Kirjoita hakusanasi

Suolitukos voi johtua siitä, että suoleen on juuttunut jotakin. Oireisiin kuuluvat muun muassa oksentelu ja vatsan turvotus.

Suolitukos voi johtua siitä, että suoleen on juuttunut jotakin. Oireisiin kuuluvat muun muassa oksentelu ja vatsan turvotus.

Suolitukos

Suolitukoksessa ohut- tai paksusuoleen on tullut tukos, joka estää syötyä ruokaa kulkeutumasta eteenpäin suolistossa. Suolitukos johtuu joko siitä, että suoleen on juuttunut jotakin tai suolen liikehdintä on väliaikaisesti pysähtynyt.

Mainos:

Kehon toimiessa normaalisti suolen liikehdintä kuljettaa ruokaa eteenpäin ruoansulatuselimissä. Kun suoliston liikehdintä loppuu, syntyy suolitukos. Suolitukos voi alkaa lähes yhtäkkiä tai asteittain lyhyessä ajassa. Suolitukos voi mennä ohi itsestään, mutta tila on kuitenkin vakava ja vaatii useimmiten sairaalahoitoa.

Miten suolitukos syntyy?

Suolitukos voi syntyä monista eri syistä ja joillekin vaiva tulee helpommin kuin toisille. Ruoassa tai ulosteessa voi olla möykky, joka juuttuu ja tukkii suolen, tai suolessa voi olla kasvain. Tukoksen syynä voi olla myös se, että suoli on kasvanut yhteen vatsaleikkauksen jälkeen tai kiertynyt itsestään. Suolen liikkeiden pysähtyminen voi johtua sappikivikohtauksen jälkeisistä kovista kivuista tai onnettomuudesta. Lapsilla suolitukoksen tavallisin syy on ohutsuolen loppuosan luisuminen paksusuolen alkuosan sisään. Tätä kutsutaan invaginaatioksi.

Suolitukoksen oireet

Tavallisia suolen tukkeuman oireita ovat vatsan pingottuminen ja turvotus, ummetus, joka estää sekä ulostetta että kaasua pääsemästä ulos, sekä pahoinvointi ja oksentelu. Oksennuksen väri ja koostumus saattavat muistuttaa ulostetta. Usein suolitukos aiheuttaa myös terävää vatsakipua, mikä johtuu siitä, että suoli painaa tiellä olevaa estettä. Kun suoli ei toimi normaalisti, kehon kyky ottaa vastaan nestettä vaikeutuu, mikä voi johtaa vakavaan nestevajaukseen.

Suolitukoksen toteaminen

Suolitukosdiagnoosin varmistamiseksi tehdään tavallisesti fyysinen terveystutkimus. Yhdessä oirekuvausten ja sairaushistorian kanssa tutkimus muodostaa diagnoosin ensisijaisen perustan. Suolitukosepäily vahvistetaan yleensä röntgenkuvauksella tai tietokonetomografialla. Jos lääkäri epäilee, että suoleen on juuttunut jotakin, potilas saatetaan nukuttaa ja tehdä hänelle kolonoskopia. Toimenpiteessä ujutetaan paksusuoleen ohut kameralla varustettu letku, jotta nähdään, mikä tukkii suolen.

Suolitukoksen hoito

Kun kyseessä on suolessa oleva tukos, tiputushoito aloitetaan yleensä nopeasti, koska potilas saattaa kärsiä nestevajauksesta. Potilaalle voidaan myös laittaa letku nenän tai suun kautta vatsalaukkuun, mikä helpottaa suoliston taakkaa. Jos tapaus ei ole kiireellinen, suolen liikkeitä vilkastuttava lääke voi riittää saamaan suolen toimimaan. Jos suolitukos johtuu esimerkiksi kasvaimesta, leikkaus on yleensä välttämätön. Toisinaan suolitukos voi mennä ohi itsestään, ja joskus tutkimukset riittävät saamaan suolen taas liikkeeseen.

Muuta suolitukoksesta

Jos epäilee saaneensa suolitukoksen tai olettaa oireiden perusteella jonkun muun kärsivän suolitukoksesta, on erittäin tärkeää hakeutua välittömästi terveyskeskukseen tai päivystyspoliklinikalle.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: