Kirjoita hakusanasi

Veritulpan aiheuttama aivohalvaus on vakava tila, jossa aivot kärsivät hapenpuutteesta.

Veritulpan aiheuttama aivohalvaus on vakava tila, jossa aivot kärsivät hapenpuutteesta.

Aivohalvaus – verenvuoto vai tukos

Suomessa sairastuu joka vuosi n. 14 000 miestä ja naista aivohalvaukseen. Halvaus ei ole ainoastaan vanhempien yli 65-vuotiaiden sairaus, sillä nuoremmilla esiintyy myös aivohalvauksia. Yleisimmät riskitekijät ovat tupakointi, korkea verenpaine, korkeat veren rasva-aineet, diabetes ja eteisvärinä.

Mainos:

Tavallisin syy on aivoinfarkti, jonka aiheuttaa verisuonitukos. Toinen halvaantumisen aiheuttaja on verenvuoto aivoissa. Halvaus kohdistuu useimmiten aivoissa sellaisille alueille, joissa verenkierto on runsainta ja aktiivisinta. Aivojen alueet, joissa ilmenee tukos tai verenvuoto, kärsivät hapenpuutteesta, joka vaurioittaa niitä toimintoja, joista kyseinen aivojen kohta vastaa.

Oireet

Aivoinfarktissa verisuoni, jonka kautta kudos saa happea ja ravintoa, tukkeutuu. Verisuoni voi tukkeutua vähitellen ja tukos voi olla myös muualla elimistössä, josta se lähtee liikkeelle ja päätyy aivoihin. Veritulppa aiheuttaa hermovaurioita, mutta voi myös tuhota hermosoluja. Kun halvauksen aiheuttaa verisuonirepeämä aivoissa, veri tunkeutuu aivokudokseen ja tuhoaa hermosoluja ja kudosta. Etenkin nuoremmilla on usein aivoverenvuodon taustalla valtimon pullistuma aivoverisuonessa. 

Tavallisimpia oireita ovat kasvojen ja raajojen puutuminen ja halvaantuminen. Usein halvaus on toispuolinen. Puhe sammaltaa usein ja on vaikea ymmärtää, mitä muut sanovat. Joko kummassakin tai vain toisessa silmässä esiintyy näköhäiriöitä. Aivohalvauksesta kärsivällä voi olla vaikeuksia kävellä sekä huimausta ja tasapainon horjumista. Yksi oire on äkillinen päänsärky.

TIA – varoitus

TIA on yksi aivohalvauksen muoto, joka on seurausta lyhyestä ohimenevästä hapenpuutteesta. Pienet tukokset aivoverisuonissa varoittavat verenkiertohäiriöistä ja oireet ovat edellä mainitun kaltaisia. Ei ole tavatonta, että vuorokauden sisällä seuraa isomman veritulpan aiheuttama halvaus.

Hoito

Tärkeintä on päästä pikaisesti hoitoon, koska siitä riippuu selviämismahdollisuus ja vaurioiden laajuus ja pysyvyys. Veritulpassa hoitona käytetään liuotushoitoa, jonka ehtona on myös nopea hoitoon pääsy ja jatkossa ennaltaehkäisyksi määrätään vertaohentavia lääkkeitä. Aivoverenvuoto vaatii usein leikkauksen. Korkea verenpaine on myös hoidettava. Aivohalvauspotilaita hoidetaan sairaaloissa, joissa saa oikeanlaista hoitoa ja kuntoutusta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: