Kirjoita hakusanasi

On joitakin erityisiä oireita, joihin voi kiinnittää huomiota.

On joitakin erityisiä oireita, joihin voi kiinnittää huomiota.

Vatsavaivat ja ripuli voivat olla merkkejä haiman sairaudesta

Mainos:

Pitkäkestoinen ja toistuva ripuli, vatsakipu ja hankaluudet rasvaisten ruokien sulattamisessa voivat olla merkkejä haiman ongelmista. Erityisesti vanhukset kärsivät näistä ongelmista. Vatsan entsyymien lisääminen esimerkiksi lisäravinteiden muodossa on yksinkertainen hoitokeino oireisiin. 

Haimaan liittyvien tautien diagnosoiminen voi olla vaikeaa. Oireet ovat samankaltaisia, kuten vaikkapa Crohnin taudissa tai paksusuolentulehduksessa. On riski, että terveydenhoidossa haiman sairaudet jäävät tarkastamatta. Haiman sairauksia voi olla vaikea havaita eikä oireita monestikaan osaa yhdistää haimaan. 

Haimasairaudet aiheuttavat

Monesti akuutit ja krooniset haimatulehdukset liittyvät alkoholiongelmiin. Juuri siksi haimasairauksia kohtaan on ennakkoluuloja, mutta tosiasiassa riskitekijöitä on muitakin kuin alkoholin käyttö. Akuutin ja kroonisen haimatulehduksen lisäksi ilmenee myös haimasyöpää. 

Haimasairauksien oireita

 pitkäkestoinen tai toistuva ripuli

 • turvonnut vatsa
 • vatsanväänteet
 • epämukava tunne vatsassa
 • pahoinvointi
 • epämukavuuden tunne ruokailun jälkeen
 • rasvaisen ruoan aiheuttamat ongelmat

Useimmat haimaongelmista kärsivät potilaat toteavat, etteivät siedä rasvaisia ruokia ja pyrkivät siksi välttämään niitä. Se voi heikentää elämänlaatua ja saattaa vaikuttaa myös siihen, että selityksen turvin apua ei haetakaan.

Riskiryhmät

 • vanhukset – yli 50-vuotiaat
 • IBS-potilaat eli ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavat
 • keliaakikot
 • diabeetikot
 • haimatulehduspotilaat

Monet sairastavat tietämättään

Haimasairaudet ovat lisääntymään päin varsinkin naisten ja nuorten keskuudessa. Tiedonpuute on suurta ja tietoa olisi lisättävä, jotta kaikki diagnosoimattomat voisivat saada oikean diagnoosin. 

Ei ole helppoa liittää oireitaan haimasairauksiin. Tiedonpuute johtaa taudin toteamattomuuteen. On olemassa kuitenkin joitakin oireita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kärsitkö seuraavista:

 • usein toistuvasta ripulista
 • pitkäkestoisesta ripulista
 • äkillisestä vatsakivusta aterioiden yhteydessä
 • äkillisestä vatsakivusta ja/tai ripulista rasvaisten ruokien syömisen jälkeen
 • äkillisestä painon putoamisesta

Jos vastasit ’’kyllä’’ vähintään yhteen näistä, voi se olla merkki haiman sairaudesta. Näitä oireita esiintyy myös ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä. Diagnoosi ei sulje pois muita sairauksia. Potiessaan oireita on hyvä mennä lääkärille ja kertoa huolistaan. Yli kolme viikkoa kestänyt ripuli on hyvä syy hakeutua lääkäriin. 

On tärkeää hakea apua varhaisessa vaiheessa

Vatsan ja suoliston ongelmista sekä ruoansulatuskanavan sairauksista voi olla vaikea puhua. Monet haimasairauksiin liittyvät oireet voivat tuntua jopa merkityksettömiltä. Vatsavaivat on helppo pistää stressin, huonojen ruokailutottumusten tai vain yleisten vaivojen syyksi. Vaikka stressi ja rasvainen ruoka voivat aiheuttaa ongelmia, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa oireista. Pitkittynyt ripuli voi heikentää elämänlaatua ja johtaa esimerkiksi vitamiinin puutokseen. 

Laihtuminen ja jatkuva vatsakipu on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta. Keskustele lääkärisi kanssa ja korosta epäileväsi haiman sairautta. Se voi johtaa perusteellisempiin tutkimuksiin.

Haimasairausdiagnoosin saaminen

Haimalla on kaksi tehtävää – hormonitoiminta ja ruoansulatustehtävät. Ensimmäinen koostuu insuliinin ja muiden hormonien tuotannosta ja jälkimmäisessä haiman nesteet kulkeutuvat ohutsuoleen ja ravintoaineiden hajotus voi alkaa. 

Haimasairauksien toteaminen rakentuu muiden sairauksien mahdollisuuden pois sulkemisesta. Ruoansulatuskanavan tutkimus arvioi maksan, sappirakon, haiman ja ohutsuolen kunnon. Lisäksi suoritetaan vatsan ultraääni ja otetaan verikokeita. Tutkimukset tehdään mahdollisimman tarkasti, jotta syy vaivoihin selviäisi. 

Kolonoskopialla voidaan sulkea pois Crohnin tauti ja paksusuolentulehdus. Jos kaikki testitulokset ovat normaaleja, myös ulosteen rasvapitoisuus tutkitaan. Kroonisen haimatulehduksen seurauksena voi ilmaantua ruoansulatusentsyymien puutoksia. On olemassa lääkkeitä, jotka täydentävät kehon omia entsyymejä.

Haimasairauden hoito

On olemassa useita hoitokeinoja, jotka valitaan sairauden mukaan. Tähystys on yksi vaihtoehto. Joskus leikkaus on ainoa keino, mutta näiden lisäksi on muitakin hoitokeinoja. 

Krooninen haimatulehdus on krooninen tulehduksellinen prosessi, joka täytyy yrittää pysäyttää. Hoidossa yhdistetään kipulääkitys ja entsyymilääkitys. Apteekeissa on saatavilla lääkkeitä, jotka sisältävät entsyymejä. Niissä ei yleensä ole sivuvaikutuksia, joskus ummetusta. Jos entsyymilääkitys ei toimi, voidaan lisäksi kokeilla vatsahappolääkitystä, kuten Omeprezolia. 

Koska haimasairauksia on useita eri tyyppejä, on tärkeää saada oikea diagnoosi nopeasti. Lisäämällä tietoa oireista ja eri sairauksista saadaan oikeanlaista apua nopeammin. 

Apua on saatavilla – jos sinulla on näitä oireita

Haimasairauksien tuntemus on lisääntynyt. Se onkin tärkeää, koska pitkäaikaisista oireista kärsiessä voit yhdistää oireet oikeaan sairauteen. 

On olemassa sairauksia, joissa on samankaltaisia oireita. Näitä tauteja ovat esimerkiksi suolistosyöpä, jota esiintyy usein vanhemmilla ikäryhmillä ja Crohnin tauti ja paksusuolentulehdus, jota esiintyy nuoremmilla naisilla sekä keski-ikäisillä miehillä. Kaikkia tauteja voi toki esiintyä kaikenikäisillä, samoin kuin haimasairauksiakin. 

Mielenterveys vaikuttaa suolistoon. Stressaantuneena ja huonosti nukkuneena voit kärsiä suolisto- ja vatsavaivoista (niin kutsuttu stressivatsa). Eräässä tutkimuksessa tutkittiin ärtyvän suolen oireyhtymään viittaavista oireista (ripulista ja vastakivusta) kärsiviä ja saatiin selville, että 6 % näistä potilaista kärsi tosiasiassa haimasairauksista. 

Tärkeintä on olla sivuuttamatta oireita, kuten vatsavaivoja, ripulia, vatsakipuja ja laihtumista. On hyvä keskustella lääkärin kanssa ja löytää syy oireille. 

Haimasairauksien hoitoon on olemassa hoitokeinoja ja tietoisuus sairauksista on lisääntynyt. 

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: