Kirjoita hakusanasi

RS-virus muistuttaa tavallista flunssaa, mutta voi aiheuttaa pienille lapsille vakavia komplikaatioita.

RS-virus muistuttaa tavallista flunssaa, mutta voi aiheuttaa pienille lapsille vakavia komplikaatioita.

RS-virus

Mainos:

RS-virus eli respiratory syncytial -virus aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita ja sitä tavataan pääasiassa talvella. RS-virusta esiintyy niin aikuisilla kuin lapsilla. Useimmille virus ei ole vaarallinen, mutta varsinkin pikkulapset kuuluvat riskiryhmään.

Virustauti on erittäin tarttuva ja se leviää flunssan tavoin eli pisaratartuntana. Pienet lapset ja vanhukset ovat erityistä riskiryhmää, joille virus voi aiheuttaa vakavampia oireita. Alle kahden kuukauden ikäisillä sekä ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla se voi aiheuttaa hengityksen pysähdyksen ja komplikaatioita. Tämä riski on olemassa myös lapsilla, jotka sairastavat kroonista keuhkosairautta tai sydän- tai neurologista sairautta. 

Mistä RS-viruksen voi saada?

Kuten flunssakin, RS-virus tarttuu esimerkiksi käsikosketuksessa. Se voi tarttua myös leluista, joita lapsi on pitänyt käsissään tai suussaan. Virus säilyy useita tunteja leluissa, ovenkahvoissa ja muilla pinnoilla. Se leviää myös pisaratartuntana eli aivastelu ja yskiminen ovat yleisiä tartunnan aiheuttajia. Vaikka virukselle ei voi tulla immuuniksi, seuraavan kerran oireet ovat yleensä lievempiä. Oireet alkavat yleensä 3–4 vrk:n kuluttua tartunnasta.

Oireet

Oireet ovat flunssan kaltaisia. Voi esiintyä kuumetta, nuhaa ja silmien vetisyyttä. Hengitys voi olla hankalaa tai vinkua. Pienet lapset ovat usein väsyneitä ja ruokahaluttomia. Kalpeus, hengityksen nopeutuminen ja mustelmat suun ympärillä kertovat, että taudista on tullut akuutti. 

Toteaminen

Koska oireet ovat flunssan kaltaisia, on tarpeen suorittaa tutkimuksia. Aikuisille ja isommille lapsille virus ei aiheuta suuria ongelmia, mutta pienten lasten on tärkeää saada oikea diagnoosi. Näytteeksi otetaan nenän limaa pieneen putkiloon. Toimenpide on täysin kivuton. Näyte lähetetään tutkittavaksi ja usein tulokset saadaan jopa samana päivänä. 

Hoito

Pienten lasten viruksen hoitaminen on tärkeää. Jos oireet ovat lieviä, niitä hoidetaan kuten flunssaa. Nenätipat, sängynpäädyn korottaminen ja useammin syöminen auttavat. RS-virus aiheuttaa ruokahaluttomuutta, joten siksi ruokaa on tärkeää tarjota useammin. Sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa keskitytään lievittämään oireita. Nenän hengitysteitä pidetään auki ja ruokahaluttomat laitetaan tiputukseen. Happihoito, inhalaatiohoito ja resporaattorihoito ovat myös vaihtoehtoja. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: