Kirjoita hakusanasi

Tulirokko on tarttuva tauti, joka aiheuttaa muun muassa korkeaa kuumetta.

Tulirokko on tarttuva tauti, joka aiheuttaa muun muassa korkeaa kuumetta.

Tulirokko

Tulirokko on tavallinen lastentauti, jota voidaan nykyään hoitaa antibiooteilla. Taudin oireisiin kuuluvat kutiava, näppylämäinen ihottuma sekä kuume, päänsärky, nielurisatulehdus ja toisinaan myös pahoinvointi.

Mainos:

Tulirokko on streptokokkibakteerin aiheuttama tartuntatauti, joka aiheuttaa pienistä, kutiavista ja näppylämäisistä kohoumista koostuvaa ihottumaa. Sitä esiintyy eniten alle kouluikäisillä lapsilla. Jotkut ihmiset saattavat tartunnasta huolimatta välttää sairastumisen.

Tulirokkoa aiheuttavat bakteerit leviävät hengitysilman, kosketuksen ja esineiden välityksellä. Etenkin kosteat ja suuhun kosketuksissa olleet esineet voivat levittää tartuntaa. Vanhemmat lapset tai aikuiset harvemmin sairastavat tulirokkoa, mutta voivat sen sijaan kärsiä nielurisatulehduksesta. Tulirokon tarttuvuuden vuoksi on hyvä pitää sitä sairastava lapsi kotona niin kauan, kunnes hän on täysin terve tai ainakin kaksi päivää antibiootikuurin aloittamisen jälkeen.

Streptokokki-infektiot voivat mennä ohi itsestään, mutta tavallisesti niiden hoitoon käytetään antibiootteja. Hoidon aloittaminen tarpeeksi varhain myös lieventää oireita.

Tulirokon oireet

Sairaus alkaa nielurisojen tulehtumisella, jota seuraa kuumeen nousu jopa 40 asteeseen ja kurkkukipu. Kaulassa sijaitsevat rauhaset turpoavat ja muuttuvat herkiksi. Myös pahoinvointia, oksentelua ja päänsärkyä esiintyy usein.

Parin päivän jälkeen iholle nousee nuppineulanpään kokoisia punaisia näppylöitä. Tämä on näkyvin oire, ja saa ihon tuntumaan karkealta ja kohonneelta, kuin se olisi kananlihalla. Ihottuma alkaa yleensä kainaloista ja nivusista, joista se leviää vatsaan, kylkiin, selkään, kaulaan sekä käsiin ja jalkoihin. Muutokset iholla voivat myös olla niin lieviä, että niitä tuskin erottaa. Paineen alla ihottuma muuttuu valkoiseksi.

Ihottuman esiintyminen kasvoissa on epätavallista, mutta posket punoittavat ja suun ympäristö kalpenee. Ensimmäisten päivien aikana kieleen muodostuu harmaanvalkoinen peite ja seuraavien muutaman päivän aikana kielen pinta muuttuu kirkkaan punaiseksi ja rosoiseksi. Tätä kutsutaan mansikkakieleksi ja se on tyypillisin tulirokon oire.

Seuraavien päivien aikana ihottuma alkaa kadota ja iho hilseilee muun muassa kämmenistä ja jalkapohjista. Vatsan, rinnan alueen ja selän iho voi hilseillä jauhomaisena.

Tulirokon hoito

Tulirokkoa hoidetaan antibiooteilla. Noin 48 tunnin hoidon jälkeen tartuntavaaraa ei enää ole, mutta hoito kestää kokonaisuudessaan kymmenen päivää. Antibiooteilla sairauden kestoa voi lyhentää, sen tarttumista vähentää ja alentaa vakavien komplikaatioiden riskiä.

Ilman hoitoa kuume ja ihottuma menevät ohi noin viikossa, mutta voivat jatkua kauemminkin ja johtaa muihin ongelmiin. Muutaman päivän kuluttua alkaa tuntua kipua suurissa nivelissä esimerkiksi polvissa ja kyynärpäissä. Kipu menee itsestään ohi noin viikossa.

Tulirokon aiheuttamat kompikaatiot

Tulirokon yhteydessä esiintyviä sairauksia ovat muun muassa korva- ja sivuontelotulehdukset, kurkun turvonneet imurauhaset, munuaistulehdus ja kurkkupaiseet. Harvinaisempia ongelmia ovat sydänlihas- ja munuaistulehdukset. Todella harvinaisissa tapauksissa tulirokko voi johtaa PANDAS-nimiseen sairauteen, joka aiheuttaa äkillisiä muutoksia käytöksessä. Komplikaatiot ilmenevät noin kahdesta kolmeen viikkoon tartunnan jälkeen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: