Kirjoita hakusanasi

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes

Mainos:

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana alkanutta diabetesta. Joka vuosi 2-3 % raskaana olevista naisista sairastuu raskausdiabetekseen. Tauti todetaan tavallisten tutkimusten yhteydessä. Raskausdiabetes häviää lähes aina synnytyksen jälkeen. Tautia esiintyy useammin naisilla, joiden suvussa on diabetesta tai ylipainoa. Diabetesruokavalio on hyvä hoitokeino. Naisilla, jotka kärsivät raskausdiabeteksesta on suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässä.

Mistä raskausdiabetes johtuu?

Diabeteksen esiintyminen suvussa lisää riskiä sairastua raskausdiabetekseen, mutta se voi puhjeta muillekin. Riski kasvaa myös, mikäli olet sairastunut raskausdiabetekseen aiemmin, olet ylipainoinen tai synnyttänyt yli 4500 grammaa painavan vauvan. 

Joskus raskauden aikana keho ei pysty tuottamaan tarpeeksi insuliinia ja näin ollen veren sokeripitoisuus nousee, mutta insuliinipitoisuus ei. Tätä kutsutaan raskausdiabetekseksi. Raskausdiabetes ei yleensä ole sikiölle vaarallinen tauti. Synnytyksen jälkeen suurin osa raskausdiabeteksen sairastaneista paranee. 

Raskausdiabeteksen yleisimmät oireet

Useimmat naiset eivät tiedä sairastavansa raskausdiabetesta. Yleisimpiä oireita ovat väsyneisyys, janoisuus ja lisääntynyt virtsaamisen tarve, kuten muissakin diabetestyypeissä. 

Raskausajan diabeteksen toteaminen

Raskausdiabetes havaitaan yleensä neuvolassa normaalien tarkastusten yhteydessä verikokeesta. 

Raskausdiabeteksen hoito

Raskausdiabeteksen hoitokeinot riippuvat siitä, miten korkealle odottavan äidin veren sokeripitoisuus on kohonnut. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää ruokavalion muuttaminen siten, että sokeria ja rasvaa olisi mahdollisimman vähän. Lisäksi hoitona on liikunnan lisääminen. Normaalipainossa pysyminen auttaa pienentämään diabetekseen sairastumisen riskiä. 

Diabetesta hoidetaan myös lääkärin määräämillä insuliinipistoksilla, joita voi odottava äiti antaa itse itselleen. 

Hyviä neuvoja

Sairastuttuasi raskausajan diabetekseen on sinulla suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin. Voit pienentää riskiä syömällä terveellisesti, liikkumalla säännöllisesti ja pitämällä painosi normaaleissa rajoissa. Jos sinulla on ollut raskausdiabetes, sinun tulee tarkastuttaa veren sokeripitoisuutesi muutaman kuukauden kuluttua synnytyksestä ja sen jälkeen kerran vuodessa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos: