Kirjoita hakusanasi

Ylipaino ja lihavuus (liikalihavuus)

Ylipaino ja lihavuus (liikalihavuus)

Mainos:

Jos olet ylipainoinen, et ole yksin tilanteesi kanssa. Liikalihavuus kasvaa jatkuvasti. On aika alkaa torjua ylipainoa ja muuttaa ruokailu- ja liikuntatottumuksia. 

Lihavuus on merkittävä terveysriski, joka lisää sydänsairauksien, diabeteksen, verenpainetaudin ja dyslipidemian riskiä. On todettu, että kasvavalla vyötärönympärysmitalla ja näillä sairauksilla on yhteys. Lääkäri voi määrätä lääkkeitä, jotka oikeaan ruokavalioon ja liikuntaan yhdistettynä auttavat laihtumisessa. 

Mitä on ylipaino ja lihavuus?

Ylipainosta ja liikalihavuudesta puhuminen herättää tunteita yhteiskunnassamme. Ne molemmat johtuvat siitä, että keho saa enemmän energiaa kuin se ehtii polttaa. Syitä voi olla useita, kuten perinnöllisyys, elämäntavat ja ympäristön vaikutus. Altistavia tekijöitä on monia, mutta suurin muutos on tapahtunut elämäntavoissamme viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Ylipainoa ja liikalihavuutta voidaan pitää elämäntapasairautena. 

Kuinka ylipainoa ja liikalihavuutta mitataan?

Kehon painoindeksin (BMI) mittaaminen on yleisin tapa. Sillä mitataan kuinka paljon painoa on suhteessa kehon pituuteen. Paino määritellään painoindeksin mukaan näin:

  • normaalipaino 18,5–25
  • ylipaino 25–30
  • liikalihavuus 30 ja yli

Ylipainoa ja liikalihavuutta voidaan tarkastella myös mittaamalla vyötärönympärys. Vatsarasva on merkittävä riskitekijä diabetekseen, valtimotautiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisessa. 

  • Miehillä yli 94 cm:n vyötärönympärys tarkoittaa lisääntynyttä terveysriskiä. Yli 102 cm on jo huomattava riski. 
  • Naisilla yli 80 cm on lisääntynyt terveysriski ja yli 88 cm huomattava riski.

Ylipainon ja liikalihavuuden riskit

Ylipaino ja liikalihavuus lisäävät kohonneen verenpaineen, sydän- ja verisuonitautien sekä aikuisiän diabeteksen riskiä. Myös riski verisuonten kalkkeutumisen aiheuttamiin sydämen ja aivojen veritulppiin, sappikiviin ja joihinkin syöpiin kasvaa. Psyykkiset ongelmat, kuten masennus, voivat liittyä myös ylipainoon ja liikalihavuuteen. Naisilla erityisesti keskivartalolihavuus voi aiheuttaa estrogeenitasapainon ongelmia, jotka voivat vaikuttaa ovulaatioon ja aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä ja joskus hedelmättömyyttä. Laihdutuksen jojoilu on osoittautunut erityisen vaaralliseksi. 

Hoito

Lihavuuden hoitamiseksi on olemassa erilaisia menetelmiä. Oikea ruokavalio ja liikunta ovat oikeita keinoja laihtua ja ylläpitää normaalia painoa. Meidän tulisi syödä kolme ateriaa päivässä ja lisäksi 1–3 välipalaa. Liikunta kuluttaa enemmän energiaa. Jo kevyttä liikuntaa harjoittamalla kunto kohoaa ja keho polttaa kaloreita. 

Elintapojen muuttaminen on laihtumisen lähtökohta, mutta joskus laihtumista voidaan helpottaa myös lääkkeillä. Leikkaus on viimeinen vaihtoehto. Leikkauksen jälkeen on mahdotonta palata takaisin samoihin syömistapoihin. Leikkaus tehdään vain, jos painoindeksi on yli 35 ja kaikki muut hoitokeinot on kokeiltu. 

Huomioitavaa lääkärin/terveydenhoitajan vastaanotolla:

  • punnitus ja mittaaminen, jotta painoindeksi voidaan laskea
  • vyötärön ympärysmitan mittaaminen
  • veren rasvojen ja verenpaineen tarkastus

Lääkehoitoja liikalihavuuteen

Lääkehoitoa liikalihavuuteen voidaan määrätä laihtumisen tehostamiseksi, mutta lääkehoitoon täytyy yhdistää muuttunut ruokavalio ja liikuntatottumukset. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse lääkehoitoa.

Joillekin potilaille lääkkeistä on apua. Ne lisäävät elämänlaatua ja vähentävät komplikaatioiden riskiä. Tavoitteena on ennaltaehkäistä tyypin 2 diabetesta, kohonnutta verenpainetta, aineenvaihdunnan häiriöitä ja sydän- ja verisuonitauteja. 

On tärkeää keskustella lääkärin kanssa liikalihavuuden hoidosta. 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Mainos: