Kirjoita hakusanasi

Virtsatieinfektio (UTI) – virtsatietulehduksen oireet, syy ja hoito

Virtsatieinfektio eli virtsatietulehdus johtuu virtsarakon infektiosta, jonka ovat useimmiten aiheuttaneet suolistobakteerit. Virtsatieinfektio on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja sitä voidaan sekä hoitaa että ehkäistä.

Mainos:

Virtsatieinfektion aikana tuntee yleensä virtsaamisen tarvetta tavallista useammin ja virtsatessa tuntuu kirvelyä. Virtsatieinfektiota hoidetaan antibiooteilla, mutta nykyään on myös ennaltaehkäisevää ja täydentävää hoitoa, joka voi vähentää antibioottien määräämistä. 

Mikä aiheuttaa virtsatieinfektion?

Kun bakteerit pääsevät virtsarakkoon virtsaputken kautta, syntyy virtsatieinfektio. Ne ovat yleensä meidän ihmisten kantamia suolistobakteereja. Jos bakteerit pääsevät nousemaan elimistössä yhä ylemmäs virtsarakosta munuaisiin, vaarana on munuaisallastulehdus, joka on virtsatieinfektion vakavampi muoto.

Naiset kärsivät virtsatieinfektiosta useammin kuin miehet, koska naisten virtsaputki on lyhyempi. Kun miehet kärsivät infektiosta, tulehdus leviää yleensä myös eturauhaseen. Naisten virtsatieinfektion riski kasvaa vaihdevuosien aikana, koska naishormoni estrogeeni vähenee ja limakalvot haurastuvat. Virtsatiet ovat herkempiä ärtymään ja seurauksena voi olla virtsatieinfektio. Lääkeviraston suositus on, että toistuvista virtsatieinfektioista kärsivät vanhemmat naiset hoitavat oireet muun muassa paikallisella estrogeenihoidolla.

Onko kyseessä virtsatietulehdus?

Suurin osa ihmisistä huomaa, jos heille on tullut virtsatieinfektio. Tihentynyt virtsaamistarve sekä kirvely virtsatessa ovat vain muutamia oireita. Voi olla myös tunne, että virtsarakko ei ole tyhjentynyt kokonaan. Virtsa voi olla sameaa ja pahanhajuista. 

Virtsatieinfektion oireet 

  • Jatkuva virtsaamistarve.
  • Kirvely virtsatessa ja jopa heti sen jälkeen.
  • Alavatsakipuja virtsarakon päällä.
  • Pientä vilun tunnetta. 
  • Virtsassa voi joskus näkyä vähän verta.
  • Iäkkäät ihmiset voivat joskus muuttua sekaviksi infektioiden, jopa virtsatieinfektioiden, vuoksi.

Lievää pahoinvointia sekä kipua alavatsassa saattaa esiintyä. Kuume on kuitenkin harvinaista.

Virtsatieinfektion diagnosointi

Virtsatieinfektion diagnosointi on suhteellisen helppoa. Diagnoosi perustuu omaan kokemukseen ja oireiden kuvailuun, mutta ennen kaikkea se tehdään virtsakokeella ja virtsanviljelyllä.

Niiden avulla voidaan selvittää, onko kyseessä virtsatieinfektio.

Karpalomehu virtsatieinfektiossa – myytti

Monet naiset valitsevat aluksi itsehoidon virtsatieinfektiossa. Netissä on paljon neuvoja virtsatieinfektion hoidosta, ja usein kysytään neuvoa ystäviltä ja tuttavilta. Klassinen myytti on, että karpalomehu auttaa virtsatieinfektioon, mutta sitä ei ole tieteellisesti todistettu. 

Komplisoitumattoman virtsatietulehduksen odotetaan paranevan viikon kuluessa, joten monille ei määrätä hoitoa, vaan he saavat neuvoja nesteen juomisesta ja ilman reseptiä saatavista kipulääkkeistä. Siksi monet etsivät itsehoitoa löytääkseen vaihtoehdon lääkehoidolle tai odottamiselle.

Virtsatieinfektion hoito

Virtsatieinfektion yleisin lääkehoito on antibiootit. Virtsatieinfektion ja antibioottien yhdistelmä ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Yhä useampi tulee vastustuskykyiseksi antibiooteille ja samalla virtsatieinfektio on suhteellisen yleinen ja myös toistuva. Nykyään on ilman reseptiä saatava hoito, joka vaikuttaa sekä suolistoon että virtsarakkoon ja joka otetaan jo aikaisin, kun oireet tuntuvat. Tämäntyyppinen hoito estää bakteerien leviämisen virtsarakkoon, ja sen avulla voidaan hoitaa sekä meneillään oleva virtsatieinfektio että estää sen uusiutuminen. 

On hyvä tiedostaa, että se ei korvaa antibioottihoitoa, joka voi silti olla tarpeen virtsatieinfektion vakavuudesta tai vaikeudesta riippuen. Jos on epävarma tai on voimakasta kipua ja kuumetta, on aina otettava yhteyttä terveydenhuoltoon saadakseen lisätietoja ja neuvoja.

Hyödyllisiä neuvoja naisille 

Virtsatieinfektiosta kärsivää neuvotaan juomaan paljon. Se lisää virtsaamisen tarvetta, mikä taas huuhtelee virtsarakkoa. Infektioriski pienenee, kun tyhjentää koko virtsarakon virtsatessaan. Pese sukuelinten alue vain kerran päivässä vedellä ja hyvin miedolla intiimisaippualla. Kuivaa intiimialue aina edestä taaksepäin, koska se vähentää bakteerien pääsyä virtsaputkeen.

Suurin osa kärsii virtsatieinfektiosta jossain vaiheessa, jotkut useammin kuin toiset. Nykyään on hyviä hoitovaihtoehtoja, antibiootteja sekä ilman antibiootteja, joilla voidaan ehkäistä virtsatieinfektiota että hoitaa sitä. 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos: