Kirjoita hakusanasi

Tulehtuneet umpipussit aiheuttavat yleensä alavatsakipuja. Kuva: Shutterstock

Tulehtuneet umpipussit aiheuttavat yleensä alavatsakipuja. Kuva: Shutterstock

Suolen umpipussitauti (divertikuloosi tai divertikuliteetti)

Suolen tulehtuneet umpipussit ovat yleinen vaiva. Monet nuoret parikymppiset sairastuvat tautiin, joka pahenee iän myötä. Paksusuoleen umpipussit johtuvat kuituköyhästä ravinnosta, mistä johtuen uloste muuttuu kovaksi.

Mainos:

Kova uloste aiheuttaa voimakasta supistelua paksusuolessa. Tämä puolestaan johtaa siihen, että suoleen muodostuu ”korkeapaineen alueita”. Ne painavat suolenseinämää ulospäin, jolloin voi syntyä umpipusseja, eli divertikkeleitä.

Mikä aiheuttaa umpipussien tulehtumisen?

Umpipusseja syntyy, kun syömämme ruoka ei sisällä tarpeeksi kuituja, jolloin seurauksena on ummetus. Kova uloste näkyy suolen limakalvon pullistumisena ulospäin. Limakalvon pullistumat sijaitsevat yleensä laskevan paksusuolen alueella. Tavallisesti umpipussit eivät oireile mitenkään, mutta tulehtuessaan ne aiheuttavat vatsakipuja: ulosteen juuttuminen umpipussiin voi aiheuttaa sen tulehtumisen. Divertikkelin laajeneminen voi johtaa limakalvon vaurioitumiseen, jolloin suolistobakteerit pääsevät kulkeutumaan vatsaan. Usein umpipussin tulehdus menee ohi itsestään, mutta joskus tarvitaan antibioottihoitoa.

Suoliston umpipusseista 90 prosenttia sijaitsee paksusuolen loppupäässä. Umpipussiin jäänyt uloste voi aiheuttaa alavatsalla tuntuvaa, jomottavaa, pitkäkestoista kipua. Seurauksena voi olla myös ummetusta.

Tulehtuneiden suolen umpipussien hoito ja diagnosointi

Jos epäillään suolen umpipussitautia, lääkäri tekee vatsatutkimuksen. Verinäytteestä voidaan katsoa, ovatko tulehdusarvot koholla. Lääkäri voi tehdä myös kerroskuvauksen, eli tietokonetomografian, jossa potilas kuvataan kolmiulotteisesti.

Jos umpipussi osoittautuu tulehtuneeksi, aloitetaan hoito. Pariin päivään ei saa syödä muuta kuin nestemäistä ruokaa, jotta suolisto saa levätä – tämä voi olla henkisesti rasittavaa. Jos tulehdus on päässyt pahaksi, tarvitaan sairaalahoitoa. Sairaalassa potilas laitetaan tiputukseen, ja hän saa antibioottihoitoa.

Hyvin vaikeissa tapauksissa voi paksusuolen seinämään muodostua reikä. Tämä voi johtaa siihen, että tauti etenee vakavaksi ja aiheuttaa vatsakalvontulehduksen. Tällöin joudutaan kiireellisesti poistamaan osa suolesta ja tekemään suoliavanne. Avanne tarkoittaa, että mahaan tehdään aukko, jonka kautta elimistön kuona poistetaan. Useimmiten avanne voidaan poistaa 6–12 kuukauden kuluttua.

Tulehtuneen umpipussin oireet

Umpipussin tulehdus oireilee yleensä alavatsakipuna, joka tuntuu vasemmalla puolella. Myös kuumeilua ja pahoinvointia voi ilmetä. Muita oireita voivat olla tavallista kovempi tai löysempi uloste, ja maha voi tuntua turvonneelta. Jos tulehdus sijaitsee lähellä virtsarakkoa, voi esiintyä tihentynyttä virtsaamisen tarvetta.

Umpipussien tulehtumista voi ehkäistä huolehtimalla, ettei ummetusta pääse syntymään. Ummetuksen syntymistä voi estää kuiturikkaalla ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja probiooteilla, samoin kuin ruokavaliolla, joka sisältää immuunipuolustusta vahvistavia, hyviä bakteereita.

Jos epäilee sairastavansa tulehduksellista suolen umpipussitautia, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: