Kirjoita hakusanasi

Röyhtäily on normaalia, mutta joskus sen takana voi olla sairaus.

Röyhtäily on normaalia, mutta joskus sen takana voi olla sairaus.

Röyhtäily

Mainos:

Röyhtäily johtuu vatsaan niellystä ilmasta. Vatsaan kulkeutuu ilmaa aina syömisen ja juomisen yhteydessä. Röyhtäys syntyy, kun ilma purkautuu vatsasta suun kautta ulos. Osa ihmisistä röyhtäilee toisia enemmän. Vaikka röyhtäykset ovat yleensä aivan normaaleja, niiden takana voi myös olla jokin syy.

Röyhtäilyä pidetään epämiellyttävänä ja epäkohteliaana tapana. Röyhtäily on kuitenkin yleensä täysin normaalia. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos röyhtäilyä tapahtuu liikaa tai se aiheuttaa vaivaa ja tuntuu epämiellyttävälle. Röyhtäysten takana olevaa syytä voidaan yrittää selvittää.

Mistä röyhtäily johtuu?

Röyhtäilyä tapahtuu, kun vatsaan nielty ilma poistuu suun kautta. Ilmasta ainoastaan 10 % syntyy ruoansulatuksen aikana. Ilman kerääntyminen vatsan yläosaan aiheuttaa painetta. Kun paine purkautuu, ilma työntyy kurkkuun ja purkautuu suun kautta ulos. Tahaton röyhtäily voi johtua sairaudesta. Liiallista röyhtäilyä esiintyy lähes kaikissa vatsa- ja suolistosairauksissa, kuten refluksitaudissa, ja palleatyrässä. Myös ruoka-aineallergiat, laktoosi-intoleranssi, vatsa- ja suolistosyövät sekä raskaus voivat lisätä röyhtäysten määrää.

Röyhtäilyn oireet

Äkillisesti lisääntynyttä röyhtäilyä voidaan pitää oireena. Röyhtäilyyn pitää suhtautua vakavasti, jos röyhtäykset häiritsevät päivittäistä elämää, tai ne tuntuvat epämiellyttäville. Röyhtäilyn määrä vaihtelee henkilöltä toiselle. Jokainen tietää itse parhaiten, milloin röyhtäily on muuttunut erilaiseksi tai tuntuu epämiellyttävälle.

Diagnosointi

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos röyhtäilystä on vaivaa, tai se tuntuu epämiellyttävälle. Tutkimuksessa huomioidaan röyhtäilyn määrä. Lisäksi selvitetään, pahentaako joidenkin elintarvikkeiden kulutus röyhtäilyä, esiintykö röyhtäilyn kanssa muita oireita, ja ovatko ne pahentuneet. 

Hoito

Röyhtäily ei ole vaarallista, mutta epämiellyttävää kylläkin. Röyhtäysten syy on selvitettävä ennen hoidon aloittamista. Röyhtäilyn hoito perustuu röyhtäyksiä aiheuttavan syyn hoitoon. Itse röyhtäilyä ei hoideta, koska se on normaalia. Poikkeavassa, tahattomassa röyhtäilyssä hoidetaan röyhtäilyn takana olevaa syytä.

Yleistä röyhtäilystä

Monet sairaudet voivat aiheuttaa röyhtäilyä. Jos röyhtäily lisääntyy yllättäen, tai se häiritsee päivittäistä elämää, hoitoon kannattaa hakeutua. Yleensä röyhtäily on täysin normaalia, mutta sen takana voi olla esim. jokin sairaus. Röyhtäily voi lisääntyä sydänkohtauksessa tai vatsan seudulla olevasta paiseesta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: