmaa osittain lasten itsensä vuoksi, mutta myös siksi, että vesirokko on haitallinen yhteiskunnan talouden kannalta. Vesirokkoon sairastuneen lapsen vanhempi joutuu jäämään sairaan lapsen kanssa kotiin ainakin viikoksi, mikä aiheuttaa menoja niin sairauskorvausten kuin negatiivisten tuotantovaikutusten muodossa. 

Erittäin tarttuva tauti

Vesirokon aiheuttaa virus, joka tarttuu ihmisestä toiseen ilman välityksellä. Tauti on todella tarttuva ja tartunnan saanut levittää tartuntaa jo muutamia päiviä ennen rakkuloiden ilmestymistä. Tartuntariski jatkuu seitsemän päivää rakkuloiden syntymisestä. Taudin itämisaika on tavallisesti 10–14 vuorokautta. Joskus tartunta voi olla myös täysin oireeton.

Näppylät ilmestyvät yleensä ensin vartaloon

Vesirokko alkaa yleensä lievällä kuumeella ja säryllä. Seuraavaksi ilmestyvät kutiavat, rakkulaiset näppylät, joita ilmestyy usein ensimmäiseksi vartaloon, myöhemmin kasvoihin, hiuspohjaan ja suuonteloon. Kutina on usein sietämätön. Vesirokkopotilas saattaa myös kärsiä yskästä, koska näppylöitä ja rakkuloita voi olla myös keuhkoputkien limakalvoilla. Rakkuloita, jotka ovat kirkkaita ja menevät helposti rikki, ympäröi yleensä ohut punainen kehä. Rakkuloiden sisältö tiivistyy vähitellen. Rakkulat kuivuvat ja muuttuvat ruviksi yleensä noin viikon kuluessa. 

Vesirokon aiheuttamat jälkitaudit

Rakkuloihin saattaa päästä erilaisia ihobakteereita ja ne voivat tulehtua. Myös arpien muodostuminen on yleistä. Harvinaisempi jälkitauti on keuhkokuume ja vielä sitäkin harvemmin vesirokkoa voi seurata aivotulehdus.

Vesirokko voi olla vakava

Vesirokko voi olla vakava tauti lapsilla, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Vesirokko voi olla vaarallinen myös, jos vastasyntynyt saa tartunnan äidiltään synnytyksen yhteydessä. Henkilöt, joilla on heikentynyt immuunipuolustus, tulee rokottaa varoen.

Vesirokko ja päiväkoti

Vesirokkoon sairastunut lapsi on pidettävä kotona, kunnes rakkulat ovat kadonneet ja kuivuneet ruviksi. Päiväkotiin ja kouluun voi kuitenkin palata jo ennen kuin kaikki ruvet ovat irronneet. Yleensä lapset ovat terveitä viikon sairastettuaan.

Vesirokko ja matkustaminen

Matkustamista on syytä harkita, jos lapsella on vesirokko. Jotkut lentoyhtiöt eivät päästä vesirokkoa sairastavia lentokoneeseen, ja matka voi peruuntua kokonaan tai kotiin pääsy pitkittyä taudin vuoksi.

Vesirokko ja vyöruusu

Vesirokkoa aiheuttava, herpesviruksiin kuuluva varicella zoster -virus aiheuttaa myös vyöruusun. Näille viruksille on tyypillistä, että ne jäävät infektion jälkeen piiloon kehon hermosoluihin. Henkilö, jolla on ollut lapsena oireellinen tai oireeton vesirokko, voi siis vanhempana, immuunipuolustuksen heikettyä sairastua vyöruusuun.

Vyöruususta vesirokkoon

Kannattaa huomioida, että vesirokkoon sairastunut lapsi ei voi tartuttaa isovanhempaansa vyöruusua, mutta vyöruusuun sairastunut isovanhempi voi tartuttaa lapsenlapseensa vesirokon.

Vesirokkorokote

Vesirokkoa vastaan on kehitetty tehokas ja tutkittu rokote, jonka nimi on Varilrix. Rokotetta voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille. Rokotetta otetaan kaksi annosta 4–6 viikon välein. Vaikka rokotettava olisikin jo altistunut virukselle, voidaan rokote antaa vielä 72 tunnin aikana ja näin vesirokko voidaan vielä ehkäistä. Jos rokotettu sairastuu vesirokkoon rokotuksesta huolimatta, on se usein paljon normaalia lievempi. Paras lopputulos saavutetaan ottamalla kummatkin rokotteet.

Voiko rokotteesta olla haittaa?

Sekä täysin terveet ihmiset, että ne, joiden immuunipuolustus on heikentynyt, voivat saada lieviä vesirokkonäppylöitä ja kuumetta rokotteen saatuaan. Oireet voivat ilmaantua muutamien päivien tai jopa viikkojen päästä rokotuksesta ja ne ovat täysin vaarattomia. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen sivuvaikutuksissa ei ole eroja. Lisätietoja vesirokkoon ja rokotteeseen liittyen voi tiedustella omasta terveyskeskuksesta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: