Kirjoita hakusanasi

Maitorauhastulehdusta esiintyy, kun maitotiehyet tukkeutuvat. Oireina voi ilmetä kipua ja kuumetta.

Maitorauhastulehdusta esiintyy, kun maitotiehyet tukkeutuvat. Oireina voi ilmetä kipua ja kuumetta.

Rintatulehdus (mastiitti)

Rintarauhasen tulehdusta voi esiintyä kaikissa imetyksen vaiheissa, mutta se on yleisintä ensimmäisten kuukausien aikana. Tämä voi johtua siitä, että maitotiehyet eivät tyhjene kunnolla, koska lapsi on väärässä asennossa, liian tiukat vaatteet painavat vasten rintoja, tai se voi johtua tulehduksesta, jonka aiheuttama turvotus painaa maitotiehyitä tukkien ne. Tällöin rinnan kyky varastoida maitoa ei ole riittävää, ja tämä puolestaan johtaa maidontuotannon vähenemiseen.

Mainos:

Rintatulehduksen syitä

Rintatulehdukseen on olemassa monia syitä. Yksi syy on, että lapsi syö kertyneeseen maitomäärään nähden liian vähän, mutta se voi johtua myös väärästä imetysasennosta tai siitä, että rintaliivit on asetettu liian kireälle. Pitkät imetysvälit voivat myös aiheuttaa rintarauhasen tulehtumisen, kuten myös vilustuminen ja altistuminen vedolle. Olennaisin syy kuitenkin on, että rinta ei tyhjene kokonaan vaan jäljelle jää maitoa, jota sitten kerääntyy rintaan aiheuttaen maitotiehyiden tukkeutumisen. 

Rintatulehduksen oireet

Tulehduksen seurauksena osa rinnasta muuttuu punaiseksi ja kipeäksi. Myös lihaskipua, vilunväristyksiä ja yleistä sairauden tunnetta saattaa esiintyä. Myös korkea kuume on mahdollista, ja rinnat voivat tuntua muhkuraisilta ja kovilta. Maitorauhastulehdus voi tuntua rinnassa kovina kyhmyinä, samanaikaisesti kun rinta aristaa ja punoittaa.

Rintatulehduksen hoito

Mastiitin oireita voidaan helpottaa monin eri keinoin. Ennen kaikkea rinta täytyy pyrkiä tyhjentämään maidosta. Siinä auttaa tiheämpi imetysväli. Jos tulehtunut rinta on kipeä, voi lapsen antaa syödä ensin terveestä rinnasta, sillä yleensä imeminen on intensiivisempää imetyksen alussa. Lämmin suihku tai lämmin pyyhe voivat myös saada maidon nousemaan helpommin. Myös lämpölamppua tai lämpötyynyä voi kokeilla. On hyvä kääntää rintaa ylöspäin sieltä, missä tuntuu eniten muhkuroita, sillä tämä voi helpottaa maidontuloa. Toinen keino on muuttaa asentoa imetyksen aikana. Kokeile imettää makuullaan istumisen sijaan. Lepää niin paljon kuin mahdollista, sillä se on hyväksi keholle, ja myös maitoa tulee helpommin kun on levännyt. Lisäksi maitoa voidaan koettaa lypsää käsin tai rintapumpulla. Jos kipua on paljon, on aivan sallittua ottaa särkylääkettä, jos sen käyttö on tilapäistä ja kestää vain lyhyen aikaa. Ibuprofeenia sisältäviä lääkkeitä voi hyvin käyttää, sillä niiden käytöstä ei ole osoitettu olevan haittaa lapselle. Jos rintatulehdus aiheuttaa suuria ongelmia, jotka eivät ratkea omatoimisesti, tulisi ottaa yhteys lääkäriin tai kätilöön avun saamiseksi. Ota yhteyttä terveydenhoitoon myös, jos esiintyy korkeaa kuumetta, ja rinta on huomattavan punainen ja lisäksi turvonnut.

 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: