Kirjoita hakusanasi

Lapsi itkee koliikista kärsiessään lohduttomasti useita tunteja.

Lapsi itkee koliikista kärsiessään lohduttomasti useita tunteja.

Koliikki vauvoilla

Koliikki tarkoittaa, että vauva itkee lohduttomasti ja intensiivisesti useita tunteja ja vastaava toistuu yleensä säännöllisesti päivittäin. Noin joka kuudes vauva kärsii koliikista, joka on tavallisinta 6–8 viikkoa vanhoilla lapsilla.

Mainos:

Voi olla stressaavaa, kun vauva huutaa jatkuvasti, mutta on myös hyvä muistaa, että se on yleensä vaaratonta. Kaikki vauvat huutavat, sillä se on heidän kommunikointitapansa. On kuitenkin vauvoja, jotka huutavat toisia enemmän ja silloin se voi johtua koliikista. Vauvojen koliikki ei ole sairaus, eikä se ole vaarallista vauvalle. 

Miksi koliikkia ilmaantuu?

Syy koliikkiin ei ole vielä täysin varma. Eräs teoria olisi, että vauva itkee vatsakipujen takia. Ei ole kuitenkaan todistettu tämän olevan totta, vaikka jotkut teoriat tukevatkin sitä, että vauva kärsisi kouristuksenomaisista vatsanväänteistä, jotka saavat sen huutamaan. Jotkut uskovat, että vielä kehittymätön suolisto ei suvaitse tiettyjä elintarvikkeita. Viime vuosina on keskusteltu myös vauvan herkkyydestä uusia tilanteita kohtaan. 

Oireet

Alle kahden viikon ikäiset vauvat kärsivät harvoin koliikista. Oireita ovat normaalia enemmän itkeminen ja huutaminen niin, että naama muuttuu punaiseksi ponnistuksesta. Tätä esiintyy yli kolme tuntia päivässä ja vähintään kolmena päivänä viikossa. Huutaminen noudattaa yleensä selkeää vuorokausirytmiä, tavallisinta se on iltapäivällä ja illalla. Vauvat näyttävät kärsivän vatsakivuista ja myös vanhemmat voivat havaita vauvan vatsassa kurnintaa ja liikehdintää. Joissakin tapauksissa vauva vetää polvensa koukkuun, jännittää jalkojaan tai ojentaa ne suoraksi. 

Diagnoosi

Koliikkivauvat tulisi viedä terveyskeskukseen tutkittavaksi, jotta voidaan sulkea pois muiden sairauksien mahdollisuus. Korvatulehdus, lehmänmaitoallergia, vatsa- tai virtsatieinfektio sekä tyrä voivat aiheuttaa samanlaisia oireita. Ei ole olemassa verikoetta, jolla voitaisiin todeta koliikki. Diagnoosi tehdään muut sairaudet pois sulkemalla sekä vanhempien kuvausten perusteella. 

Hoito

Koliikin hoitoon on monia vaihtoehtoja, mutta kaikki hoitokeinot eivät sovi kaikille lapsille. Koliikki paranee itsestään ja hoidolla on vain tarkoitus lievittää oireita. Imettävän äidin olisi hyvä käydä läpi omaa ruokavaliotaan ja välttää esimerkiksi lehmänmaitoa. Vatsan hieronnalla on monesti helpottava vaikutus. Terveyskeskuksessa tai neuvolassa neuvotaan, kuinka hieronta tehdään. Apteekista on myös saatavilla reseptivapaita lääkkeitä. 

Muuta vauvojen koliikista

Koliikkivauvat tarvitsevat rauhaa ja hiljaisuutta, mutta on myös tärkeää, että vanhemmilla on aikaa lepoon. Muuten on olemassa riski, että vauvat tuntevat vanhempien stressin ja huolen, mikä voi aiheuttaa vielä enemmän huutamista. Ota yhteyttä terveyskeskukseen neuvojen ja avun tarpeessa tai pyydä sukulaisia auttamaan. 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: