Kirjoita hakusanasi

Vatsakipuihin voi olla monia syitä, mutta jos vatsakipu on vaikeaa ja jatkuvaa, tulee hakeutua lääkäriin.

Vatsakipuihin voi olla monia syitä, mutta jos vatsakipu on vaikeaa ja jatkuvaa, tulee hakeutua lääkäriin.

Vatsakipu

Mainos:

Vatsakipu voi olla merkki lukuisista eri ongelmista ja sairauksista. Tieto siitä, missä kipu tuntuu, kuinka kauan kipu kestää ja miten äkillisesti se alkaa, auttaa ongelman syyn löytämisessä. Vatsan seudulla sijaitsee monia tärkeitä elimiä, joten vatsakipuihin tuleekin aina suhtautua vakavasti. Ongelman syyt tulee selvittää tarkasti ennen mahdollisen hoidon aloittamista.

Vatsakipujen alkusyyn löytäminen voi olla hankalaa. Äkillinen vatsakipu voi johtua esimerkiksi sappikivistä, vatsataudista tai umpilisäkkeen tulehduksesta ja monista muista tekijöistä. Pitkään jatkuneen kivun syynä voi olla ummetus, stressi tai lääkitys.

Vatsakipujen diagnosoimiseksi tulee ensin tarkasti selvittää millaista kipu on luonteeltaan ja missä se sijaitsee. On tärkeää, että oppii tuntemaan oman kehonsa ja elintapojen vaikutuksen siihen, sillä tämä helpottaa vatsakipujen syyn löytymistä. Jos vatsakivun syyksi osoittautuu ummetus tai stressi, kipua on helppoa lievittää vaihtamalla ruokavaliota sekä vähentämällä ja välttämällä stressaavia tilanteita. Myös reseptivapaista lääkkeistä voi olla apua.

Missä vaiheessa tulee hakeutua hoitoon? 

Suurin osa vatsakivuista katoaa jonkin ajan kuluttua joko itsestään tai luonnonmukaisten hoitojen avulla. Jos kipu alkaa äkillisesti, on jatkuvaa, voimistuu nopeasti tai johtaa laihtumiseen ja vähentyneeseen ruokahaluun, tulisi aina hakeutua hoitoon. Myös, jos kipuihin liittyy oksentelua, ja aivan erityisesti jos ilmenee verioksennusta, tai jos oksennus näyttää kahvinporoilta tai uloste on mustaa, tulee hakeutua lääkäriin. Yleensäkin suositellaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, jossa osataan neuvoa, kuinka tulee edetä.

Millaisten tilojen yhteydessä vatsakipuja esiintyy, ja kuinka yleistä kipu on?

Ruuansulatuselimistöön kuuluu useita elimiä, kuten vatsalaukku ja virtsarakko, miehillä eturauhanen, naisilla munasarjat ja kohtu, lisäksi maha-suolikanava.

Seuraavassa on lueteltu tautitiloja, niiden oireita ja hoitosuosituksia:

  • Sappikivet: Kylkiluiden alla oikealla tuntuu voimakasta kipua. Kipu on aaltoilevaa. Voi esiintyä myös pahoinvointia ja oksentamista. Joskus sappikivet joudutaan poistamaan leikkauksella tai tulehdusta voidaan hoitaa lääkkeillä.
  • IBS: IBS tarkoittaa ärtyvän suolen oireyhtymää. Oirekirjoon kuuluu turvonnut vatsa, pahoinvointi, ilmavaivat, ummetus ja ripuli. Kokonaistilanteen selvittämiseksi tulee hakeutua hoitoon, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset muut sairaudet. Ärtyneen suolen oireyhtymää voidaan hoitaa ruokavaliota ja elämäntapoja muuttamalla.
  • Ummetus: Pitkittynyt ummetus aiheuttaa vatsakipuja. Säännölliset ruoka-ajat, liikunta ja säännölliset wc-käynnit voivat ehkäistä ummetusta. Laksatiivien ja kuitulisän käyttö voi helpottaa tilannetta. 
  • Stressi: Stressi voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa vatsakipuja. Myös niskan ja selän jännitykset, huonolaatuinen uni sekä huonontunut mieliala kielivät stressistä. Stressin hoitona toimii stressitekijöiden vähentäminen tai poistaminen elämästä. 

On selvää, että vatsakipuja aiheuttavat myös monet muut tilat ja sairaudet. Tällaisia tiloja ovat mm. Crohnin tauti, vatsakatarri, vatsahaava, haavainen paksusuolen tulehdus, paksusuolen ja ohutsuolen syöpä, ruoka-allergiat, kuukautiskivut, suolen kiertymä, raskaus, keskenmeno, valtimon pullistuma ja haimatulehdus.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: