Kirjoita hakusanasi

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Suun hyvinvointi

Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat sinua saamaan hyödyllisiä vinkkejä suun oikeanlaiseen hoitoon.

Mainos:

Implantit

Hammasimplantit kiinnitetään titaaniruuveilla, jotka asennetaan kirurgisesti leukaluuhun. Ruuvit toimivat kiinteänä alustana leuassa. Niistä lähtee pieniä putkia tai pilareita, jotka tulevat ulos ikenistä ja joihin uudet hampaat voidaan kiinnittää. Implantteja voidaan asentaa kaikille, jotka tarvitsevat uuden hampaan menetetyn tilalle. On kuitenkin tiettyjä rajoituksia ja olosuhteita, jotka edellyttävät potilaan tilanteen arvioinnin oikeanlaisen hoitotuloksen saavuttamiseksi. Yleensä implantit asennetaan vain, jos potilas on hampaaton ja proteesi ei jostain syystä sovi, tai jos yksi hampaista on pudonnut pois ja hammasrivissä on aukko.

Hampaiden narskuttelu ja pureminen

Hampaiden narskuttelu tarkoittaa alemman hammasrivin hankaamista ylempää hammasriviä vasten. Siitä voi syntyä nariseva ääni. Hampaiden narskutus tapahtuu yleensä nukkuessa – noin joka kymmenes narskuttelee hampaitaan unissaan. Se voi johtaa krooniseen väsymykseen, sillä narskuttelu heikentää unen laatua. Joskus 5–7-vuotiaat lapset kiristelevät hampaitaan öisin. Se on täysin normaalia, ja luultavasti tärkeä toiminto hampaiden asettumiselle sekä leukojen kehittymiselle. Kun lapsi saa rautahampaat, narskutus yleensä loppuu.

Hampaiden purentaan kuuluu leukojen kova yhteen puristaminen. Sitä voidaan tehdä huomaamatta sekä valveilla ollessa että nukkuessa. Purenta päiväsaikaan johtuu useimmiten stressistä, mutta yöpurentaan ei ole löydetty varmoja syitä. Joidenkin tutkimusten mukaan kyseessä voi olla unihäiriö. Erilaiset tekijät, kuten persoonallisuus, stressi, alkoholi, mahdolliset sairaudet tai lääkkeet voivat vaikuttaa unen laatuun ja yksilölliseen tapaan nukkua.

Hammaskivi

Hammaskivi muodostuu syljen kivennäisaineista, jotka saostuvat plakin kanssa ja kovettuvat hampaan pinnalle. Hammaskivi on väriltään vaalea ja muodostuu yleensä kahdessa tai kolmessa päivässä. Sitä muodostuu yleensä erityisesti alaleuan etuhampaiden taakse. On olemassa myös toisentyyppistä hammaskiveä, joka muodostuu ikenien alle. Sen voi diagnosoida vain hammaslääkäri tai suuhygienisti. Tällainen hammaskivi on kova, väriltään musta ja aiheuttaa usein ientulehduksen. Onkin hyvin tärkeää pitää hampaat puhtaina ja poistaa hammaskivi säännöllisesti. Ne voivat muuten aiheuttaa ientulehduksen tai parodontiitin. Pidä huolta hyvästä suuhygieniasta ja käytä desinfioivaa suuvettä, kuten Listeriniä. PlaqueOff ® on ravintolisä, jolla poistat tehokkaasti plakkia ja hammaskiveä.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos: