Kirjoita hakusanasi

Skolioosi eli kiero selkäranka voi johtua synnynnäisestä epämuodostumasta tai eripituisista jaloista. Kuva: Shutterstock

Skolioosi eli kiero selkäranka voi johtua synnynnäisestä epämuodostumasta tai eripituisista jaloista. Kuva: Shutterstock

Skolioosi (kiero selkäranka)

Skolioosi tarkoittaa kieroa selkärankaa, jossa nikamien rakenne on häiriintynyt. Se johtuu yleensä eripituisista jaloista, mutta toki syitä voi olla muitakin. Skolioosi on yleinen sairaus ja useat ihmiset sairastavat ainakin sen lievempiä muotoja. Skolioosia mitataan Cobbin asteikolla, jolla määritellään, kuinka kiero selkäranka on. Varsinkin naiset sairastuvat skolioosin vaikeampiin muotoihin.

Mainos:

Skolioosin syyt

Yksi syy ovat eripituiset jalat, jolloin keho yrittää tasapainottaa jalkojen pituuseroa vääntämällä selkärankaa mutkalle. Kenkään asetettava pohjallinen korottaa toista jalkaa toisen tasolle ja auttaa vaivaan tehokkaasti. Toinen syy ovat synnynnäiset poikkeavuudet tai lihasten ja hermoston traumat. Joskus ihmiset sairastavat skolioosia ilman mitään tunnettua syytä. Tällaista skolioosia kutsutaan idiopaattiseksi. Idiopaattinen skolioosi jaetaan kolmeen ryhmään:

  • infantiili skolioosi – vastasyntyneistä 3-vuotiaisiin
  • varhaisiän skolioosi – 3–9-vuotiaat
  • murrosiän skolioosi – 9-vuotiaista pituuskasvun loppuun

Murrosiän idiopaattinen skolioosi on tavallisin ja se pahenee yleensä murrosiän kasvupyrähdyksen aikana. Silloin skolioosi yleensä myös huomataan.

Oireet

Skolioosi on yleensä pahempi aina kasvukausien aikana. Hankala skolioosi tulisi hoitaa aina, koska muuten se aiheuttaa vakavia oireita, kuten selkäkipua, joka johtuu vinossa olevista välilevyistä. Epämuodostumasta tai sairaudesta johtuva skolioosi voi aiheuttaa hankalampia oireita, jotka saattavat vaatia leikkaushoitoa. Selkä kaareutuu usein oikealle.

Skolioosin hoito

Joissakin tapauksissa selkäranka suoristuu itsestään, kun taas toisille leikkaus on ainut hoitomuoto. Selkää ympäröiviä lihaksia voi harjoittaa fysioterapiassa. Kasvuiässä korsettihoito on mahdollinen. Se tukee selkää ja estää sitä kaareutumasta lisää. Tämä hoito toimii parhaiten, kun skolioosi huomataan ajoissa ja näin hoito päästään aloittamaan varhain. Korsetin tarkoitus ei siis ole suoristaa selkää kokonaan, vaan estää sitä kaartumasta lisää. Onnistuneen hoidon jälkeen selkä ei jatka kaareutumista ja hoito jatkuukin kasvun loppuun saakka, usein vuosien ajan. Korsettiin totutteleminen on hankalaa ja aiheuttaa usein suurta henkistä stressiä.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos: