Kirjoita hakusanasi

Kuukasvot ovat tyypillinen Cushingin oireyhtymän oire.

Kuukasvot ovat tyypillinen Cushingin oireyhtymän oire.

Cushingin oireyhtymä (kortisolin liikatuotanto)

Mainos:

Cushingin oireyhtymä johtuu kortisolin liikatuotannosta. Cushingin oireyhtymän voi aiheuttaa pitkään jatkunut suun kautta otettavien kortisonivalmisteiden käyttö tai kasvain, esimerkiksi liikaa kortisolia tuottava lisämunuaisen rauhaskasvain.

Sairaus on melko harvinainen, ja Suomessa siihen sairastuu vuosittain vain parisen kymmentä ihmistä. Cushingin oireyhtymään voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, ja sairaus on naisilla yleisempi kuin miehillä. Sairauden kehittyminen vie yleensä 2−4 vuotta. Hoitamattomana sairaus lisää etenkin sydän- ja verisuonitauteihin kuolemisen riskiä. 

Mikä aiheuttaa Cushingin oireyhtymää?

Cushingin oireyhtymä johtuu hyvin usein pitkäaikaisesta kortisonin käytöstä. Sairaus johtuu usein myös kasvaimesta, esim. aivolisäkkeessä olevasta pienestä rauhaskasvaimesta. Aivolisäke sijaitsee pään keskiosassa, aivojen alla. Rauhaskasvain tuottaa liikaa ACTH-hormonia, joka puolestaan saa lisämunuaisen kuorikerroksen tuottamaan liikaa kortisolia. Kasvaimet ovat yleensä hyvänlaatuisia.

Cushingin oireyhtymän oireet

Cushingin oireyhtymässä on useita oireita. Sairastuneen kasvot pyöristyvät (ns. kuukasvot) elimistössä olevan suuren kortisolipitoisuuden takia. Kasvot voivat myös punoittaa. Rasvakudosta voi kertyä niskaan ja vyötärön seudulle, kun taas kädet ja jalat pysyvät ohuina. Muita oireita ovat ihon oheneminen, heikentynyt lihasvoima, alttius mustelmille, korkea verenpaine ja naisilla kuukautisten poisjääminen. Lisäksi voi esiintyä jatkuvaa janon tunnetta ja lisääntynyttä virtsan eritystä. Nämä oireet viittaavat diabetekseen, joka voi kehittyä sairauden yhteydessä.

Diagnosointi

Cushingin oireyhtymän mahdollisuus selvitetään virtsan kortisolipitoisuutta mittaamalla. Diagnosoinnin yhteydessä selvitetään myös, johtuuko sairaus esim. aivolisäkkeen tai lisämunuaisen kasvaimesta. Lisäksi tehdään magneettikuvaus tai tietokonekerroskuvaus, jotta kasvaimen koko ja tarkka sijainti saadaan selville.

Hoito

Jos sairaus johtuu suun kautta otettavan kortisonin käytöstä, annostusta pienennetään aluksi. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa, koska kortisoni on välttämätöntä joidenkin sairauksien hoidossa. Yleensä kortisonilääke pyritään korvaamaan toisella lääkkeellä. Kasvaimesta johtuvaa Cushingin oireyhtymää hoidetaan leikkauksella. Potilaille voidaan määrätä myös lääkitys, jonka avulla hillitään kortisolin tuotantoa. Useimmat potilaat paranevat leikkauksen avulla, mutta joidenkin oireiden häviäminen voi viedä useamman vuoden.

Lopuksi

Cushingin oireyhtymää epäiltäessä kannattaa hakeutua lääkäriin. Sairaus on melko harvinainen. Cushingin oireyhtymä on aina hoidettava, sillä sairaus rasittaa elimistöä liikaa ja voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: