Kirjoita hakusanasi

Kielellä olevaa sientä

Kielellä olevaa sientä

Suun hiivasienitulehdus (suun candidoosi)

Lähes puolet väestöstä kärsii suun hiivasienitulehduksesta, vaikkakaan kaikille se ei aiheuta vaivoja. On myös muita sairauksia, jotka aiheuttavat samanlaisia oireita, mutta joiden hoito on erilaista. Oireisiin kuuluu muun muassa harmahtava kate kielen pinnalla, sekä suun limakalvolla esiintyvät pienet valkoiset pisteet.

Mainos:

Sienitulehduksen aiheuttaja on hiivoihin kuuluva candida-hiivasieni. Sieni voi ilmaantua  suuhun, mutta myös iholle ja emättimeen. Ongelmia ilmaantuu, jos candida-hiivasieni saa aikaan tulehduksen.

Mistä sienitulehdus johtuu?

Hiivan liikakasvu voi saada alkunsa siitä, että suussa oleva hammasproteesi istuu huonosti, tai että jättää kortisonisuihkeen käytön jälkeen suun huuhtelematta. Muita syitä suun sienitulehdukseen ovat syöpä, jota hoidetaan solunsalpaajilla, antibioottikuurit, huumeiden käyttö tai puutteellinen ruokavalio. Nämä muuttavat suuontelon normaalia bakteerikoostumusta hiivalle hyödylliseksi. Yleisin syy suun candidoosiin on immuunipuolustuksen heikentyminen joko paikallisesti johtuen tupakoinnista tai yleisesti jonkin sairauden tai hoidon seurauksena. Suuontelon sieni-infektio voi esimerkiksi olla ensimmäinen merkki HIV-infektiosta. Riski saada sienitulehdus on suurempi pikkulapsilla, raskaana olevilla ja vanhuksilla. Sitä tosin esiintyy kaikenikäisillä ja miehillä yhtä paljon kuin naisilla.

Suun sienen aiheuttamat oireet

Tavallinen suun hiivan aiheuttama oire on harmaanvalkoinen kate kielen pinnalla, poskissa ja kitalaessa. Suuhun tulee pieniä kellertäviä pisteitä, jotka synnyttävät pieniä, vuotavia ja kivuliaita haavoja. Haavat kipuilevat, jos ne poistetaan. Irtoproteesien alla oleva limakalvo voi tulla punaiseksi ja ärtyneeksi. Kun aikuiselle henkilölle tulee hiivasienitulehdus suuhun, yksi oireista on polttava tunne suussa ja kurkussa.

Suun sienen hoito

Sienitulehdusta on vaikea ehkäistä, sillä hiivasieni on niin yleinen. Koska myös muut sairaudet aiheuttavat samankaltaisia oireita, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin, jos epäilee, että suussa on sientä.

Pikkulapsia, jotka sairastuvat, ei yleensä tarvitse hoitaa, koska sieni on niin yleinen ja paranee itsestään muutamassa viikossa.

Hoidon aluksi selvitetään, mikä suun sienitulehduksen on aiheuttanut. Se voi liittyä epäsopivaan proteesiin tai huonoon ruokavalioon. Sen jälkeen nämä tekijät yritetään korjata. Hyvä suu- ja proteesihygienia on edellytys onnistuneelle lopputulokselle.

Sieneen on olemassa lääkkeitä, kuten suuvesiä, huulivoidetta tai suuhun siveltävää geeliä. Se, minkä tyyppistä hoitoa annetaan, riippuu tulehduksen voimakkuudesta ja siitä, missä se sijaitsee. Jos tulehdus on vakava, voidaan tarvita suonensisäistä lääkitystä hoitotulosten nopeuttamiseksi. 

Kun tulehduksen laukaisseet tekijät on löydetty, voidaan suun sieni saada hallintaan, ja tulehdus voi hävitä muutaman päivän hoidolla kokonaan. Hoitoa täytyy kuitenkin jatkaa vähintään kaksi viikkoa oireiden loppumisesta, jotta sieni ei palaisi.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos: