Kirjoita hakusanasi

Ylimääräisen bakteerilisän nauttiminen voi olla yksi tapa palauttaa vatsan hyvinvointi. Kuva: Shutterstock

Ylimääräisen bakteerilisän nauttiminen voi olla yksi tapa palauttaa vatsan hyvinvointi. Kuva: Shutterstock

Maitohappobakteerien rooli vatsavaivoissa

Vasta ilmestynyt tutkimus osoittaa, että stressi, epäsäännölliset elintavat ja liian vähäinen liikunta ovat vatsavaivojen tyypillisimmät syyt.

Mainos:

Maitohappobakteerit voivat auttaa selättämään stressiin liittyvät vatsavaivat stimuloimalla suolistoa ja edesauttamalla hyvän bakteerikannan saavuttamista.

Hyvä bakteeritasapaino on hyvän terveyden edellytys

Ihmisellä on 10 kertaa enemmän bakteereja suolistossaan kuin soluja kehossaan. Erilaisia bakteerikantoja on olemassa yli 500. Jotkin bakteerit muodostavat myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat häiritä mahan ja suoliston seinämien bakteeriflooraa. Kiinnittymällä suoliston limakalvolle, voivat maitohappobakteerit estää haitallisten bakteerien toiminnan. Näin ne suojaavat suolistoa ja vatsaa. Yksi maitohappobakteerien hyöty siis on, että ne auttavat suojautumaan esimerkiksi sellaisilta vierailta bakteerikannoilta, joiden kanssa joudumme kosketuksiin ulkomaanmatkoilla. Ne auttavat myös laktoosi-intoleranssista kärsiviä sietämään laktoosia ja edistävät kalsiumin, magnesiumin ja raudan imeytymistä.

Maitohappobakteerit palauttavat suoliston normaalin bakteerikannan, edesauttavat hyödyllisten bakteerien lisääntymistä ja vahvistavat immuunipuolustusta. Lisäksi näitä probiootteja on hyvä nauttia antibioottikuurien yhteydessä.

Mahan ja suoliston bakteerit tarvitsevat vahvistusta

Joskus täytyy vatsan ja suoliston normaalia bakteerikoostumusta vahvistaa. Epämukava tunne vatsassa voi johtaa tiettyjen sosiaalisten tilanteiden välttelemiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kuntoilu, lounastarjoilut, pidemmät kävelylenkit tai ylipäätänsä kanssakäyminen toisten kanssa. Myöskään puhtaasti fyysiset oireet, kuten turvotus, ummetus, sekaisin oleva vatsa ja ruuansulatusvaivat, eivät ole helppoja kestää. Suolistossamme on miljoonia bakteereita, jotka auttavat sulattamaan ruokaa sekä suojelevat sairastumiselta. Mahan bakteeriflooran epätasapaino lisää riskiä sairastua vatsavaivoihin.

Vatsan tasapainon palauttaminen 

Bakteerilisän nauttiminen voi auttaa palauttamaan vatsan hyvinvoinnin. Usein eri bakteerit ja niiden yhdistelmät toimivat yhdessä tehokkaasti. Syy tähän on se, että suoliston PH-arvo vaihtelee. Parhaaseen mahdolliseen  tulokseen tarvitaan eri bakteerikantojen yhdistelemiä.

Suolistomme bakteerikoostumus uusiutuu joka kolmas päivä, mikä tarkoittaa, että tarvitsemme jatkuvasti uusia hyviä bakteereita.

Maitohappobakteerien vaikutus stressivatsaan

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan stressi yhdistettynä moderniin elämäntapaamme muodostaa yhden suurimmista terveysriskeistä. Englantilainen tutkija halusi selvittää, voivatko maitohappobakteerit helpottaa stressiperäisiä mahavaivoja. Tutkimus osoitti, että lukuisat ihmiset hyötyivät eri bakteerikantojen yhtäaikaisesta nauttimisesta. Tutkimukseen osallistuneet saivat kolmen viikon ajan joka päivä kolme miljardia maitohappobakteeria. Käytetty valmiste oli LactiStress-jauhe, jota voi nauttia milloin tahansa päivän aikana. Tulokset tutkimushenkilöillä osoittivat, että suolen ja aivojen välillä on selkeä yhteys ja että maitohappobakteereilla on positiivinen vaikutus suolistoflooraan. Maitohappobakteerilisä myös vähensi stressioireita kuten huonovointisuutta, vatsasairauksia ja vatsan turvotusta.

”Viime vuosina on ilmestynyt yhä enemmän tutkimuksia, joissa sanotaan, että suoliston ja sydämen välillä tapahtuu tärkeää vuorovaikutusta, englanninkielisessä kirjallisuudessa puhutaan suolisto-aivot -akselista.  Eräs tutkimus on osoittanut, että stressi vaikuttaa suolistoon, mukaan lukien sen bakteerikoostumus, negatiivisesti. Toisen tutkimuksen mukaan suolisto ja sen bakteerit voivat myötävaikuttaa stressin ja muiden psyykkisten epätasapainotilojen syntyyn. Sydämestä löytyy alue, joka on yhteydessä stressireaktioihin, ahdistukseen ja masennukseen. Yhä useammat tutkimukset tulevat korostamaan tämän suoliston ja sydämen välillä tapahtuvan kaksisuuntaisen vuorovaikutuksen merkitystä”, sanoo lääkäri Olle Haglund. 

Vahvista immuunipuolustustasi maitohappobakteereilla

Bakteerien ja kehon immuunipuolustuksen välisellä vuorovaikutuksella on suuri vaikutus terveyteemme. Suolistossa sijaitsee 70–90 prosenttia kaikista immuunipuolustuksen soluista.

Tutkimukset osoittavat että maitohappobakteerit voivat vahvistaa immuunipuolustusta niin, että tulemme vastustuskykyisemmiksi tulehduksille (infektio). Suurin osa tutkimuksista on tehty eläimille ja mekanismi näyttäisi toimivan siten, että laktobasillit saavat kehon tuottamaan enemmän puolustussoluja sekä vasta-aineita ja merkkiaineita. Tämä tarkoittaa, että keho pystyy nopeammin tekemään harmittomiksi sairauksia aiheuttavat bakteerit ja virukset.

Maitohappobakteerit antibioottihoitojen yhteydessä

Antibiootti on lääkeaine, jota käytetään tappamaan bakteereita tai ehkäisemään niiden lisääntymistä. Lievät bakteerien aiheuttamat infektiot pystyy keho tavallisesti häätämään itse immuunipuolustuksen avulla. Vaikeiden tai pitkäaikaisten bakteerien aikaansaamien tulehdusten hoidossa voivat antibiootit joskus olla välttämättömiä. 

Maitohappobakteerit auttavat palauttamaan suoliston bakteerikannan tasapainon ja ne voivat jopa vähentää vatsavaivoja ja huonovointisuutta antibioottikuurin aikana.

Ärtynyt vatsa

Ei ole epätavallista, että joskus elämässä joudumme kärsimään ärtyneestä vatsasta. Vastaa alla oleviin väittämiin:

  • Minulla on vatsan turvotusta
  • Kärsin ummetuksesta
  • Tunnen että ”vatsassa on kaasua”

Jos vastasit yhteen tai useampaan väittämään kyllä, voi olla että kärsit ärtyneestä vatsasta. Tähän auttaa muun muassa päivittäinen maitohappobakteerien nauttiminen, mikä voi auttaa sinua pääsemään vaivasta. Voit myös kokeilla seuraavia vinkkejä:

Vinkkejä hyvin toimivan vatsan saavuttamiseen

Syö säännöllisin väliajoin. Vatsa pitää säännöllisyydestä ja järjestyksestä. Yritä ehtiä syödä aamupala, lounas ja päivällinen joka päivä samaan aikaan. Rauhoitu ruoka-aikoina, luo rento ja levollinen ilmapiiri ja pureskele ruoka hyvin. Jätä pois rasvaiset välipalat, sillä niiden sulattamiseksi vatsa joutuu tekemään paljon työtä. Ota mieluummin välipalaksi hedelmä. 

Syö kuituja maltillisesti. Viime vuosina kuidut on nähty ihmelääkkeenä, mutta nyt niiden syömistä on alettu rajoittaa. Vatsavaivoista kärsivä voi kokeilla vähentää kuitujen määrää ruokavaliossaan. Kuten aina – kohtuus kaikessa.

Rentoutuminen ja meditaatio.  Vähentämällä stressihormonien määrää koko kehossa, voi myös vatsa paremmin. Rentoutusharjoitukset auttavat koko kehoa rentoutumaan.

Vähennä maitotuotteiden käyttöä. Yksi syy vatsavaivoihin ovat usein maitotuotteet. Voikin olla paikallaan sulkea pois mahdollinen laktoosi-intoleranssi.

Syö hedelmiä ja vihanneksia.  Hedelmien ja vihannesten syöminen voi saada vatsaasi vauhtia hyvällä tavalla. Jos et vielä syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia, kannattaa aloittaa nyt!

Hanki apua oikuttelevaan vatsaan!

Turvonnut vatsa, stressimaha, turistiripuli – riippumatta siitä, mikä vaiva sinulla on tai minkä saat, voi niiden ilmaantuminen olla hyvin kiusallista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse elää vatsavaivojen kanssa.  Historian saatossa olemme itse, muuttuvien ruokailutottumusten myötä, muuttaneet vatsamme bakteerikoostumusta. Tästä johtuen voimme nykyisin tarvita ylimääräisiä maitohappobakteereita tasapainottamaan vatsamme toimintaa. Nykyiset probioottivalmisteet sisältävät monta miljardia bakteeria, ne on helppo nauttia. Bakteerilisä tulisikin ottaa päivittäin. Tällä tavoin monet ovat päässeet eroon vatsavaivoista. 

Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: