Kirjoita hakusanasi

Voimme vähentää vatsakatarrin aiheuttamaa epämukavuutta pitämällä mahahappojen erityksen tasaisena välipaloja syömällä.

Voimme vähentää vatsakatarrin aiheuttamaa epämukavuutta pitämällä mahahappojen erityksen tasaisena välipaloja syömällä.

Mahakatarri (gastriitti)

Mahakatarri on yleisnimitys monille vatsaperäisille vaivoille. Kyse voi olla kivuista ja täyteyden tunteesta, tai nopeasti ilmenevästä kylläisyydentunteesta. Joskus voi ilmetä refluksitautia, röyhtäilyä ja pahoinvointia. Kyse voi olla myös alkavasta mahahaavasta.

Mainos:

Kun sinulla on gastriitti, joka tarkoittaa mahalaukun seinämän tulehdusta, sairastat mahakatarria. Jopa dyspepsiaa voidaan virheellisesti  kutsua mahakatarriksi.

Sana dyspepsia voidaan kääntää huonoksi ruuansulatukseksi. Sairaus aiheuttaa kipuja ja epämukavuuden tunnetta vatsassa. Hoito on useimmiten hankalaa ja sen kesto voi vaihdella.

Tauti voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten alavatsalla tuntuvaa jomottavaa ja polttavana kipua. Kipu on usein pahimmillaan vatsan ollessa tyhjä, sillä tällöin mahan erittämä suolahappo pääsee suoraan vatsan limakalvoille. Usein pienen ruokamäärän syöminen tai juominen helpottaa kipua.

Atrofinen mahalaukun tulehdus johtaa mahalaukun limakalvon surkastumiseen. Näin vatsahappojen tuotanto vähenee. Tämä aiheuttaa harvoin kipuja, mutta voi aikaansaada B12-vitamiinin puutosta ja aiheuttaa anemiaa.

Syyt

Mahakatarri jaetaan akuuttiin ja krooniseen muotoon. Ensimmäinen tyyppi, akuutti mahakatarri, johtuu joskus tulehduskipulääkkeiden käytöstä, mutta se voi liittyä myös runsaaseen alkoholinkäyttöön. Kroonisen vatsakatarrin aiheuttaa yleensä joko helikobakteeri tai liiallinen hapontuotanto.

Kortisonilääkkeet voivat myös vahingoittaa ja ärsyttää mahalaukun limakalvoa. Tämä voi osaltaan johtaa mahakatarriin tai mahahaavaan. Kortisonilääkkeiden ryhmään kuuluvat muun muassa ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Tästä syystä potilaiden, jotka käyttävät näitä lääkkeitä, suositellaan etsimään niiden tilalle jokin toinen vaihtoehto. Jos potilas joutuu syömään lääkkeitä säännöllisesti, on lääkekuurin aikana hyvä käyttää protonipumpun estäjiä (närästyslääkkeitä). Nämä estävät hapon eritystä mahalaukussa. 

Mahalaukku erittää suolahappoa, joka auttaa tappamaan ruoan sisältämiä bakteereita. 

Joillakin henkilöillä suolahappoa erittyy luonnostaan enemmän kuin toisilla, mutta suolahapon eritys voi lisääntyä myös stressin, tupakoinnin, epäsopivan ruoan ja liiallisen kahvinjuonnin seurauksena.

Krooninen mahakatarri on vaarallisempi tila, joka voidaan todeta mahalaukun tähystyksellä (gastroskopia). Koska vatsakipujen syynä voivat olla jopa kasvaimet, on tärkeää tehdä mahalaukun tähystys sairautta epäiltäessä erityisesti, jos henkilö on yli 50-vuotias ongelmien alkaessa.

Oireet

Mahakatarrin tyypilliset oireet ovat vatsan alueella tuntuva kipu tai epämukavuus.

Kipu tuntuu selvimmin mahalaukun yläosassa, ja painettaessa palleaa tuntuu kipua.

Närästys ja happamat röyhtäisyt ovat tavallisia. Samoin kuin se, että pienikin ruokamäärä tekee kylläiseksi. Joskus esiintyy ruokahaluttomuutta ja huonovointisuutta. Lisäksi vatsasta voi kuulua erilaisia ääniä kuten kurinaa.

Hoito

Oireiden vähentämiseksi voi yrittää vähentää sellaisia toimintoja, jotka aiheuttavat stressiä, tai välttää kokonaan seuraavia:

  • Kofeiini
  • Alkoholi
  • Tupakka
  • Happamat juomat (mehut)
  • Rasva, suola, savustetut, paistetut, friteeratut ja vahvasti maustetut ruuat
  • Epäsäännölliset ruokailutottumukset
  • Liian suuret ruoka-annokset
  • Lääkkeet, jotka sisältävät asetyylisalisyylihappoa.
  • Verenpainelääkkeet, astma ja angiinaan määrättävät lääkkeet

Syö säännöllisesti ja pidä mahahappojen eritys tasaisena syömällä välipalaksi hedelmiä ja voileipää. Jos mahakatarri on aiheutunut alkoholinkäytöstä, limakalvo voi uusiutua muutamassa päivässä juomisen lopettamisen jälkeen.  Rentoutustekniikoilla, kuten jooga ja meditaatio, voi olla positiivinen vaikutus. Jos rennompi elämäntapa ei auta, tulee mennä lääkäriin.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: