Kirjoita hakusanasi

Sanotaan, että aivot ovat sinä. Kuva: Shutterstock

Sanotaan, että aivot ovat sinä. Kuva: Shutterstock

Päästä varpaisiin – tietoa aivoista

Aivot ovat yksi universumin monimutkaisimmista mekanismeista. Tämä hämmästyttävä, noin kilon painoinen elin tuottaa tunteita, tallentaa muistot ja ohjaa kaikkia kehon toimintoja. Sanotaan, että aivot ovat yhtä kuin sinä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu aivokapasiteetin olevan suurempi kuin on luultu. Aivoja voi myös harjoittaa samalla tavalla kuin lihaksia, vaikkapa ratkomalla ristikoita, pelaamalla shakkia tai kirjoittamalla muistelmiaan.

Mainos:

Tiesitkö että,

…aivot ovat ihmisruumiin monimutkaisin osa ja ne painavat 1,2–1,4kg.

…aivoissa on yli 100 miljardia hermosolua, jotka lähettävät signaaleja tuhansille muille soluille 300 km:n tuntinopeudella.

…aivot toimivat parhaiten, kun syöt tasapainoisesti. Muuten voit tulla huonomuistiseksi, ylitunteelliseksi tai kärsiä huimauksesta.

…aivot säätelevät unta. Jos nukut huonosti yhden yön, olet väsynyt ja alakuloinen. Kahden unettoman yön jälkeen sinulla on keskittymisvaikeuksia ja useamman unettoman yön jälkeen saat hallusinaatioita.

…vasemmassa aivopuoliskossa sijaitsevat analyyttiset kyvyt, kuten logiikka, kieli ja matematiikka.

…oikeassa aivopuoliskossa sijaitsevat taiteelliset ja näkemiseen liittyvät kyvyt, kuten värit, muodot ja kuviot.

Aivovaurio voi ilmetä hyvin monella eri tavalla riippuen siitä, missä kohtaa aivoja vaurio sijaitsee.

Hyvin suojatut aivot

Aivot sijaitsevat hyvin suojattuina kallossa, joka rakentuu kallonluista. Aivot painavat tuskin 1,5 kg, joka vastaa noin kahta prosenttia koko kehon painosta. Aivot käyttävät noin viidesosan veren kuljettamasta hapesta. Aivojen eri osia ovat isoaivot, aivorunko, pikkuaivot ja aivokalvot.

Isoaivot

Isoaivot ovat aivojen kehittynein osa, se osa, joka erottaa ihmisen eläimistä. Isoaivot muodostavat noin 90 % aivojen kokonaispainosta ja ne muodostuvat kahdesta aivopuoliskosta, hemisfääristä, ja niiden välissä olevasta aivokurkiaisesta. Isojen aivojen pinta on poimuinen ja välissä on uurteita. Jotkut uurteet ovat erityisen selviä ja ne erottavat eri lohkot toisistaan. Näitä lohkoja ovat otsalohko, päälakilohko, ohimolohko ja takaraivolohko.

Isojen aivojen ulkopuolista kerrosta kutsutaan aivokuoreksi, joka muodostuu harmaasta aineesta ja jossa sijaitsevat hermosolujen soluruumiit. Aivokuori vastaa tietoisuudestamme, ajatuksistamme, tunteistamme ja muististamme sekä ohjaa tahdonalaisia liikkeitämme. Isoaivojen sisin muodostuu suurimmaksi osaksi valkeasta aineesta, jossa hermosolut välittävät tietoa, jotta aivojen eri alueet voivat olla yhteydessä toisiinsa. Isoaivojen neljä kammiota sisältävät nestettä, jota kutsutaan aivo-selkäydinnesteeksi. Neste toimii iskunvaimentimena ja antaa hyvän suojan koko keskushermostolle. Aivo-selkäydinneste kuljettaa ravintoaineita aivoihin ja jätteitä pois aivoista.

Isoaivojen lohkoilla on eri tehtäviä:

  • Liikekeskus otsalohkossa kontrolloi tahdonalaisia liikkeitä.
  • Päälakilohko rekisteröi kosketuksen ja maun.
  • Ohimolohko on kuulon ja hajun keskus.
  • Takaraivolohko on näön keskus.

Aivopuoliskoilla on myös selvästi eri tehtävät, vaikka ne ovat yhteydessä toisiinsa. Useilla ihmisillä vasen puolisko on hallitsevampi. Se vastaa mm. kielestä ja puheesta. Oikeasta puoliskosta löytyy taiteellisuus ja luovuus.

Aivorunko

Aivorunko sijaitsee isoaivojen alapuolella ja yhdistää ne selkäytimeen. Aivorunkoon luetaan väliaivot, keskiaivot, aivosilta ja ydinjatkos. Aivorunko sisältää kytkentäaseman, joka tietyllä tavalla suodattaa tietoa aivokuorelle. Tässä kohdin aivoja sijaitsee myös tärkeitä alueita, jotka muun muassa ohjaavat kehon hormonijärjestelmää, hengitystä, sydämen toimintaa, ruumiinlämpötilaa, aineenvaihduntaa sekä vireystasoa.

Pikkuaivot

Pikkuaivot sijaitsevat isoaivojen takaraivolohkon alla, aivan aivorungon takana. Pikkuaivot koostuvat kahdesta yhteen liittyneestä puoliskosta, joita myös kutsutaan hemisfääreiksi. Myös pikkuaivot koostuvat harmaasta ja valkeasta aineesta. Erityisesti liikkeiden tasapaino ja hienomotoriikka ovat pikkuaivojen tehtävänä.

Aivokalvot

Aivokalvot ympäröivät aivoja. Kova aivokalvo on ylinnä ja lujin. Lukinkalvo on kovakalvosta seuraavana ja sisimpänä sijaitsee pehmytkalvo, joka myötäilee aivojen muotoja.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: