Kirjoita hakusanasi

Vaippaihottuma lapsilla

Vaippaihottuma lapsilla

Mainos:

Erityisesti pikkulasten iho ei ole kehittynyt kuten aikuisilla ja siksi vaippaihottuma on hyvin yleistä. 

Ihottuma on harvoin vaarallista, mutta sitä tulisi hoitaa, sillä ihottuma aiheuttaa ikävää kutinaa ja ihoärsytystä. Vaippaihottumaa tavataan nimensä mukaisesti vaippaikäisillä lapsilla. 

Ihottuma ja hiivasieni

Vaipan alla oleva iho ärsyyntyy ja usein syykin on selvillä. Vaikka vauva pestäisiinn säännöllisesti, kosteus, virtsa ja uloste ärsyttävät ohutta vauvanihoa. Lisäksi lämmössä ja kosteudessa viihtyvä candida-hiivasieni saattaa pahentaa ihottumaa. 

Hiivasieni kasvaa ihottumakohdassa ja sen aiheuttaman tulehduksen oireet voivat olla seuraavanlaisia:

  • Ihottuma on normaalia punaisempi.
  • Ihottuma on kiiltävä, näyttää pahenevan ja alkaa levitä.

Vaippaihottuma on yleensä helppo todeta. 

Vinkkejä vaippaihottuman ehkäisemiseksi

Voit ehkäistä vaippaihottumaa esimerkiksi näillä neljällä vinkillä:

  1. Ota vaippa pois! Joskus on hyvä olla ilman vaippaa. Vauvan iho saa hengittää vapaasti. 
  2. Valitse vaippa huolella. Virtsa ja uloste voivat aiheuttaa tai pahentaa vaippaihottumaa. Siksi vaipan hyvä imukyky on tärkeää. Vaippa ei saa olla liian tiukka, vaan vaipan ja ihon väliin täytyy jäädä ilmaa. Useimmissa nykyajan vaipoissa on niin hyvä imukyky, että vaippa tuntuu suhteellisen kuivalta, vaikkei sitä olisikaan. Älä siis turhaan pidennä vaipanvaihtoväliä.
  3. Pesu auttaa! Osta lapsille tarkoitettua hellävaraista ja hajusteetonta saippuaa ja käytä sitä vain tarvittaessa, usein pelkkä vesipesu riittää. Muista aina kokeilla veden lämpötila ennen lapsen pesua. 
  4. Kosteuta! Käytä vauvaöljyä pesuvedessä ja kosteuttavaa voidetta pesun jälkeen. 

Vaippaihottuman hoito

Vaippaihottuma voi ilmetä kutinana tai ärsytyksenä, johon kortisonihoito auttaa parhaiten. Hoitoa jatketaan yleensä melko pitkään, jotta ihottuma ei uusiutuisi. Lisäksi voidaan käyttää lääkettä hiivasientä vastaan. 

Joskus kortisonin käyttö lopetetaan käyttämällä sitä yhä harvemmin ja harvemmin, joskus voide vaihdetaan erivahvuiseen hoidon jatkuessa. Näin varmistetaan hoidon onnistuminen.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: