Kirjoita hakusanasi

Ei kuvatekstiä Kuva: Shutterstock

Ei kuvatekstiä Kuva: Shutterstock

Vinkkejä hyvään yöuneen

Monien on vaikeaa löytää toimivia nukkumisrutiineja. Ne ovat kuitenkin tärkeitä levollisten yöunien saavuttamisessa. Useimmille on tärkeintä saada nukkua juuri sillä tavalla, joka yksinkertaisesti tuntuu hyvältä. Listasimme muutamia vinkkejä, joilla saat unen päästä helposti kiinni, etkä kuluta öitäsi sängyssä pyörien.

Mainos:

Valoisien kesäkuukausien aikana tulee helposti valvottua myöhään ja nukuttua vähemmän. Tämä saattaa johtua joko siitä, että halutaan nauttia kauniista kesäilloista, tai siitä, että kesälomaa vietettäessä vuorokausirytmillä ei ole niin väliä.

Kun paluu arkeen koittaa, tarvitsemme taas normaalimäärän unta. Siksi on erityisen tärkeää muistaa mennä ajoissa nukkumaan ja ladata akut täyteen ennen seuraavaa päivää.

Herää puoli tuntia aikaisemmin

Marie Söderström on Karoliinisen instituutin ja DN.se:n psykologi. Hän neuvoo, että päästäksesi takaisin normaaliin unirytmiin sinun tulisi herätä puoli tuntia normaalia aikaisemmin. Tämä olisi hyvä tehdä noin viikon ajan lomalta paluun jälkeen, jotta väsymyksen tuntisi illalla helpommin.

Marie Söderströmin mukaan ei ole mitään järkeä mennä nukkumaan aikaisemmin ja pyöriä levottomana sängyssä saamatta unta. Kun heräät aikaisemmin, annat itsellesi suuremman mahdollisuuden olla luonnollisesti väsynyt illan koittaessa.

Aivot huolehtivat itse itsestään

Nukkumisen aikana aivot rentoutuvat ja hoitavat itseään sekä kehoa. Siksi onkin todella tärkeää huolehtia riittävistä yöunista joka yö, neuvoo Torbjörn Åkerstedt.

Hän huomauttaa lisäksi, että unen puute johtaa aivojen hallinnan menettämiseen, eli tilanteeseen, jossa aivot ei enää tiedä, mitä ovat tekemässä. Tämä aiheuttaa univajeen, joka voi saada meidät tuntemaan itsemme sairaiksi tai ylitunteellisiksi.

Torbjörn Åkerstedtin mukaan kaksikymppiset nuoret tarvitsevat noin 8,5 tuntia unta, kun taas viisikymppiset aikuiset tarvitsevat noin 6,5 tuntia unta joka yö. Tämä määrä riittää antamaan hyvät ja sikeät yöunet.

Joitakin vinkkejä

Yleisimpiä syitä unettomuuteen ovat stressi, työ ja opiskelu.

Viime vuosina unettomuuden syiksi on yleistynyt muitakin tekijöitä, kuten matkapuhelimen käyttö, sosiaalinen media ja esimerkiksi television katselu tietokoneelta omassa sängyssä. Vanhuksilla uneen vaikuttavia syitä ovat yleensä erilaiset sairaudet.

Torbjörn Åkerstedtin seitsemän neuvoa hyvään uneen

Torbjörn Åkerstedt on työskennellyt unitutkimuksen parissa jo useiden vuosien ajan. Hän on kehittänyt tehokkaita neuvoja niille, jotka kärsivät uniongelmista:

  1. Varmista, että makuuhuoneesi on pimeä, hiljainen ja viileä. Makuuhuoneen ihanteellinen lämpötila on n. 14–18 astetta.
  2. Hanki itsellesi viihtyisä ja mukava sänky.
  3. Vältä kahvia, teetä, virvoitusjuomia, energiajuomia ja alkoholia vähintään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  4. Syö hyvin. Nälän tunne vaikuttaa unen saantiin.
  5. Rauhoitu ennen nukkumaanmenoa.
  6. Älä mene nukkumaan, jos et tunne itseäsi väsyneeksi. Jos sinua ei nukuta, keksi jotain muuta tekemistä ennen kuin tunnet itsesi väsyneeksi.
  7. Säilytä samat iltarutiinit ennen nukkumaanmenoa.
Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: