Kirjoita hakusanasi

Kivunhoito mahahaavan yhteydessä

Kivunhoito mahahaavan yhteydessä

Jos käytät lääkkeitä kivunhoidossa tai tulehduksen takia ja saat niistä vatsakipuja, kannattaa olla tarkkana. Jotkin särkylääkkeet ja tulehdusta laskevat valmisteet voivat nimittäin aiheuttaa mahahaavan. Vatsan hoitoon on olemassa monia vaihtoehtoja, mutta jos kuulut riskiryhmään, sinun tulee välttää tiettyjä lääkkeitä.

Mainos:

Lääkkeisiin, jotka voivat aiheuttaa vatsahaavan, kuuluvat NSAID-lääkkeet eli ei-steroideja sisältävät, tulehdusta estävät lääkkeet. Ne vaimentavat tulehdusta sekä poistavat kipua ja kuumetta. Näiden lääkkeiden sivuoireisiin kuuluvat mm. vatsahaava sekä sydän- ja verisuonivaikutukset. Sitä, kuinka suuri määrä ihmisiä käyttää ko. lääkkeitä, ei tiedetä varmasti, sillä useimmat yleisimmistä reseptivapaista lääkkeistä, kuten ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo, kuuluvat tähän lääkeryhmään. Lisäksi niihin kuuluu reseptilääkkeitä, joita käytetään esimerkiksi reumasairauksien, nivelrikon ja fibromyalgian hoidossa.

Vaihtelevat riskit

Riski sairastua vatsahaavaan vaihtelee eri ihmisryhmien ja yksilöiden välillä, ja myös sillä on merkitystä minkä tyyppisiä tulehduskipulääkkeitä käytetään. Suurin riski saada vatsahaava on iäkkäillä ja haurailla monisairailla sekä henkilöillä, joilla on aiemmin ollut mahahaava, ja jotka ovat yhä mahahaavabakteerin (helikobakteeri pylori) kantajia. Myös nuoremmat, jotka käyttävät säännöllisesti tulehduskipulääkkeitä (NSAID), ovat alttiita mahahaavalle. Riski kasvaa ajan myötä suuria annoksia käytettäessä. Myös muut tekijät, kuten tupakointi, lisäävät sairastumisriskiä.

Miten mahahaava vaikuttaa vatsassa

Syömämme ruoka hajoaa mahalaukussa muodostuvan, hyvin happaman mahanesteen vaikutuksesta. Se koostuu muun muassa limasta, suolahaposta ja pepsiini-entsyymistä. Jotta suolahappo ei vahingoittaisi mahalaukkua, elimistö tuottaa samanaikaisesti suojaavia aiheita, kuten prostaglandiini-hormonia.  Kuitenkin, jos syömme tiettyjä särkylääkkeitä tai tulehdusta lievittäviä lääkkeitä, prostaglandiinin muodostus vähenee, ja näin suolahappo alkaa vahingoittaa mahan limakalvoa, jolloin muodostuu mahahaava. 

Harvinaisissa tapauksissa mahahaava voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita:

 • Vuotava mahahaava tarkoittaa, että mahahaavasta alkaa vuotaa verta. Tämä voi johtaa verenpuutokseen, anemiaan. Jos verenvuoto jatkuu liian kauan, voidaan tarvita sairaalahoitoa.
 • Revennyt mahahaava tarkoittaa, että haava tekee mahalaukun seinämään reiän. Tällöin vatsalaukun sisältö voi päästä haavan kautta ulos, ja tämä voi olla hengenvaarallista. Haava täytyy ommella, ja repeytynyt mahahaava leikataankin kiireellisesti.
 • Mahahaava voi aiheuttaa alemman mahansuun arpeutumisen.

Mahahaavan oireet

Merkkinä mahahaavasta on tietyssä paikkaa ylävatsalla tuntuva kipu. Se on ajoittaista ja liittyy syömiseen: kipu joko voimistuu tai helpottaa syödessä ja siihen liittyy myös pahoinvointia sekä nopeasti syntyvää kylläisyydentunnetta.  Jos mahahaava alkaa vuotaa verta, uloste voi muuttua mustaksi. Oksennus voi näyttää kahvinpuruilta tai sisältää verta.

Jos mahahaavaa ei hoideta, seurauksena voi olla anemian oireita, kuten hengenahdistusta ja väsymystä. Vuotava mahahaava voi olla myös niin pieni, ettei se välttämättä oireile lainkaan. Koska tulehduksen estäjät poistavat kipua, on olemassa riski, että mahahaava huomataan vasta myöhemmässä vaiheessa, sillä kipulääkkeiden käytön johdosta kipua tuntuu vähemmän.

Jos haavauma tunkeutuu mahalaukun seinämän läpi, se on erittäin kivuliasta. Mahahaava voi alkaa vuotaa verta tai revetä äkillisesti, ilman, että sitä ennen on esiintynyt minkäänlaisia oireita. 

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa myös oireita, jotka eivät johdu mahahaavasta.

Yksi epätyypillinen komplikaatio on arvenmuodostus. Jos mahahaava sijaitsee alemmassa mahansuussa, se voi kehittyä sellaiseksi, että alempi mahansuu ahtautuu. Tämä vaikeuttaa mahalaukun tyhjenemistä, mikä voi johtaa oksenteluun. Hoitokeinona on mahansuuta laajentava leikkaus.   

Diagnoosi

Lääkäri tekee diagnoosin kuvailtujen oireiden perusteella. On tärkeää kertoa kaikista käytetyistä lääkkeistä. Tämä koskee erityisesti särkylääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä ja verenohennuslääkkeitä, sekä käsikauppa- että reseptilääkkeitä. Jos mahahaavaa epäillään, tehdään mahalaukun tähystys (gastroskopia). Tässä tutkimuksessa viedään ohut letku, jonka toisessa päässä on pieni kamera, suun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun. Näin mahdollinen haavauma voidaan nähdä. Helikobakteerin löytämiseksi tehdään bakteeriviljely.

Riskiryhmät, joiden tulisi välttää tulehduskipulääkkeitä tai vaihtaa muihin lääkkeisiin:

 • Ikääntyneet (yli 75-vuotiaat)
 • Aiemmin mahahaavan sairastaneet
 • Henkilöt, joilla on verenohennuslääkitys, masennuslääkitys (SSRI) tai kortisonilääkitys.

Ehkäiseminen ja hoito

On useita tapoja ehkäistä ja hoitaa lääkkeiden aiheuttamaa mahahaavaa. Oma lääkärisi arvioi, mikä sopii sinulle parhaiten. Ehkäisevänä toimenpiteenä voit välttää reseptivapaiden tulehduskipulääkkeiden rutiininomaista käyttöä.

 • Siinä tapauksessa ettei tulehduskipulääkkeiden käytölle ole vaihtoehtoja, voidaan yrittää pienentää annosta vaikutuksen vähentymättä. Suuret annokset nimittäin lisäävät riskiä saada mahahaava.
 • Hoitamalla helikobakteeri-infektiota antibiooteilla lasketaan mahahaavan riskiä. Bakteeri on yleisempi vanhemmilla kuin nuorilla ihmisillä.  
 • Myös nk. happosalpaajien käytöllä voidaan pienentää mahahaavan riskiä.  Kaikkein tehokkain on nk. protonipumpun estäjä (närästyslääke), joka vähentää suolahapon eritystä mahalaukussa. Haponsalpaajien käyttö tehoaa yleensä 2-8 viikon kuluessa.
 • Cox 2 -estäjä on vaihtoehto tulehduskipulääkkeille, ja sen käytöllä on matalampi riski johtaa mahahaavaan.

Sivuvaikutukset

Kun lääkitystä lisätään tai vaihdetaan, siihen liittyy aina sivuvaikutusten riski.

Lääkitys, joka vähentää suolahapon eritystä, voi lisätä maha- ja suolistotulehdusten riskiä, sillä suolahappo, joka tappaa viruksia ja bakteereita, on poistettu.

Cox 2 -estäjillä on samantapaisia sivuvaikutuksia kuin tulehduskipulääkkeillä, sillä erotuksella, että ne vähentävät riskiä saada haittavaikutuksia maha-suolikanavaan. Niihin voi kuitenkin liittyä hieman kohonnut riski sydän- ja verisuonimuutoksiin.

Oikeiden hoitokeinojen löytäminen

Kipuun on monenlaisia syitä. Sen voivat aiheuttaa vaurioituneet kudokset, vaurioituneet hermot tai tuntemattomat syyt. Se voi ilmaantua äkillisesti ja mennä ohi nopeasti, tai olla pitkäkestoista. Erilaisia kipuja hoidetaan eri tavoin. Kun kivun aiheuttajana on tulehdus, voivat tulehduskipulääkkeet auttaa. Jos kipu johtuu hermovauriosta, nämä lääkkeet eivät tehoa lainkaan.

Viisi kysymystä, joista voi keskustella lääkärin kanssa:

 1. Tarvitsenko tulehduskipulääkkeitä kivun ja tulehduksen hoitoon?
 2. Kuinka lääke vaikuttaa yhdessä muiden käyttämieni lääkkeiden kanssa?
 3. Onko olemassa jokin toinen vaihtoehto?
 4. Kuulunko johonkin riskiryhmään saada mahahaava?
 5. Kuinka mahahaavan riskiä voi pienentää?

 

Mainos:

http://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Magsar/ http://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Rad-om-lakemedel/Receptfria-lakemedel-vid-tillfallig-smarta/ http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerforrorelseorganenssjukdomar/Documents/nr-rorelseorganen-halsoekonomisktunderlag-artros.pdf http://www.svenskgastroenterologi.se/sites/default/files/pagefiles/Riktlinjer_helicobacter_pylori_2.pdf Detta är en annons från MSD 08-57813500 03-18-NOND-1112368-0001

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: