Kirjoita hakusanasi

Hyönteisten puremiin ja niiden ehkäisyyn löytyy lukuisia tuotteita. Kuva: Shutterstock

Hyönteisten puremiin ja niiden ehkäisyyn löytyy lukuisia tuotteita. Kuva: Shutterstock

Hyönteisten pistot ja puremat – vinkkejä ja neuvoja

Kun lämpöasteet nousevat, heräilevät myös pienet ystävämme luonnossa. Suurimmaksi osaksi nämä pienet eläimet ovat vaarattomia, mutta niiden puremat tuntuvat epämukavilta ja ärsyttäviltä ja voivat aiheuttaa suurempaakin vahinkoa joissakin tapauksissa. 

Mainos:

Jotkut ihmiset reagoivat voimakkaammin hyttysten tai ampiaisten pistoihin. Se saattaa johtua allergiasta. Useimmiten ihmiset joutuvat hyttysten, ampiaisten tai mehiläisten pistämiksi tai muurahaisten puremiksi.

Hoito

Älä raavi! Tämä on tyypillinen neuvo hyönteisten pistojen ja puremien yhteydessä. Jos pisto- tai puremakohtaa raapii, se voi tulehtua. Erityisesti lapsista voi olla hankalaa olla raapimatta.

Apteekeista löytyy kutinaa helpottavia voiteita. Ne helpottavat epämukavaa oloa. 

Hyönteisen purema kutiaa ja muuttuu punaiseksi

Hyönteisen piston tai pureman jälkeen iho muuttuu punaiseksi ja kutiaa. Puremakohta voi jopa turvota. Yleensä oireet häviävät muutamassa päivässä. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli puremakohta muuttuu pahemmaksi tai oireet eivät häviä. Hyönteisen purema on eräänlainen tulehdus. 

Tavallisimpia oireita:

 • punoittava iho
 • turvotus
 • kutina
 • kipu

On tärkeää tarkkailla omaa vointiaan. Jos sinulla on hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, päänsärkyä tai muuten vain huono olo, hakeudu terveyskeskukseen. 

Jos tiedät olevasi allerginen hyönteisten pistoille, on hyvä keskustella lääkärin kanssa siitä, miten pistojen saamista voi ehkäistä tai kuinka allergisen reaktion voi estää. 

Kun purema onkin vaarallinen

Yleisesti ottaen hyönteisten puremat eivät ole vaarallisia, mutta joskus ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteen. Varsinkin allergisille pistot voivat olla hyvinkin vaarallisia. Samoin silloin, jos hyönteinen pistää herkälle alueelle. 

Herkät alueet

 • kieli
 • nielu
 • suuontelo

Allergiset eli anafylaktiset reaktiot on hoidettava välittömästi. Reaktiot voivat aiheuttaa nopeaa yleiskunnon heikkenemistä ja vaativat välitöntä hoitoa. 

Soita välittömästi hätänumeroon, jos:

 • olet saanut mehiläisen tai ampiaisen piston suuhun
 • sinulla on kuumetta pureman jälkeen
 • ihottumaa tai turvotusta esiintyy muuallakin kuin puremakohdassa
 • sinulla on pahoinvointia, velttoutta tai hengitysvaikeuksia (mehiläisen ja ampiaisen pistot)
 • olet aiemmin saanut reaktion puremasta
 • alle 3-vuotias lapsi tai vanhus saa useamman kuin yhden piston (mehiläisen, ampiaisen tai paarman pistot)

Hyönteisten puremien estäminen

Hyönteisten puremien ennaltaehkäisy ei aina ole helppoa, mutta on olemassa joitakin keinoja. 

Mehiläis- ja ampiaispesien lähellä kannattaa olla varovainen. Vaikka et itse olisikaan pistoille allerginen, lähistöllä saattaa olla joku, joka on. Tarkasta lasit ja lautaset, jos tarjoilet ruokaa ulkona. Makeat juomat ja ruoka houkuttavat hyönteisiä ja lisäksi pistot suussa ovat aina vaarallisia. 

Jos tiedät joutuvasi oleskelemaan alueella, jossa on paljon hyönteisiä, pukeudu asianmukaisesti. Pitkähihaiset paidat ja housut ovat tarpeen. Voit myös laittaa hyttysverkot oviin ja ikkunoihin ja ostaa erilaisia karkotteita.

Miellyttävämpi olo yksinkertaisilla vinkeillä

Lämpimällä ilmalla tulisi nauttia. Kutiavat puremat ovat epämiellyttäviä, mutta oireita on mahdollista hoitaa.

Älä raavi puremaa. Se voi tulehtua. Voitele kohta paikallispuuduttavalla voiteella.

Monet ihmiset matkustavat lämpimiin maihin, joissa hyönteiskanta on erilainen. Pakkaa hyönteiskarkotteet ja välineet pureman hoitoon mukaasi. 

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: