Kirjoita hakusanasi

Alkoholismi ja tietyt sairaudet altistavat maksakirroosille.

Alkoholismi ja tietyt sairaudet altistavat maksakirroosille.

Maksakirroosi

Mainos:

Maksakirroosissa maksa arpeutuu ja osa terveestä maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Maksan toiminta heikkenee, jolloin sen on vaikeampi poistaa elimistöstä haitallisia aineita. Maksan vaikea toimintahäiriö voi olla hengenvaarallinen.

Maksakirroosi johtuu usein pitkään jatkuneesta liiallisesta alkoholinkulutuksesta tai viruksen aiheuttamasta pitkäaikaisesta maksatulehduksesta, esim. hepatiitti B:sta tai hepatiitti C:sta.

Maksakirroosin syyt

Maksakirroosissa maksasolujen tulehtuminen johtaa vähitellen sidekudoksen muodostumiseen maksassa. Tämän seurauksena maksa kovettuu. Maksan tehtävä on poistaa elimistöstä haitallisia aineita ja muodostaa valkuaisainetta. Maksakirroosissa maksan toiminta heikkenee, millä voi olla vakavia terveydellisiä vaikutuksia. Maksakirroosi voi johtua useista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat alkoholin liiallinen kulutus, maksatulehdus sekä tietyt lääkkeet, kuten Metotreksaatti. Maksakirroosissa maksan toiminta heikkenee, kun terveen maksakudoksen tilalle muodostuu sidekudosta. Maksakirroosin vaikeusaste vaihtelee potilaalta toiselle. Maksakirroosin pahenemista voidaan estää hoitamalla sairauden takana olevaa syytä, esim. alkoholismia.

Maksakirroosin oireet

Sairauden ensimmäisessä vaiheessa esiintyy tyypillisesti väsymystä, pahoinvointia ja laihtumista. Myöhemmin iho ja silmänvalkuaiset voivat muuttua keltaisiksi. Virtsan väri muuttuu yleensä normaalia tummemmaksi ja ulosteen väri harmaanvalkeaksi. Lisäksi veren hyytyminen heikkenee ja sairastunut saattaa oksentaa verta. Sairauden myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä sekavuutta ja tajuttomuutta. Lisäksi sairaus voi aiheuttaa hiusten lähtöä, miehillä rintojen kasvua, verisuonten laajentumista ja pernan suurentumista.

Ihon muuttuminen kellertäväksi on tavallisin maksan häiriöstä kertova merkki. Jos iho muuttuu kellertäväksi, on lääkäriin aina hakeuduttava.

Maksakirroosin hoito

Sidekudokseksi muuttunutta maksakudosta ei voida palauttaa normaaliksi. Maksakirroosin hoidon tavoitteena on ehkäistä sairauden pahenemista. Alkoholin sekä tiettyjen lääkkeiden käyttöä tulee tällöin ehdottomasti välttää.

Koska maksavaurioiden hoitaminen on vaikeaa, maksakirroosin hoidossa tähdätään vaurioiden takana olevan syyn hoitamiseen. Vaikeissa ja henkeä uhkaavissa maksasairauksissa maksansiirto on yleensä välttämätöntä. 

Maksakirroosin ehkäiseminen

Maksakirroosia voidaan ehkäistä välttämällä liiallista alkoholin kulutusta. Alkoholiongelmasta kärsivän kannattaa hakea ongelmaansa rohkeasti apua, sillä alkoholismia voidaan hoitaa. Myrkyllisille kemikaaleille altistumista on myös syytä välttää. Lisäksi ruoan sisältämän suolan määrää on hyvä vähentää. Terveellisen ja monipuolisen proteiinia sisältävän ruokavalion noudattaminen on myös tärkeää.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: