Kirjoita hakusanasi

Pahanhajuinen hengitys voi häiritä merkittävästi sosiaalista kanssakäymistä.

Pahanhajuinen hengitys voi häiritä merkittävästi sosiaalista kanssakäymistä.

Pahanhajuinen hengitys

Mainos:

Suun infektio, kuivat limakalvot tai lempiruoka – pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta eri asiasta.

Toiset ihmiset eivät huomaa, eivätkä välitä, vaikka heidän hengityksensä haisisikin, kun taas toisille pahanhajuinen hengitys voi olla syy vältellä muiden ihmisten tapaamista. 

Tulehdus hampaissa

Pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja voi vaihdella ientulehduksesta aina vakavaan maksa- tai munuaissairauteen. Ientulehdus on pahanhajuisen hengityksen tavallinen aiheuttaja. Ientulehdus voi olla esim. yksittäinen pieni haava ikenessä tai jopa hampaan kiinnityskudostulehdus. Jos epäilet ientulehdusta, ota yhteyttä hammaslääkäriin, jotta ongelma voidaan tutkia ja hoitaa. 

Joskus hampaiden puhdistaminen pelkällä hammasharjalla harjaamalla ei riitä ja ruoantähteitä saattaa jäädä hammasväleihin säännöllisestä pesusta huolimatta. Myös sieni-infektio voi olla pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja, samoin kuin nielussa tai nielurisoissa esiintyvät akuutit ja krooniset tulehdukset. 

Kuivat limakalvot

Etenkin vanhuksilla pahanhajuista hengitystä saattaa aiheuttaa limakalvojen kuivuus, joka voi johtua tietystä lääkityksestä, esim. nesteenpoistolääkkeistä tai masennuslääkkeistä. Hajun aiheuttajia voivat olla myös nenään ja sen limakalvoihin liittyvät vaivat. 

50- ja 60-luvuilla käytössä olleet nenätipat kuivattivat nenän limakalvoja niin tehokkaasti, ettei tippoja saanut käyttää yhtäjaksoisesti kuin 7–10 päivän ajan, jottei nenä olisi ruvennut haisemaan. Vaikka nykyajan nenätippojen ja -suihkeiden koostumus on jo erilainen, apteekin ja pakkauksen ohjeita hoitojakson pituudesta on edelleen syytä noudattaa. 

Myös nenän limakalvoilla ja sivuonteloissa voi esiintyä infektioita, kuten suussakin.

Vieraat esineet ja muut pahanhajuisen hengityksen aiheuttajat

Pienet lapset saattavat myös helposti työntää jotain nenäänsä. Kivi, herne, helmi tai jokin muu vieras esine voi helposti jäädä jumiin ja aiheuttaa hengityksen haisemista. 

Pahanhajuinen hengitys voi johtua myös mahalaukun yläosan ongelmista. Mahanestettä nousee ruokatorvea pitkin ylös, mikä voi kivun lisäksi aiheuttaa epämiellyttävää hajua. 

Myös erilaisiin systeemisairauksiin, kuten diabetekseen, maksasairauksiin ja munuaisen vajaatoimintaan, voi liittyä tietyn hajuista hengitystä. 

Tavallinen syy epämiellyttävälle hengitykselle on myös nautittu ruoka. Esimerkiksi valkosipulin tai alkoholin hajoamistuotteet saattavat nousta veren mukana keuhkorakkuloihin ja sitä kautta uloshengityksen mukana ulos. Myös muut ruoka-aineet, kuten maitotuotteet ja jotkut vihannekset, voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos: