Kirjoita hakusanasi

Ei kuvatekstiä

Ei kuvatekstiä

Korvatulehdus (otiitti)

Mainos:

Korvatulehdukset ovat yleisimpiä lapsilla, ja niitä esiintyy eniten kylminä syys- ja talvikausina. Välikorvan tulehdus on eräänlainen puolustusreaktio välikorvaan ajautuneita nenän ja kurkun bakteereja vastaan.

Lasten korvatulehduksia on kahdenlaisia – toistuvat äkilliset välikorvatulehdukset ja nesteen kertyminen välikorvaan eli liimakorva. On yleistä, että flunssa johtaa korvatulehdukseen. Lapset, jotka ovat herkkiä ja saavat korvatulehduksen usein, voivat hyötyä flunssarokotteesta, sillä influenssavirukset altistavat limakalvoja ja bakteerit voivat siten tarttua niihin helpommin. 

Yleisimpiä korvatulehduksen oireita

Tulehdukset syntyvät samalla tavalla, mutta niiden oireet ovat erilaisia. Lapsen korvatulehduksen toteamiseksi kannattaa käydä terveyskeskuksessa.

Akuutti välikorvatulehdus yllättää äkillisesti ja siihen liittyy usein kuumetta sekä korvakipua. Akuutti välikorvatulehdus voi olla kivulias ja heikentää kuuloa. Lapsi saattaa nukkua levottomasti ja herätä korvakipuun keskellä yötä. Tulehdus menee kuitenkin yleensä ohi itsestään muutamassa päivässä. Joskus tärykalvo repeää, ja mätä tulee ulos korvakäytävästä. Kipu vähentyy tällöin paineen hellittäessä. Paine välikorvassa kasvaa, kun lapsi on makuuasennossa. Siksi tulehduksen oireet voivat tuntua voimakkaammilta öisin kuin päivisin.

Liimakorva eli nesteen kertyminen välikorvaan antaa tunteen, että korva on lukossa ja saattaa heikentää kuuloa tilapäisesti. Tulehdus ei yleensä ole kivulias, eikä lapsella esiinny kuumetta. Kaksi kolmesta lapsesta parantuu liimakorvasta kuukauden sisällä tulehduksesta. 

Välikorvatulehduksen hoito

Jos lapsella on äkilliseen välikorvatulehdukseen liittyviä kovia kipuja, ensiavuksi riittää kotona annettu kipulääke. Seuraavana aamuna on kuitenkin hyvä varata aika terveyskeskuslääkärille. Monet akuutit korvatulehdukset paranevat itsestään, mutta alle kaksivuotiaita lapsia voidaan hoitaa antibiooteilla. Jos lapsi on yli kaksivuotias ja hänen energiatasonsa on normaali, on yleensä hyvä odottaa kahdesta kolmeen päivään ennen antibioottihoidon aloittamista. Jos oireet eivät hillitä muutamassa päivässä, antibioottihoito kannattaa aloittaa. 

Lapsilla, joilla on enemmän kuin kolme akuuttia välikorvatulehdusta kuuden kuukauden aikana, saavat yleensä lähetteen korva-, nenä- ja kurkkulääkärille. Sama koskee lapsia, joiden liimakorva kestää yli kolme kuukautta. 

Hyödyllisiä neuvoja

  • Nenän tukkoisuutta voi vähentää nenätipoilla. 
  • Nosta sängyn päätyä korkeammalle: se vähentää nenän ja korvan turvotusta.
  • Reseptivapaat kipulääkkeet auttaa kiputiloihin.
  • Vältä veden joutumista korvaan, jos tärykalvo on puhkaistu.

Vinkkejä lasten antibioottien antamiseen

Antibioottikuuria tulee jatkaa loppuun asti, joten on tärkeää varmistaa, että lapsi syö kaikki antibiootit. Pienet lapset, jotka eivät pysty nielemään tabletteja, eivät joskus pidä antibioottien mausta. Voit silloin sekoittaa lääkkeen johonkin sellaiseen ruokaan, josta lapsi pitää, esimerkiksi jäätelöön. Älä anna lääkettä tuttipullossa, sillä lääke muuttaa seoksen makua ja lapsi saattaa alkaa välttelemään tuttipulloa.

Alle yksivuotiaille lapsille lääke tulisi antaa nestemäisessä muodossa lapsen ollessa sylissä makuuasennossa. Oikeanlainen annostelu vähentää riskiä lääkkeen kulkeutumisesta lapsen henkitorveen. Lääke ruiskutetaan annosteluruiskeella hitaasti suupielen kautta posken sisäpinnalle. Jos lääke annetaan lusikalla, se tulee antaa syvälle suuhun, missä se maistuu vähemmän. Jos lapsi oksentaa lääkkeen ulos, odota hetki ennen kuin yrität uudelleen. Mikäli lapsellasi on tapana sylkeä paljon, voit pyytää lääkäriä määräämään suuremman määrän antibiootteja, ettei lääke ehdi loppua ennen kuurin päättymistä.

Voiko korvatulehdus vahingoittaa kuuloa?

Vaikka välikorvatulehdus voi tehdä paljon vahinkoa ja vahingoittaa kuuloa lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi, pysyvät kuulovauriot ovat harvinaisia. 

Lisää aiheesta:

  • Korvakäytävän tulehdus (ulkokorvatulehdus) 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: