Kirjoita hakusanasi

Kroonisesta migreenistä kärsivällä kohtauksia esiintyy yli 15 kertaa kuukaudessa.

Kroonisesta migreenistä kärsivällä kohtauksia esiintyy yli 15 kertaa kuukaudessa.

Krooninen migreeni

Mainos:

Migreeni

Migreeni on voimakasta päänsärkyä aiheuttava sairaus, joka johtuu häiriöstä aivorungon hermotumakkeissa.  Migreeni usein ilmenee jo kouluiässä, ja usein helpottuu iän myötä. Naisilla voi ilmetä kuukautismigreeniä.  Toistuva altistuminen kivulle herkistää aivokalvojen verisuonia, mikä voi johtaa heikkoon tulokseen lääkkeiden toimivuudessa.  Migreeniä epäiltäessä on syytä hakea apua lääkäriltä hyvissä ajoin, jotta lääkehoito voidaan aloittaa jo sairauden alkuvaiheessa.

Oireet

Jo migreenikohtausta edeltävänä päivänä voi ilmetä lieviä oireita, kuten väsymystä, haukottelua ja makeannälkää.

Osalla migreenistä kärsivistä esiintyy esioireita ennen kohtausta. Aura on näkökenttähäiriö, kirkas tai sahalaitainen harmaa alue tai näkökenttäpuutos. Muita esioireita voi olla halvausoire, tunnottomuus tai puheen häiriö. 

Migreenikohtauksen oireita:

  • Toispuoleinen, sykkivä ja voimakas pääkipu
  • Oksentaminen ja pahoinvointi
  • Ihon kalpeus
  • Ripuli

Hoito

Migreeniä voidaan hoitaa särky- ja pahoinvointilääkkeillä tai lääkärin erikseen määräämillä migreenilääkkeillä. Särkylääkeannoksen tulisi olla melko suuri, ja se tulisi ottaa heti kohtauksen alettua.  Lääkitys voidaan tarvittaessa toistaa kahden tunnin kuluttua.

Kohtausta voi myös helpottaa rauhallinen, viileä ympäristö, pimeä, lepo ja nukkuminen sekä rentoutumisharjoitukset. 

Taipumusta ei voida ehkäistä, mutta potilaan kannattaa kiinnittää huomiota kohtaukseen altistaviin tekijöihin, kuten kirkkaisiin ja liikkuviin valoihin, suuriin lämpötilanvaihteluihin ja hajuihin.

Krooninen migreeni

Kroonisella migreenillä tarkoitetaan migreenikohtauksia, joita on vähintään viitenätoista päivänä yhden kuukauden aikana.  Kroonisen migreenin hoidossa voidaan käyttää estolääkitystä, jolloin lääkettä käytetään säännöllisesti. Estolääkitys ei lopeta migreeniä kokonaan, mutta se voi puolittaa kohtausten määrän. 

 

Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: