Kirjoita hakusanasi

Aivokalvontulehdus on vakava tila, joka vaatii nopeaa hoitoa.

Aivokalvontulehdus on vakava tila, joka vaatii nopeaa hoitoa.

Aivokalvontulehdus (meningiitti)

Aivokalvontulehduksessa aivoja ympäröivät kalvot ovat tulehtuneet. Useimmiten tulehduksen aiheuttaa virus tai bakteeri. Suurin osa sairastuneista paranee parin viikon kuluttua.

Mainos:

Aivokalvontulehdus johtuu harvoin bakteerista, mutta jos näin on, tarvitaan nopeasti sairaalahoitoa. Suurin osa aivokalvontulehduksen saaneista paranee täysin, mutta sairaudesta voi seurata pysyviä vaivoja ja joskus jopa kuolema. Jos kärsii tulehdusoireiden yhteydessä päänsärystä, pahoinvoinnista ja valo- ja ääniherkkyydestä, tulee hakeutua hoitoon pikaisesti.

Mitä aivokalvontulehdus on?

Aivojen ja kallon välissä on nestetäytteinen ontelo, jossa aivokalvot sijaitsevat. Aivokalvontulehduksessa nämä kalvot tulehtuvat viruksen tai bakteerin vaikutuksesta. Aivokalvontulehdus on yleensä jonkin toisen tulehduksen jälkitauti, mutta joskus se saattaa johtua reumaattisesta sairaudesta, joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksista tai punkkien levittämästä TBE:stä.

Oireet

Aivokalvontulehduksen oireet ovat samat riippumatta siitä, aiheutuuko sairaus bakteerista vai viruksesta. Tavallisimpia oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, kuume ja yleinen sairas olo. Lisäksi oireita voivat olla niskan jäykkyys sekä valo- ja ääniherkkyys. Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus alkaa yleensä hitaammin ja on lievempi kuin bakteerin aiheuttama tauti. Usein lievä virusperäinen tulehdus tulee jonkin muun virusinfektion, kuten influenssan, mukana.

Jos tauti on bakteerin aiheuttama, se alkaa yleensä nopeasti ja aiheuttaa vakavampia oireita kuin virusperäinen tauti. Potilas voi esimerkiksi saada mustelmia ilman syytä tai menettää tajuntansa ja yleiskunto laskee nopeasti.

Aivokalvontulehduksen diagnoosi

Kun lääkäri epäilee potilaan sairastuneen aivokalvontulehdukseen, tehdään yleensä niin kutsuttu selkäydinpunktio paikallispuudutuksessa. Sen aikana potilas makaa käpertyneenä kyljellään tai istuu kumarassa, ja lääkäri pistää neulan alimpien nikamien väliin. Neulalla imetään aivo-selkäydinnestettä taudin toteamiseksi. Tutkimukseen kuuluu myös verikoe ja viljely, jonka avulla etsitään taudin mahdollisesti aiheuttanut bakteeri.

Aivokalvontulehduksen hoito

Jos aivokalvontulehdus on bakteeriperäinen (ei borrelia), on erittäin tärkeää päästä hoitoon mahdollisimman pian. Tautia hoidetaan suoraan verenkiertoon annosteltavalla antibiootilla. Jos tauti on taas virusperäinen, ei vastaavanlaista hoitoa ole, sillä antibiootit eivät toimi viruksia vastaan. Kummassakin tapauksessa potilaalle annetaan yleensä parasetamolia tai vastaavaa lääkettä alentamaan kuumetta ja lievittämään päänsärkyä. Oireita helpottaa sängyssä lepääminen, huoneen pimentäminen ja hiljaisuus.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: