Kirjoita hakusanasi

Laktoosi-intoleranssi on seurausta siitä, että elimistö ei siedä maitosokeria. Laktoosi-intolerantikon kannattaa käyttää laktoosittomia tuotteita.

Laktoosi-intoleranssi on seurausta siitä, että elimistö ei siedä maitosokeria. Laktoosi-intolerantikon kannattaa käyttää laktoosittomia tuotteita.

Laktoosi-intoleranssi

Mainos:

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että elimistö ei siedä laktoosia (maitosokeria). Tällöin meiltä puuttuu laktaasi-entsyymi, jota tarvitaan laktoosin pilkkomiseen ja imeytymiseen ohutsuolesta. Laktaasin puuttumisen vuoksi maitosokeri jää paksusuoleen, missä se aiheuttaa paljon epämukavuutta: kipuja, ilmavaivoja ja ripulia.

Mitä laktoosi-intoleranssi tarkoittaa?

Laktoosi-intoleranssi on joko synnynnäinen tai myöhemmin aikuisiällä puhkeava tila. Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi, jota kutsutaan myös ensisijaiseksi laktoosi-intoleranssiksi, on perinnöllinen eikä sitä sairastava lapsi siedä edes rintamaitoa tai maidonkorvikkeita. Tämä aiheuttaa vakavia ongelmia, ja intoleranssi diagnosoidaankin pian syntymän jälkeen. Toissijainen laktoosi-intoleranssi puhkeaa myöhemmin elämässä. Tällöin laktaasi-entsyymiä on lapsuusaikana ollut normaalisti, mutta entsyymin tuotanto on vähitellen hiipunut ja lakannut lopulta kokonaan. Laktoosin sietokyky voi olla heikentynyt myös tilapäisesti, kun jokin sairaus on vahingoittanut suolen seinämää. 

Eläminen laktoosi-intoleranssin kanssa

Elämä ei välttämättä muutu kovinkaan paljon, erityisesti toissijaisen laktoosi-intoleranssin seurauksena. Useimmille riittää, että kuuntelee kehoaan ja käyttää maitotuotteita oman sietokyvyn mukaan. Toiset joutuvat lopettamaan maitotuotteiden käytön kokonaan.

Jos kärsimme tilapäisestä/toissijaisesta laktoosi-intoleranssista, tila voi korjaantua itsestään kun suoliston seinämien vauriot aiheuttanut sairaus hoidetaan. Tällöin voidaan pikkuhiljaa palata entisiin elintapoihin ja ruokavalioon. Synnynnäinen/perinnöllinen laktoosi-intoleranssi tarkoittaa kuitenkin sitä, että heikentynyt laktoosinsieto on elinikäinen tila. Onneksi kaupoista löytyy nykyään runsaasti laktoosittomia maitotuotteita, eli tavallisia maitotuotteita, joista on poistettu laktoosi. Lehmänmaito voidaan korvata myös soija-, kaura- ja riisimaidolla. Tarjolla on myös luonnonmukaisia maitoja kuten kookosmaitoa sekä manteleista ja cashewpähkinöistä tehtyä maitoa.

Laktoosi-intoleranssin oireet ja diagnosointi

Pääsääntö on oppia kuuntelemaan omaa kehoaan. Jos epäilet, että et siedä laktoosia, sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota kehon reaktioihin. Alkavatko vaivat ruokailun jälkeen, ja minkä ruoka-aineen nauttiminen niitä erityisesti aiheuttaa. Tämän selvittäminen auttaa lääkäriä diagnoosin tekemisessä. On suositeltavaa myös selvittää, onko perheessä tai suvussa ollut aiemmin suolistosairauksia tai vastaavia vaivoja.

Tyypillisimmät oireet ovat ripuli, kaasunmuodostus, turvonnut vatsa ja jopa vatsakrampit. On hyvä tietää, että laktoosi-intoleranssi voi ilmaantua samanaikaisesti muiden akuuttien suolistosairauksien, kuten ärtyneen suolen oireyhtymän (IBS) ja ylävatsavaivojen (dyspepsia) kanssa. Oikean diagnoosin varmistamiseksi onkin tärkeää hakeutua tutkimuksiin.

Lääkärit antavat yleensä ohjeeksi välttää aluksi kaikkia maitotuotteita tietyn ajan. Jos oireet palaavat tämän jälkeen, tehdään nk. laktoosirasituskoe, jossa juodaan laktoosipitoista liuosta. Sen jälkeen tehdään verikoe tai puhallustesti. Oireet ilmaantuvat yleensä lyhyessä ajassa. Jos verinäyte otetaan, se tehdään yleensä kahteen kertaan: ensimmäinen näyte otetaan ennen ruokailua ja toinen laktoosiliuoksen nauttimisen jälkeen.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: