Kirjoita hakusanasi

Migreenikohtaus voi johtua esimerkiksi stressistä, unen puutteesta tai hormonaalisista muutoksista.

Migreenikohtaus voi johtua esimerkiksi stressistä, unen puutteesta tai hormonaalisista muutoksista.

Kaikki migreenistä

Mainos:

Migreenille ovat tunnusomaisia rajut päänsärkykohtaukset, jotka voivat jatkua vuorokaudesta kahteen. Särky keskittyy usein toisen silmän seudulle tai toiselle puolelle päätä. On tavallista, että migreenikohtaukseen liittyy pahoinvointia ja oksentelua.

Migreeni on tavallisempaa naisilla kuin miehillä. Myös lapset voivat käsiä migreenistä. Tarjolla on onneksi tehokkaita lääkkeitä migreenin hoitoon. 

Miten migreeni syntyy

Melkein joka viidennellä naisella ja joka kymmenennellä miehellä on migreeni. Sairaus on yleinen kaikissa ikäryhmissä, mutta se alkaa harvoin yli 50 vuoden iässä. Monet tekijät, kuten stressi, unen puute ja hormonaaliset muutokset naisilla kuukautisten aikana, voivat laukaista migreenikohtauksen. Muita tavallisia laukaisevia tekijöitä ovat eri ruoka-aineet, kuten suklaa, sitrushedelmät, punaviini, voimakkaat juustot, kirkas auringonvalo, kovat äänet ja vahvat hajuvedet.

Syytä migreeniin ei tiedetä tarkasti. Migreeniä tutkittaessa on kuitenkin havaittu, että kohtauksen aikana tietyt aivojen verisuonet ensin supistuvat ja sitten laajenevat, jolloin päänsärky alkaa.

Tavalliset migreenin oireet

Potilaalla on sykkivä ja kova toispuoleinen päänsärky, joka pahenee päätä liikuteltaessa. Sen lisäksi hän herkistyy tuoksuille, valolle ja äänille sekä voi pahoin ja oksentaa.

Migreeniä on auratonta ja aurallista. Aurallista migreeniä kutsuttiin aiemmin klassiseksi migreeniksi, jota ennen esiintyy usein esioireita. Useimmiten ne ovat näköhäiriöitä, kuten laajeneva häiriö näössä, kirkasreunainen värisevä näkökenttäpuutos tai sahalaitainen harmaa tai kirkas alue. Aura häviää usein 10–30 minuutin kuluttua ja migreenipäänsärky alkaa.

Auratonta migreeniä kutsuttiin aiemmin tavalliseksi migreeniksi, jossa päänsärky alkaa heti. Ennen migreenikohtausta potilas voi olla poikkeuksellisen ärsyyntynyt, väsynyt tai yliaktiivinen.

Migreenin diagnosointi

Lääkärin tekemän migreenidiagnoosin edellytyksenä on, että:

  • potilaalla on toistuvia päänsärkykohtauksia, jotka kestävät 4–72 tuntia.
  • päänsäryllä on ainakin kaksi näistä ominaispiirteistä: se on toispuoleista, sykkivää, kohtalaista tai kovaa ja se pahenee liikuttaessa.
  • potilas voi kohtauksen aikana pahoin tai oksentaa ja on yliherkkä äänille tai valolle.

Migreenin hoito

Migreenipotilaan kannattaa ottaa lääkkeensä mahdollisimman pian, jotta ne vaikuttaisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Usein ajoissa otettu lääke lievittää kohtausta.

  • Hoidon voi aloittaa tavallisesti reseptivapailla kipulääkkeillä, jotka helpottavat särkyä.
  • Vaikeammassa migreenissä voivat reseptilääkkeet olla tarpeen. Usein joudutaan kokeilemaan erityyppisiä lääkkeitä ennen kuin löydetään toimiva lääkitys.
  • Parhaimmat lääkkeet, kuten suussa sulavat tabletit, nenäsuihkeet ja pistokset, vaikuttavat nopeasti. 
  • Estolääkitys on tarpeen, jos migreeniä esiintyy useamman kerran kuukaudessa. Estolääke otetaan päivittäin, myös oireettomina päivinä.

Hakeudu päivystykseen:

  • jos sinulla on akuutti kova päänsärky.
  • jos sinulla on päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.
  • jos sinulla on päänsärkyä ja näet kaiken kahtena ja epäselvänä.

Hyviä neuvoja migreenipotilaille

Migreenikohtaukset vähenevät yleensä, jos elät säännöllistä elämää, syöt ja nukut hyvin ja harrastat säännöllistä liikuntaa. Yritä välttää stressiä ja ruokaa ja juomia, jotka laukaisevat kohtauksen. Myös rentoutusharjoitukset ja akupunktio voivat auttaa.

Kun migreenikohtaus tulee, kannattaa mennä makuulle ja levätä pimeässä ja rauhallisessa paikassa. Nukahtaminen nopeuttaa kohtauksen loppumista. Kylmän pyyhkeen asettamisesta ohimoille saattaa myös olla apua.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: