Kirjoita hakusanasi

Vaurioituneet hampaat

Vaurioituneet hampaat

Mainos:

Jos hammas vaurioituu tai irtoaa onnettomuudessa, ota välittömästi yhteyttä hammashoitoon. Maitohampaan irrotessa hammasta ei kannata koettaa laittaa takaisin, ettei tulossa oleva rautahammas vahingoittuisi. Tässäkin tapauksessa on otettava nopeasti yhteyttä hammashoitoon. Jos pysyvässä hampaassa on vaurio tai se irtoaa, on tärkeää, että toimitaan nopeasti ja huolellisesti, sillä hammas on vielä mahdollista pelastaa. 

Huuhtele likainen irronnut hammas nopeasti kylmällä vedellä tai steriilillä suolaliuoksella. Irronnut hammas täytyy asettaa takaisin paikoilleen mahdollisimman nopeasti. Jos tämä ei onnistu, aseta hammas kielen alle tai maitoon, siten että se ei pääse kuivumaan ja mene välittömästi lääkäriin. Irronnutta hammasta ei saa kuitenkaan koskaan laittaa veteen.

Hoito

Irronnut hammas on vaikea kiinnittää uudestaan. Hoitoon tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti, jotta hammas mahdollisesti pystytään pelastamaan. Maitohammasta ei koskaan aseteta takaisin paikoilleen. Kun on kyse pysyvästä hampaasta, joka on irronnut, hammaslääkäri voi yrittää istuttaa hampaan takaisin kiinnittämällä sen viereisiin hampaisiin. Tämä tehdään muovilla kiinnitettävällä kiinnityslangalla. Se voi pysyä paikallaan jopa kolme viikkoa.

Irronnut hampaan pala taas on mahdollista liimata paikoilleen. On myös mahdollista rakentaa kokonaan uusi hammas käyttämällä liimatäytettä. Irronnutta hammasta pitää juurihoitaa useita kertoja. Kaikkia vaurioituneita ja irronneita hampaita ei voida korjata eikä kiinnittää takaisin. Irronnut etuhammas korvataan usein implantilla.

Lapsen vaurioitunut hammas

Hammasvaurio tai hampaan lähtö lapsilla on hyvin tavallista leikkiessä tai urheillessa. Hoitomuoto riippuu onnettomuuden laadusta ja siitä, onko kyseessä pysyvä vai maitohammas. Maitohampaan vauriot eivät ole niin vakavia, mutta on hyvä käydä hammaslääkärillä, joka tarkastaa muut hampaat ja ikenet. Vaurioitunutta maitohammasta ei koskaan istuteta takaisin. Kipuun annetaan parasetamolia sisältävää kipulääkettä.

Kun lapselta on irronnut pysyvä hammas, toimitaan samalla tavalla kuin aikuistenkin kohdalla. Jos hammasta ei saada laitettua takaisin, sitä säilytetään maidossa tai lapsen omassa suussa hammaslääkäriin asti.

Kuvateksti: Irronnut hammas on joissakin tapauksissa mahdollista pelastaa, jos hammaslääkäriin hakeudutaan välittömästi ja hampaan ei anneta kuivua.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos: