Kirjoita hakusanasi

Gluteeni-intoleranssi on perinnöllistä. Apteekista saatavilla testeillä voit itse selvittää, onko sinulla gluteeni-intoleranssi.

Gluteeni-intoleranssi on perinnöllistä. Apteekista saatavilla testeillä voit itse selvittää, onko sinulla gluteeni-intoleranssi.

Gluteeni-intoleranssi eli keliakia

Mainos:

Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus. Gluteeniproteiini laukaisee kehon puolustusjärjestelmän, joka vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa.

Keliakiaa esiintyy kaksi kertaa enemmän naisilla kuin miehillä. Kyseessä on krooninen sairaus, eikä allergia, mikä on syytä pitää mielessä. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. 

Keliakian syy

Monet ruokatarvikkeet sisältävät gluteenia ja pakkausselosteessa tulee aina mainita, onko kyseisessä tuotteessa gluteenia. Jos sinulla on keliakia eikä tuoteselosteesta käy ilmi, sisältääkö tuote gluteenia, on aina kysyttävä gluteenittomia vaihtoehtoja. 

Keliakia on perinnöllistä, eli suurella todennäköisyydellä lapsesi perii sen sinulta. Siksi on tärkeää olla tietoinen omasta keliakiastaan, että voi tarjota parhaat olosuhteet itselleen ja lapsilleen.

Gluteeniproteiini vahingoittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Kehon T-lymfosyytit reagoivat gluteeniproteiiniin ja käynnistävät hyökkäyksen, joka kohdistuu limakalvon nukkaan. Tämän seurauksena limakalvon nukka vaurioituu ja ravinteiden imeytyminen verenkiertoon häiriintyy. 

Tämä tapahtumaketju häiritsee myös muiden ruoansulatuselinten toimintaa. Mitä enemmän gluteenia tai gluteeniproteiinia sisältävää ruokaa syöt, sitä enemmän aiheutat vahinkoa itsellesi. 

Ketkä kärsivät keliakiasta

Keliakia on yleistä niin naisilla kuin miehillä. Jos perheessä on keliakiaa, lapsen sairastumisen riski on noin 10 %. Voit testata itsesi selvittääksesi, oletko keliaakikko. Muuten vaarana on, että sekä sinä että lapsesi voitte saada gluteenin aiheuttamia vatsavaivoja ilman, että tiedätte niiden aiheuttajan.

Keliakiaan sairastumisen riski saattaa myös kasvaa muiden autoimmuunisairauksien, kuten diabetekseen ja reumatismiin yhteydessä. 

Keliakian oireet

Kuten useimmissa muissakin sairauksissa, keliakian oireet vaihtelevat. Oireet voivat olla vakavia, lieviä tai niitä ei ole ollenkaan. Oireettomissa tapauksissa ihminen huomaa voivansa paremmin silloin, kun ruokavalio ei sisällä gluteenia. 

Tautia on vaikea havaita ja oireet voivat vaihdella iän mukaan. Aikuisten oireet voivat olla epäsuoria, vatsaan liittymättömiä oireita ja lapsilla voi esiintyä esimerkiksi vatsan turvotusta. 

Ei ole ollenkaan epätavallista, että keliaakikot kokevat olevansa väsyneitä ja jopa melkein kuin masentuneita. Syynä tähän on ravinteiden imeytymisen ja ruoansulatuksen heikentyminen, joka johtaa väsymykseen, uupumiseen ja heikkoon oloon. Oireita voi lievittää esimerkiksi B6-vitamiinilla ja välttämällä gluteenia. 

Vatsavaivat ovat yleisiä. Gluteenista johtuvat ruoansulatuskanavan ongelmat sekoitetaan monesti ärtyvän suolen oireyhtymään. Kaasu ja kovat vatsanäänet ovat tavallisia vaivoja. Jopa ripulia, vatsakipua ja ummetusta esiintyy. Tauti voi oireilla vuosia ja lakata gluteeniproteiinin syömisen lopettamisen myötä. Apteekeissa on saatavana testejä, joilla voi itse selvittää gluteeni-intoleranssinsa. 

Muita tavallisia vaivoja ovat laihtuminen, aliravitsemus ja kipu luissa. Kaikki liittyvät ohutsuoleen, joka ei enää ime ravinteita ja vitamiineja entiseen tapaansa. Näiden oireiden lisäksi voi olla rakkuloita suussa ja ihossa (ihokeliakia), etenkin kyynärpäissä ja käsivarsissa. Myös keliakian ja hedelmättömyyden yhteys on olemassa. Tämä johtuu sinkin puutteesta. 

Kaikki siis johtuu ohutsuolen kyvyttömyydestä imeä ravinteita ja vitamiineja koko kehon tarpeisiin, joka taas ilmenee eri ihmisillä eri tavoin. Jos sinulla ilmenee edellä mainittuja oireita, älä rupea omin päin muuttamaan ruokavaliotasi, vaan hakeudu ensin lääkäriin. Jos sinulla on keliakia, se on tutkittava perusteellisesti, mutta sitä ennen voit halutessasi tehdä apteekin kotitestin. 

Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jossa testi suoritetaan ja pääset aloittamaan oikeanlaisen hoidon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Keliakian havaitseminen

Kuten aiemmin todettiin, tautia ei ole helppo havaita, koska sillä saattaa olla niin monenlaisia oireita. 

Vahvistaakseen diagnoosin lääkärit voivat ottaa verikokeen. On hyvä, jos potilas ei ole siirtynyt gluteenittomaan ruokavalioon ennen lääkärikäyntiä, sillä silloin verikokeen tulos on mahdollisimman luotettava.

Sama koskee ohutsuolen koepalaa. Se on otettava silloin, kun ruokavaliossa on vielä gluteenia. Koepala otetaan gastroskopian eli mahalaukun tähystyksen yhteydessä ja otettu koepala analysoidaan. Analyysissä nähdään, mikäli limakalvon nukka on vahingoittunut. Vahingoittunut nukka tarkoittaa keliakiaa. 

On olemassa myös kotitestejä. Niitä myydään apteekeissa ja parasta on pyytää apteekkihenkilökunnalta neuvoja ja lisätietoja niiden tekemiseen. 

Hoito

Gluteeni-intoleranssi johtaa gluteeniproteiinin aiheuttamiin vahinkoihin ohutsuolen limakalvon nukassa, eli ohutsuolen pinta yksinkertaisesti kutistuu. Ravinteita ja vitamiineja imevä pinta voi kutistua pahimmillaan 75 %. 

Keliakia on parannettavissa, mutta suolen toiminnan normalisoituminen voi kestää useita vuosia. Huomaat eron voinnissasi poistamalla gluteenin ruokavaliostasi. Jos kuitenkin palaat myöhemmin gluteenia sisältävään ruokavalioon, oireet tulevat takaisin. Keliakia on elinikäisesti kehossa. 

Keliaakikot tapaavat ravitsemusterapeutin, joka kertoo miten gluteeni poistetaan ruokavaliosta. Ravitsemusterapeutille voi myös kertoa huolenaiheensa ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. ’’Voinko syödä pizzaa’’ tai ’’kuinka voin mennä ravintolaan’’ ovat yleisiä kysymyksiä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. 

Koska ainoastaan gluteenin poistaminen ruokavaliosta saa olosi paremmaksi, on tärkeää noudattaa neuvoja ja tietää, mitä tarkoittaa keliaakikkona eläminen. Jos lapsellasi on keliakia, ilmoita asiasta päiväkotiin, kouluun, sukulaisille ja ystäville. 

Toinen syy keskustella ravitsemusterapeutin kanssa on se, että joskus gluteenittoman ja silti ravitsevan ruoan syöminen voi olla haasteellista. Ravitsemusterapeutti selittää hedelmien ja vihannesten tärkeyden ja antaa vinkkejä kuitupitoisista ruoista, joista saa B-vitamiinia.

Ole johdonmukainen – voi hyvin

Useimmat ihmiset jatkavat arkeaan normaalisti, mutta joillekin on tärkeää tavata muita keliaakikkoja, joiden kanssa voi jakaa kokemuksia ja vaikkapa herkulliseksi havaittuja reseptejä. 

Monet pelkäävät, että on vaikeaa elää ilman gluteiinia. On kuitenkin tärkeää olla johdonmukainen ja muistaa, ettei huijaaminen kannata. Muista, että gluteenia sisältävä ruokavalio ei sovi sinulle. Se saattaa saada sinut todella huonovointiseksi. 

On parempi jättää gluteenipitoiset ruoat kokonaan ja voida hyvin. 

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: