Kirjoita hakusanasi

Krooninen väsymysoireyhtymä

Krooninen väsymysoireyhtymä

Mainos:

Myalginen enkefalomyeliitti eli myalginen enkefalopatia (ME) on saanut arkikielessä nimityksen krooninen väsymysoireyhtymä. Se on neurologinen sairaus, jolle on tunnusomaista muun muassa kaikenlaisen toiminnan jälkeinen uupumus. Sairaus alkaa yleensä erilaisten tulehduksien (infektioiden) yhteydessä. 

Krooninen väsymysoireyhtymä vaikuttaa keskushermostoon, vastustuskykyyn ja hormonijärjestelmään. Se voikin olla syy moniin oireisiin, kuten flunssaiseen oloon, lämpöilyyn (ruumiinlämpö 37.5-38 °C), lihas- ja nivelkipuihin, päänsärkyyn, huimaukseen sekä muisti- ja keskittymisvaikeuksiin. Krooninen väsymysoireyhtymä tunnetaan myös nimellä Chronique Fatigue Syndrome (CFS) tai Chronic Fatigue and Immune Dysfunction Syndrome (CFIDS). Sairautta esiintyy noin 0,4 %:lla väestöstä. 

Krooninen väsymysoireyhtymä on sairaus, johon liittyy monia ennakkoluuloja ja myyttejä. Yhden suositun tulkinnan mukaan kyseessä on ”muotidiagnoosi”, jonka kohderyhmänä ovat erityisesti keski-ikäiset naiset. Toisen tulkinnan mukaan sairauden taustalla ovat psykososiaaliset ja psykosomaattiset syyt. Molemmat tulkinnat ovat virheellisiä, sillä ME/CFS on sairaus, josta kärsivät niin miehet, naiset kuin lapsetkin kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokissa. Sairautta ei tule myöskään sekoittaa yleiseen krooniseen väsymykseen, jonka taustalla ovat muut syyt, kuten burn out, masennus tai univaikeudet. 

Krooninen väsymysoireyhtymä on pitkäaikaissairaus, jota hoidetaan Suomessa perusterveydenhuollossa eri erikoissairaanhoidon aloilla. Kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivät voivat siis hakeutua hoitoon oman kotipaikkakuntansa julkiseen terveydenhuoltoon.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: