Kirjoita hakusanasi

Ientulehdus aiheuttaa ikenien vuotamista. Se voi johtaa myös tukikudostulehdukseen.

Ientulehdus aiheuttaa ikenien vuotamista. Se voi johtaa myös tukikudostulehdukseen.

Vuotavat ikenet

Mainos:

Suun hoidossa tulee hampaiden lisäksi kiinnittää huomiota ikenien hoitoon. Vuotavat ikenet viittaavat yleensä ientulehdukseen, mutta voivat olla myös merkki tukikudostulehduksesta, joka voi johtaa hampaiden menettämiseen. 

Hyvällä suuhygienialla voidaan ehkäistä ientulehdusta tehokkaasti. Parhaiten se onnistuu hampaiden harjauksella ja hammaslangan käytöllä.

Ientulehduksen oireet

Ientulehduksessa ikenet vuotavat herkästi, kun hampaita puhdistetaan. Ientulehdus johtuu yleensä bakteerien kertymisestä hampaisiin ja ientaskuihin. Ikenet voivat vuotaa verta myös alkavan tukikudostulehduksen yhteydessä. Tupakoitsijalla verta ei yleensä vuoda, koska tupakointi vähentää verenkiertoa ikenissä. Tupakointi lisää kuitenkin moninkertaisesti ientulehdusriskiä.

Ientulehduksen hoito 

Ientulehdusta aiheuttavia bakteereja voidaan tappaa antibiooteilla. Niitä voi kuitenkin käyttää vain rajoitetun ajan, esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Ientulehdus voi uusiutua antibioottikuurin jälkeen. Ientulehdus paranee usein itsestään muutamassa viikossa, kun suuhygieniasta huolehditaan hyvin käyttämällä hammasharjaa, hammaslankaa tai -tikkuja. Jos tulehdus ei kuitenkaan parane, kannattaa hakeutua hammaslääkäriin.

Ientulehdusta ehkäistään parhaiten hyvällä suuhygienialla. Suu, hampaat ja ikenet puhdistetaan kaksi kertaa päivässä hammasharjalla, -tahnalla ja hammaslangalla tai hammastikuilla. Hammaslangalla, -tikuilla ja hammasväliharjalla puhdistetaan erityisesti ne alueet, joihin hammasharja ei yletä. Hyvällä suuhygienialla ehkäistään ientulehdusta, tukikudostulehdusta sekä hampaiden menettämistä.

Tukikudostulehdus

Tukikudostulehdus (parodontiitti) johtuu hammasta ympäröivien kudosten tulehtumisesta. Turvonneet ja vuotavat ikenet saattavat olla tukikudostulehduksen merkkejä. Tukikudostulehdus voi johtaa hampaiden menettämiseen, ja aikuisilla se onkin yleisin syy hampaiden menetykseen. Tukikudostulehdus aiheuttaa kiinnityssäikeiden ja alveoliluun häviämistä, jonka seurauksena hampaat voivat alkaa heilua. Tukikudostulehduksen pahenemista voidaan ehkäistä poistamalla hampaiden bakteeripeitteet hammaslääkärissä. Tulehdus voi uusiutua, joten hyvästä suuhygieniasta on edelleen huolehdittava. Pahimmassa tapauksessa tukikudostulehdus etenee niin pahaksi, että hampaita ei voida pelastaa, vaan niitä on poistettava. Hampaiden poisto voi vaikuttaa esim. pureskeluun, puheeseen ja ulkonäköön. Menetetyn hampaan tilalle voidaan laittaa silta, kruunu tai implantti.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos: