Kirjoita hakusanasi

Ilmavaivoja ei tarvitse hävetä. Hae vaivaasi apua!

Ilmavaivoja ei tarvitse hävetä. Hae vaivaasi apua!

Ilmavaivat

Mainos:

Vatsassa poreilee, nipistelee ja olo tuntuu epämukavalta – kaasun muodostuminen on normaali ilmiö jokaisen ihmisen suolistossa, mutta asennoituminen ilmavaivoihin on hyvin yksilöllistä.

Toiset suhtautuvat ilmavaivoihin rennosti ja pitävät niitä luonnollisina. Toiset taas häpeävät ilman poistumista suolistosta sekä siihen liittyviä ääniä ja tuntemuksia.

Kaasun muodostumisen syyt

Vatsalaukussa ja suolistossa on yleensä noin puolitoista litraa kaasua. Sitä muodostuu, kun nielemme ilmaa samalla kun syömme tai juomme (erityisesti hiilihapollisia juomia), kun puremme purukumia tai kun tupakoimme. Myös ruuansulatuksessa syntyy kaasuja, erityisesti hitaasti sulavien hiilihydraattien, kuten kaalin, sipulin, papujen ja sienten, vaikutuksesta. 

Hiilidioksidi, typpi ja metaani ovat ruuansulatuskanavan kaasuja, joilla on yleensä rikkiyhdisteistä johtuva epämiellyttävä haju. Kaasujen voimakkuus johtuu osittain ruuasta: lihan katsotaan aiheuttavan pieniä, mutta voimakkaan hajuisia ilmavaivoja ja kuitujen on puolestaan todettu aiheuttavan hajuttomia, mutta runsaita ilmapurkauksia.

Miten ilmavaivoja voi välttää?

Jos olosi on turvonnut ja suolistosi poreilee aiheuttaen jatkuvasti ilmavaivoja, kiinnitä huomiota ravinnon laatuun. Sinun ei tarvitse välttää kaalia, sipulia ja muita vihanneksia, jos pidät niistä, sillä ruuansulatusjärjestelmämme tottuu erilaisiin ruoka-aineisiin. Aloita totuttelu pienillä annoksilla ja syö aina hitaasti. Voit lisätä annostusta vähitellen. Ota myös tavaksi pureskella ruoka kunnolla, jotta nielisit vähemmän ilmaa.

Runsaan kaasunmuodostuksen ja rauhattoman suolen taustalla voi olla myös liiallinen sokerin kulutus. Vähennä makeisten, leivonnaisten ja jälkiruokien syöntiä. Voit korvata ne terveellisillä ja helposti sulavilla hiilihydraateilla, joita on monissa hedelmissä. Liiallinen kaasunmuodostus voi johtua myös suolen bakteerikannan häiriytymisestä. Tällöin ”suoliystävällisistä” probiooteista (esimerkiksi ProViva) voi olla apua. Pieni lasillinen ruuan jälkeen riittää kerta-annokseksi. Voit hankkia ilmavaivoja lieventäviä reseptivapaita lääkkeitä apteekista. Niiden vaikutus perustuu dimetikoniin, joka vapauttaa kaasuja puhkaisemalla kaasukuplat ja saa ne poistumaan suolesta normaalilla tavalla. 

Joskus kaasujen ulospääsyä voi olla vaikea estää, erityisesti henkilöillä, jotka kärsivät ulosteenkarkailusta (anaali-inkontonenssista). Se johtuu peräaukon sulkijalihaksen veltostumisesta iän tai synnytyksen vaikutuksesta. Tilannetta on kuitenkin mahdollista parantaa harjoittamalla lihasta tai hakeutumalla leikkaushoitoon.

Ummetus

Ummetuksen yleisiä tunnusmerkkejä ovat:

  • kova uloste
  • harventunut ulostamisväli (yli kolme päivää)
  • ulostamiskivut ja -vaikeudet

Suolen ei tarvitse tyhjentyä päivittäin eikä tiettynä kellonaikana. Toiset käyvät tarpeillaan monta kertaa päivässä, toiset taas joka toinen tai joka kolmas päivä.

Noin 30 % aikuisista kärsii ummetuksesta muutaman kerran vuodessa. Ummetukseen on erilaisia syitä, kuten ulkomaanmatka, uusi ympäristö, muuttuneet ruokailutottumukset, tietyt lääkeaineet, paikoillaan istuminen, psyykkinen stressi tai raskaus.

Umpipussit

Jos ummetusta ei hoideta ajoissa, suoleen voi syntyä umpipusseiksi kutsuttuja divertikkelejä. Niitä esiintyy vain harvoin alle 40-vuotiailla. Vanhukset kärsivät kuitenkin usein paksusuolen umpipusseista tai pullistumista. Ne voivat kehittyä edelleen umpipussitaudiksi eli divertikuliitiksi, jonka vakavuusaste ja leikkauksen tarve vaihtelee. 

Umpipussit voivat syntyä minne tahansa suolistoon, mutta yleensä niitä esiintyy paksusuolen loppupäässä, alavatsan vasemmassa puoliskossa, jossa suoleen kohdistuva paine on suurimmillaan. Umpipussit voivat olla lähes oireettomia, mutta ne voivat aiheuttaa kipua vatsan vasemmassa puoliskossa ja toisinaan myös hieman kuumetta (korkeintaan 38 astetta). Niistä voi seurata myös ummetusta tai ripulia. Jos suolen annetaan levätä nauttimalla nestemäistä ravintoa, oireet helpottuvat yleensä muutamassa päivässä. 

Joskus tulehdus ja oireet pahenevat: suolistokivut voimistuvat koliikinomaisiksi ja niihin liittyy toisinaan pahoinvointia ja oksentelua. Kuume voi nousta jopa 39,5 asteeseen. Tutkimuksissa lasko ja tulehdusarvot ovat kohollaan. Paastoon, tiputukseen ja antibiootteihin perustuva sairaalahoito on tällöin tarpeellinen muutaman päivän ajan.

Herkkä vatsa ja suolisto

Monet suomalaiset kärsivät ärtyvästä suolesta. Kova vatsa ja sen vastakohta, ripuli, ovat monelle tuttuja.

Suolen toiminnan häiriöiden taustalla voi olla useita syitä, kuten ravinto, lääkkeet, liikkumattomuus ja stressi. Jos ripuli ja ummetus vuorottelevat, toistuvat usein ja kestävät pitkän aikaa, ja niihin liittyy kipuja ja kramppeja, on selvää, että suoli ei voi hyvin. Suolisto-oireet voivat kertoa vakavasta sairaudesta, mutta yleensä niiden syyt ovat hoidettavissa suhteellisen helposti. Lääkärissä käyntiä ja tutkimusta suositellaan aina ongelman tunnistamiseksi.

Ärtyvä suoli

Ärtyvä suoli eli colon irritabile (IBS, Irritable Bowel Syndrome) voi koskea koko ruuansulatuselimistöä, eli vatsaa ja suolistoa. Siihen liittyy kipuja ja nipistelyn tunnetta sekä ripulin ja ummetuksen vuorottelua. Monille vaiva on täysin lamauttava. Toisaalta suolisto voi toimia ärsyyntymättä pitkiäkin aikoja, mutta oireet voivat palata äkillisesti.

Aiemmin väitettiin, että ”ärtyvä suoli” on psykosomaattinen sairaus, jonka taustalla on psyykkinen stressi. Nykykäsitys on erilainen, kertoo Tukholman Karoliinisen sairaalan vatsatauteihin erikoistunut ylilääkäri Greger Lindberg.

Voimme helpottaa potilaiden oloa kertomalla, että vaiva ei ole heidän päässään, vaan suolessaan. Kyseessä on siis ruumiillinen sairaus. Monet kansainväliset tutkimustulokset osoittavat että vaikeisiin oireisiin on monta syytä:

  • Suolen toiminta on muuttunut ja sen supistuminen (joka liikuttaa ulostetta eteenpäin) voi johtaa kouristuksiin, jotka aiheuttavat kipuja, ripulia ja ummetusta. 
  • Ruuansulatuksen aikana vapautuvat kaasut laajentavat suolta, joka ei pysty sopeutumaan paineeseen ja reagoi siihen kivuilla ja krampeilla.
  • Suolen hermojärjestelmä voi olla tulehtunut esimerkiksi vaikean vatsainfektion (kuten vatsainfluenssa tai bakteeritulehdus) seurauksena. Infektio aktivoi suolen immuunijärjestelmän toimintaa ja tulehdus jää elämään suolen seinämässä ja limakalvoilla. 

Sairaudella on todennäköisesti myös geneettinen ja perinnöllinen tausta. On yleistä, että saman perheen jäsenet kärsivät ärtyneestä suolesta. Tämä on tyypillistä immuunijärjestelmää aktivoiville sairauksille, kertoo Greger Lindberg.

Myös lapset ja nuoret, erityisesti tytöt, voivat kärsiä ärtyvästä suolesta. Sen puhkeaminen on yleistä 20 ja 30 ikävuoden välillä. Yli 65-vuotiailla sairauden alkaminen on epätodennäköistä. 

Voiko ärtyvää suolta parantaa?

Varmoja vastauksia ei ole, kertoo Greger Lindberg. On mahdollista, että saamme tutkimuksien ansiosta käyttöömme suoliston tulehdustilan lopullisesti poistavia lääkkeitä. Oireita on kuitenkin syytä helpottaa elämäntapaa muuttamalla. Tärkeintä on pitää huolta säännöllisistä ruoka-ajoista ja wc-käynneistä.

Suolen tarpeista tulee pitää huolta. Monet ovat niin stressaantuneita, että eivät koe ehtivänsä wc:hen. Tällöin on todellakin tarvetta muuttaa työ- ja elämäntilannetta. Jos wc-käynnit eivät ole mahdollisia suolen ilmoittaessa tyhjentämisen tarpeesta, riskinä on paksusuolen refleksien häiriintyminen.

Suolisto pitää pienistä, vihanneksia kohtuullisesti sisältävistä aterioista säännöllisin väliajoin. 

– Ennen ärtyvästä suolesta kärsiville suositeltiin runsaskuituista ruokavaliota, kertoo Greger Lindberg. Sanoma on nykyään toinen. Ummetuksesta kärsiville kuidun nauttimisesta voi olla etua, mutta ripulista kärsivien vaivoja se saattaa vain pahentaa. 

Jotkut ruoka-aineet saattavat huonontaa tilannetta: maitotuotteet, hedelmät, pitkäkuituiset ja hitaasti sulavat vihannekset, kuten parsa, pavut ja maissi, voivat aiheuttaa oireita. Greger Lindbergin potilaat nauttivat yleensä vähärasvaista ruokaa, sillä runsaasti rasvoja sisältävät ateriat vähentävät liikkuvuutta vatsalaukussa ja ohutsuolessa. Vaikka stressi ei välttämättä olekaan ärtyvän suolen tärkein syy, rentoutuminen voi tehdä hyvää myös ruuansulatuskanavalle. 

– Reagoimme yleensä stressiin ja tunteisiin suolistollamme, Greger Lindberg kertoo. Sairas suolisto on lisäksi herkempi ja kestää vähemmän stressiä. 

Hypnoosihoito rauhoittaa suolistoa

Lääkäri Henry Nyhlinin ja psykologi Martha Sjöbergin tutkimukset todistavat, että hypnoosihoidolla voidaan saada todella hyviä tuloksia. 80 % hypnoosihoitoa saaneista potilaista koki suolistovaivojen vähentyneen 50 % ja seurantatulosten perusteella hoidon tulosten voidaan katsoa kestävän seitsemän vuoden ajan.

Useimmat hypnoosihoitoa kokeilleista potilaista kärsivät ärtyvästä suolesta. Hypnoosihoito kestää kuudesta kymmeneen kertaan ja sen alussa poissuljetaan muut sairaudet. Martha Sjöberg valottaa hoidon kulkua seuraavasti:

– Hypnoosi voi olla hyvin erilaista eri potilailla. Sen perusta on kuitenkin kaikilla sama: rentoutuminen, itseä vahvistava suggestio ja visualisointi. Kun potilas on oppinut rentouttamaan kaikki kehon lihasryhmät, hän voi asettaa kädet vatsansa päälle ja tuntea, kuinka hyvä olo leviää vatsaan. Oireet alkavat helpottaa lämmön tunteen lisääntyessä. Potilas voi seuraavaksi kuvitella rauhallisen ja tasaisen virran ja ajatella suolen toimivan samalla tavalla. Jos tämä ei onnistu, hän voi ajatella pitkän kadun, jossa liikennevalot ovat aina vihreitä, kun ajetaan tasaisella nopeudella. 

Potilaat saavat mukaansa oman ääninauhan, jota he voivat kuunnella kotona. Monilla tämä ”itsehypnoosi” toimii hyvin. 

– Yleensä hoito tehoaa ja potilaat tuntevat saavansa vatsan ja suoliston toiminnan jälleen haltuunsa. Erityisesti naiset kokevat itsetuntonsa kohentuneen sekä huolen ja stressin tunteiden lieventyneen.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: