Kirjoita hakusanasi

Refluksitauti lapsilla (ruokatorven refluksi)

Refluksitauti lapsilla (ruokatorven refluksi)

Mainos:

Refluksi tarkoittaa, että vatsalaukussa oleva ruoka palaa takaisin ruokatorveen. Tämä aiheuttaa happorefluksin eli happamia röyhtäisyjä tai oksentelua. Kaikki lapset oksentelevat, mutta silloin kun sitä tapahtuu liiaksi asti, on kyse refluksitaudista. 

Kyseistä tautia tavataan 2–5%:lla pienistä lapsista. Refluksia esiintyy enemmän lapsilla, joilla on aivovaurio tai jokin kromosomipoikkeavuus, kuten Downin syndrooma. Se voi myös ilmetä ruokatorveen kohdistuvan leikkauksen seurauksena. Refluksitauti voi johtua myös motoristen taitojen kehittymishäiriöistä tai ruoka-aineallergioista. 

Miksi tautia esiintyy lapsilla?

Refluksitaudissa vatsassa oleva ruoka nousee takaisin ylös ruokatorveen, joka yleensä johtuu vatsan ja ruokatorven seudun kehittymättömyydestä. Yleensä tämä korjautuu lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Koska kaikki pienet lapset oksentelevat syömisen jälkeen, on vaikea todeta, mikä on refluksia. Refluksitauti vaikuttaa lapseen negatiivisesti ja joillakin voi esiintyä ruokahaluttomuutta, joka johtaa siihen, ettei paino kehity normaaliin tapaan. 

Oireet

On tärkeää seurata oksentelevaa lasta, mutta koska kaikki lapset oksentelevat, ei syytä huoleen yleensä ole. Refluksitaudissa lapsi ei saa syötyä kunnolla ja joko menettää painoa, tai paino ei nouse normaaliin tapaan. Kurkkukipu on myös yleinen oire. Lapsi voi olla halukas syömään, mutta ei kykene siihen kurkkukivun takia. Refluksitauti voi aiheuttaa myös unihäiriöitä. 

Toteaminen

Lapsi testataan ensin ruoka-aineallergioiden varalta. Testissä käydään läpi lapsen ruokavalio tai äidin ruokavalio, mikäli lapsi on vielä rintaruokinnassa. Oireiden kadotessa ruokavalioon tehtyjen muutosten myötä kyseessä ei ole refluksitauti. Jos oireet jatkuvat, tutkimuksia jatketaan. Tauti todetaan oireiden ja yleisen taudinkuvan perusteella. Epävarmassa tilanteessa vatsan happamuutta voidaan mitata. On olemassa testi, jossa ohut putki sijoitetaan ruokatorveen vuorokauden ajaksi. Tutkimus ei satu. Vanhemmat myös täyttävät eräänlaista päiväkirjaa lapsen nukkumisesta, syömisestä sekä muusta toiminnasta. Diagnoosi voidaan tehdä myös ruokatorven tähystyksellä. 

Hoito

Ensimmäinen hoitokeino on varmistaa, että lapsi saa ruokaa tarpeeksi usein ja säännöllisesti. Lisäksi lapselle kannattaa antaa viskoosisempaa ruokaa, joka ei nouse ylös ruokatorveen niin helposti. Vatsahappoa vähentävä lääkitys on myös yksi hoitovaihtoehto. Vaikeissa tapauksissa voidaan suorittaa vatsalaukun sulkeutumiskanavan leikkaus. 

Kuvateksti: Refluksitaudin yleisin oire ovat happamat röyhtäykset, sillä ruokaa nousee takaisin ylös ruokatorveen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: