Kirjoita hakusanasi

Raskausmyrkytys aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja virtsan proteiinien lisääntymistä. Vuodelepo on paras hoito raskausmyrkytykseen.

Raskausmyrkytys aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja virtsan proteiinien lisääntymistä. Vuodelepo on paras hoito raskausmyrkytykseen.

Raskausmyrkytys (pre-eklampsia, eklampsia)

Mainos:

Raskausmyrkytys aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja virtsan proteiinien lisääntymistä. Raskausmyrkytys on melko harvinaista. Se vaivaa usein vasta loppuraskauden aikana.

Raskausmyrkytyksen syitä ei kunnolla tiedetä. Osa tutkijoista uskoo, että raskausmyrkytyksen aikana raskaana olevan naisen immuunijärjestelmä saattaa taistella sikiötä ja istukkaa vastaan.

Mikä on raskausmyrkytys ja mikä sitä aiheuttaa?

Raskauden aikana naisen kehossa kasvaa vierasta kudosta. Keho pyrkii yleensä pääsemään eroon vieraasta kudoksesta, mutta raskauden aikana immuunijärjestelmä tekee poikkeuksen, eikä taistele sitä vastaan. Joillakin naisilla näin ei kuitenkaan käy, jolloin komplikaatiot ovat mahdollisia. Raskausmyrkytyksen aiheuttajaa ei kuitenkaan tiedetä vielä tarkalleen.

Raskausmyrkytys ei parane raskauden aikana, vaan vasta synnytyksen jälkeen. Komplikaatioiden riskit ovat pienet, jos raskausmyrkytys havaitaan ennen kuin verenpaine kohoaa liikaa ja lapsi ehtii kärsiä haittavaikutuksista.

Kuka tahansa voi saada raskausmyrkytyksen. Se aiheuttaa verenpaineen kohoamista, jonka seurauksena kehossa voi esiintyä turvotusta. Raskausmyrkytyksen aikana lapsen kasvu voi hidastua.

Raskausmyrkytyksestä kärsii noin viisi naista sadasta, ja useimmilla se ilmenee lievänä. Normaalisti synnytys käynnistyy raskausviikoilla 38−42. Raskausmyrkytyksestä kärsivillä synnytys saatetaan joutua käynnistämään raskausviikolla 37 tai jopa jo aiemmin, jos se uhkaa äidin ja lapsen henkeä.

Raskausmyrkytyksen oireet

Raskausmyrkytyksen yleisin sekä ensimmäisenä ilmestyvä oire on kohonnut verenpaine. Virtsan proteiinien lisääntyminen on myös hyvin yleistä. Oireet huomataan yleensä neuvoloissa kontrollikäyntien aikana. Muita oireita ovat turvotus ja painonnousu. Nämä kaksi oiretta ovat kuitenkin hyvin tavallisia oireita raskauden aikana ja saattavat vaikeuttaa raskausmyrkytyksen tunnistamista.

Oireina voi esiintyä myös kovaa päänsärkyä ja silmien näköhäiriöitä. Vaikeassa raskausmyrkytyksessä kasvot voivat turvota ja lisäksi voi esiintyä pahoinvointia.

Hoito

Raskausmyrkytyksen ainoa tehokas hoito on raskauden päättyminen ja lapsen syntyminen. Kohonnutta verenpainetta voi alentaa lepäämällä. Työn ja kotitöiden tekoa on hyvä välttää. Vaikeaa raskausmyrkytystä hoidetaan sairaalassa.

Sikiön ja äidin vointia tarkkaillaan tiiviisti raskausmyrkytyksen aikana. Lapsen on kasvettava tarpeeksi isoksi, jotta lapsi voi elää synnytyksen jälkeen. Äiti määrätään usein vuodelepoon, jotta lapsi ehtii kasvaa tarpeeksi isoksi.

Raskausmyrkytykseen ei ole parannuskeinoa. Äidin ja lapsen voinnin tarkkailu on tärkeää.

Lepo on paras hoitomuoto raskausmyrkytykseen.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: