Kirjoita hakusanasi

Jos silmään osuu isku, voi seurauksena olla mustelma, jonka aiheuttaa ihonalainen verenvuoto.

Jos silmään osuu isku, voi seurauksena olla mustelma, jonka aiheuttaa ihonalainen verenvuoto.

Silmään kohdistuva isku

Silmään osuvaa iskua kutsutaan myös tylpäksi vammaksi, ja se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia riippuen monista eri tekijöistä. Jos esine, joka aiheutti vamman, on suuri, kuten jalkapallo, se pysähtyy yleensä kulmaluuhun, joka sijaitsee silmän ympärillä. Tietyissä tapauksissa voi silmää ympäröivä alue muuttua helläksi, ja silmän ympärys voi tulla punaiseksi ja turvonneeksi. Kun silmä turpoaa tällä tavoin, verenvuoto aiheuttaa niin kutsutun mustan silmän.

Mainos:

Yleisesti silmään osuvasta iskusta

Kun silmään osuu isku, voi samalla kulmakarvaan tulla haava, joka vuotaa voimakkaasti verta. Vaikka kova verenvuoto näyttää pelottavalta, se ei ole vaarallista. 

Pahemmassa tapauksessa sekä silmä että sitä ympäröivä luu voivat vaurioitua esim. liikenneonnettomuudessa.

Jos tapaturman aiheuttava esine on pienempi, on silmän vaurioitumisen riski suurempi. Se voi aiheuttaa tilapäisen silmänpaineen lisääntymisen, mikä puolestaan aiheuttaa kipua ja näönmenetystä. On olemassa riski, että seurauksena on pysyviä silmänpaineongelmia ja vaurioita linssissä ja verkkokalvolla, mikä johtaa näön huonontumiseen.

Mitä voi tapahtua, kun isku osuu silmään?

Joissain tapauksissa voi tulla repeämä verkkokalvolle, ja on olemassa riski, että se irtoaa. Verkkokalvon menetys merkitsee vakavaa silmävammaa, ja murtumat voivat aiheuttaa silmään salamankaltaisia valoilmiöitä.

Usein lääkärikäynnin vaativan silmävamman on aiheuttanut pienehkö pallo. Näin voi tapahtua tietyissä urheilulajeissa, kuten salibandy, tennis tai golf. Sama koskee raketteja, potkuja ja nyrkiniskuja.

Useimmat silmään tulevat iskut sattuvat arkielämässä, eikä niistä aiheudu suurempia seuraamuksia. Voi sattua, että oksa repäisee silmää ja aiheuttaa pinnallisia naarmuja sarveiskalvolle. Naarmut häviävät itsekseen, ja useimmiten jo päivän kuluessa. Ne voivat siitä huolimatta tuntua epämukavilta, ja silmät voivat olla tavallista valonaremmat.

Vakavimman tyyppiset vammat syntyvät, kun esine on terävä tai leikkaava, sillä ne voivat aiheuttaa haavoja, jotka tunkeutuvat silmän seinämään. Tällaisen vamman ollessa kyseessä tulee ottaa yhteys sairaanhoitoon niin pian kuin mahdollista.

Metallia vasaroitaessa tai moukaroitaessa tulee olla erityisen varovainen. Irtoava siivu on yleisimmin pieni ja erittäin terävä. Jos on epäonnea, se voi tunkeutua silmään ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Useimmat silmävammat voidaan välttää suojalaseja käyttämällä.

Silmävammojen tutkimus ja hoito

Sen selvittämiseksi, onko silmään osunut isku aiheuttanut jotain vakavaa, voidaan silmä peittää kädellä: tällöin voidaan kontrolloida, onko näkö lähellä normaalia. Jos silmä on punainen, sitä särkee ja näkö on huomattavasti huonontunut tulee etsiä hoitoa. Sama koskee haavoja, ja jos verenvuoto silmäluomesta tai silmän ympärillä olevalta iholta on voimakasta.

Jos silmän sarveiskalvolla on haava, silmissä voi tuntua hankausta ja silmät vuotavat. Tällöin voi ostaa apteekista reseptivapaata salvaa, joka voitelee silmää. Musta silmä paranee itsestään, mutta voi viedä pitkän ajan, ennen kuin se on hävinnyt kokonaan. Näöstä täytyy pitää huolta. Isku silmään voi aiheuttaa näön huononemisen. Siksi kannattaa olla tarkkaavainen onnettomuuksien varalta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: