Kirjoita hakusanasi

Istuminen liian pitkään paikallaan esim. lentomatkalla voi aiheuttaa säärten ja jalkaterien turpoamista.

Istuminen liian pitkään paikallaan esim. lentomatkalla voi aiheuttaa säärten ja jalkaterien turpoamista.

Turvonneet jalat ja sääret (ödeema)

Mainos:

Tavallisia syitä turvonneisiin jalkateriin ja sääriin ovat pitkäkestoinen seisominen, pitkä lentomatka ja ylipaino. Joillakin naisilla turvotusta esiintyy kuukautisten aikana. Jalkojen ja säärten turvotusta voivat aiheuttaa myös jotkin sairaudet.

Yksi sairauksista, joka voi aiheuttaa raajojen turvotusta on ödeema. Kyseessä on sairaus, joka aiheuttaa nesteiden kerääntymisestä kudoksiin johtuvia turvotuksia.

Mistä jaloissa ja säärissä esiintyvä turvotus johtuu?

Kun jalkaterissä tai säärissä on turvotusta, niiden kudoksiin on kertynyt nestettä. Tätä nesteiden kerääntymistä kutsutaan ödeemaksi. 

Jos jalkojen turvotukseen ei löydy mitään erityistä syytä, on kyse luultavasti juuri ödeemasta. Ödeema voi sisältää imusuonien turvotusta, huuliturvotusta tai laskimoiden turvotusta. Kaikki kolme ovat kroonisia tiloja, joten niitä ei voida parantaa, mutta niitä voidaan hoitaa.

Laskimoturvotus aiheuttaa yleensä turvotusta nilkoissa ja jalkaterissä. Turvotus johtuu siitä, että säärien laskimojärjestelmä ei toimi normaalisti. Veri virtaa jaloista ylös sydämeen. Laskimoissa on läppiä, jotka normaalisti estävät veren takaisinvirtauksen. Tietyissä sairaustiloissa joidenkin läppien toiminta on häiriintynyt. Se voi johtua veritulpasta tai siitä, että läpät ovat kuluneet. Tämä johtaa siihen, että veri pääsee virtaamaan takaisin alaspäin. Kun veri palaa takaisin, on siitä seurauksena ödeema (turvotus). Ajan kuluessa tämä voi johtaa värimuutoksien syntymiseen iholle.

Tavallisia syitä turvonneisiin jalkoihin ja sääriin

Usein syynä turvotukseen on pitkäaikainen seisominen tai paikallaan istuminen autossa tai lentokoneessa. Jalat turpoavat, jos emme ole aktivoineet ja liikutelleet niitä tarpeeksi. Toinen syy turvotukseen on raskaus. Jos raskauden aikana esiintyy voimakasta turvotusta, se voi olla merkki vaarallisesta raskausmyrkytyksestä, johon tulee hakea hoitoa.

Jos kärsimme selittämättömästä turvotuksesta säärissä ja jalkaterissä, kyse voi olla sydämen, munuaisten tai maksan toimintahäiriöstä.

Voiko turvonneita jalkoja hoitaa kotikonstein?

Oireita voi helpottaa muutamin yksinkertaisin keinoin. Kotona ollessa voi asettua makuulle ja nostaa jalat ylös. Jalkoja voi esimerkiksi lepuuttaa muutaman tyynyn päällä: tämä voi poistaa turvotusta. Toinen hyvä tapa on liikuttaa jalkoja. On esimerkiksi hyvä käydä ulkona kävelemässä. Jalkojen liikuttaminen pumppaa laskimoista verta takaisin sydämeen. Myös tukisukkien käyttäminen lentomatkoilla ja pitkään istuttaessa voi helpottaa oireita.

Muutamia vinkkejä turvonneiden jalkojen hoitoon

  • Kun lepäät, aseta tyyny jalkojen alle. Näin jalat ovat korkeammalla kuin muu vartalo.
  • Vältä pitkäaikaista paikallaan istumista ja seisomista.
  • Liiku. Se auttaa, sillä liikunta parantaa verenkiertoa.
  • Jos sinulla on ylipainoa, yritä laihduttaa. Liikalihavuus ja ylipaino vähentävät veren virtaamista kehossa.

Jos epäilee, että turvotus on epänormaalia, voi aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon neuvojen ja vinkkien saamiseksi.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: